Uusimmat

Tallipihan bilehileet

26.01.2007 16:56 Johanna Siik

Tallipihan bilehileet saa kunnian olla ensimmäinen tämän vuoden puolella teattereihin ehtivä tietokoneanimaatio. Viimeinen se ei todellakaan ole, joten jos rainan pelkistetty piirrostyyli ei miellytä, sopii jäädä odottamaan niitä muita kevään mittaan ensi-iltansa saavia pätkiä.

Leffan pääosassa on utareilla varustettu poikalehmä Onni, joka tyypilliseen kasvatustarinan tapaan kapinoi isäänsä vastaan. Ben-isä on jämäkkä koko maatilan eläinten johtaja, joka pitää joka aamu järjestäytymiskokouksen. Onnilla on tietysti hieman ongelmia olla paikan päällä säännöllisesti, vaikka iskä toivoisikin, että pojasta olisi vielä jossain vaiheessa hänen pestinsä jatkajaksi.

Iltaisin tilan lato muuttuu hurjaksi bilepaikaksi, jossa maito ja hunaja virtaavat, ja lavalla nähdään toinen toistaan vauhdikkaampia musiikkiesityksiä. Tilan isännällä ei ole eläinten toiminnasta mitään haisua, mutta naapurin rouva alkaa pikkuhiljaa hermostua jokailtaisiin reiveihin. Eläinten viatonta onnea uhkaavat myös tilan rajoja hätyyttelevät kojootit, jotka kanojen lisäksi himoavat puhtaasti pelkkää tappelua itseään vahvempienkin kanssa.

Saksalais-amerikkalaista yhteisponnistusta on ollut mukana tuottamassa lasten oma tv-kanava Nickelodeon. Piirrosjälki on melko kepeää, hieman taannoisen Tapaus Punahilkan (2005) tyyliin, mutta varsinainen onnistunut karikatyyrinen hauskutus puuttuu päähahmoista kokonaan. Muutama repeäminen aikuisen katsomiskokemukseen tosin mahtuu ja silloin valkokankaalla hypitään ja potkitaan ihan kunnolla. Arveluttavaa on tietysti se, että naurukohtaus on yleensä piirretyn väkivallan kirvoittamaa. Mutta toisaalta, kukapa ei hihittelisi kojootteja reippaasti kuonoon mojottaville ninja-sopuleille?

Suomalaisena Onnina kuullaan stand up –koomikkona tutuksi tullutta Jaakko Saariluomaa. Vakuuttavimman suorituksen vetäisee kuitenkin siviilissä kaksimetrinen näyttelijä ja muusikko Jussi Lampi, jonka matalaakin matalampi ääni sopii uskomattoman hyvin vanhalle ja viisaalle Masi-muulille – joka ei muuten sekään epäröi tarpeen tullen tähdätä kavion iskua suoraan kohti tarinan pahiksia.

Barnyard
Saksa/USA 2006

Ohjaus Steve Oedekerk
Ääninä Jaakko Saariluoma/Kevin James (Onni), Seppo Pääkkönen/Sam Elliott (Ben), Jussi Lampi/Danny Glover (Masi)

K7
91 min