Uusimmat

Snakes on a Plane

30.09.2006 22:27 Olli Sulopuisto

Snakes on a PlaneEn oikein tiedä, miten tämän sanoisi pilaamatta yllätystä, mutta: Snakes on a Planessa Samuel L. Jackson seikkailee lentokoneessa, jossa on käärmeitä. Paljon käärmeitä.
Mitä muuta tarvitsee muka tietää?
Aivan. Konsepti on täydellinen.

Reippaalla product placementilla ja ironisella laululla (”Tästä tulee ihana päivä”) alkava SOAP on rakennettu mallikkaasti. Näytökset vaihtuvat minuutilleen käsikirjoitusoppaiden mukaisessa paikassa, sankarin tahdonsuunta on selkeä ja dialogissa on lukuisia tasoja – se on pinnalta kehnoa ja syvätasolta kehnompaa. Aiskhylos, Sofokles ja Euripides olisivat varmasti kirjoittaneet juuri tällaisia tarinoita, jos heillä vain olisi ollut lentokoneita ja Samuel L. Jackson käytettävissään.

Koska elokuva on kielletty alle viisitoistavuotiailta, voidaan siinä sanoa ’vittu’ ja näyttää tissit. Voin vakuuttaa, että luovuutta rajoittavista ikärajakahleista vapautuneet elokuvantekijät eivät jätä kumpaakaan mahdollisuutta hyödyntämättä.
Minulla ei ole minkäänlaista pätevyyttä käärmeiden saralla, mutta epäilen, että elokuvantekijät ovat saattaneet ottaa eräitä vapauksia elukoiden kanssa. Tämä on tosin ihan pelkkä aavistus.

Entäpä pääosassa huhkiva Samuel L. Jackson? Tarantino on osoittanut, että vuonna 1948 syntynyt Jackson voi olla mahtavan karismaattinen näyttelijä. En halua missään nimessä syrjiä ihmisiä iän perusteella ja kyseenalaistaa vanhojen miesten oikeutta juoksennella ympäriinsä 747-lavasteita digitaalisten käärmeiden keskellä, mutta on pakko todeta, että se näyttää naurettavalta.

Se, että SOAP on päätynyt teatterilevitykseen, on jo yksinään osoitus kapitalismin ylivertaisuudesta. Missä tahansa muussa yhteiskuntajärjestelmässä näin holtiton tekele olisi päätynyt pan & scannattuna versiona suoraan videovuokraamon pimeimpään nurkkaan.
Koko elokuva tuo mieleen South Parkin alushousutontut, joilla oli kolmivaiheinen suunnitelma:

  1. kerää alushousuja
  2. kääri voitot

Lopputekstien aikana näytetään bonuksena vielä huono musiikkivideo, jotta koko ilta olisi varmasti pilalla.

Snakes on a Plane
Yhdysvallat 2006

Ohjaus David R. Ellis.
Käsikirjoitus John Heffernan, Sebastian Gutierrez & David Dalessandro.
Pääosissa Samuel L. Jackson, Nathan Phillips, Julianna Margulies, Flex Alexander ja noin tuhat käärmettä.

Kesto 107 minuuttia.