Uusimmat

Tämän vuoden 12 kiinnostavinta Suomi-leffaa – natseja, korpikauhua ja supersankareita

10.01.2017 08:18 Aki Lehti

Viime viikolla Dome listasi 12 eniten odottamaamme ulkomaalaista valtavirran elokuvaa. Nyt on suomalaisten leffojen vuoro. Vuonna 2017 luvassa on perinteistä suomileffaa ja jotain aivan erilaista.

Oheisen listan elokuvia ei ole rankattu paremmuusjärjestykseen. Lista on koostettu kronologiseen järjestykseen ja mukana on ilman sen tarkempaa arvotusta ne elokuvat, joita Domen toimituksessa eniten odotetaan. Mukana on niin perinteistä suurelle yleisölle suunnattua tavaraa kuin ilman normaaleja tukia ja rahoitusmalleja tehtyjä teoksia, supersankareita, scifi- ja kauhukomediaa.

Kaikki listalle mahtuneet 12 elokuvaa ovat fiktiota. Dokumentteja ei ole mukana, vaikka niitäkin on tulossa useita kiinnostavia.

Dome listasi: 12 elokuvaa, joita odotamme vuodelta 2017 

1. Armoton maa

Ensi-ilta: 20.1.2017
Ohjaus: Jussi Hiltunen
Näyttelijät: Ville Virtanen, Antti Holma ja Mikko Neuvonen

Jussi Hiltusen ensimmäinen täyspitkä elokuva, jonka käsikirjoituksen hän on myös rustannut itse. Armoton maa yritetään myydä katsojille ”Lapin Tarantinon” ohjaamana modernina Lappiin sijoittuvana länkkärinä. Komeita maisemia tässä ainakin riittää.

2. Toivon tuolla puolen

Ensi-ilta: 3.2.20.17
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Näyttelijät: Sherwan Haji ja Sakari Kuosmanen

Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen on Le Havre -elokuvasta alkaneen satamakaupunki-trilogian toinen osa. Se saa kansainvälisen ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla, missä se kisaa Kultaisesta karhusta, eli festivaalin pääpalkinnosta. Toivon tuolla puolen liittyy ajankohtaiseen aiheeseen, kertoen suomalaisesta kauppamatkustajasta ja syyrialaisesta pakolaisesta, joiden polut risteävät.

3. Tom of Finland

Ensi-ilta: 24.2.2017
Ohjaus: Dome Karukoski
Näyttelijät: Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky

Kertomus Tom of Finland -taitelijanimellä tunnetusta suomalaisesta Touko Laaksosesta, joka piirsi lihaksikkaita nahkavaatteisiin pukeutuneita homomiehiä. Maailmankuulu taiteilija joutui sodasta palattuaan salaamaan seksuaalisen suuntautumisensa ja rakkaussuhteensa, mutta päätyi taiteensa avulla Los Angelesiin, jossa ilmapiiri oli avoimempi jo tuolloin. Laaksosen taide oli tärkeässä osassa taistelussa seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta.  Tom of Finland -elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

4. Saattokeikka

Ensi-ilta: 10.3.2017
Ohjaus: Samuli Valkama
Näyttelijät: Heikki Nousiainen ja Noah Kin

Draamakomedia Heikki Nousiaisen esittämästä rasistisesta papasta ja räppäri Noah Kinin näyttelemästä 17-vuotiaasta Helsingissä syntyneestä maahanmuuttajataustaisesta pojasta. Saattokeikka on kertomus ihmisistä, jotka oppivat toisistaan ja alkavat ymmärtää erilaisuutta. Ohjaaja-käsikirjoittaja Samuli Valkaman kolmas kokopitkä elokuva

5. Backwood Madness

Ensi-ilta: Ei vielä tiedossa
Ohjaus: Ari Savonen
Näyttelijät: Iivari Pääkkönen, Petteri Sällström ja monta muuta

Backwood Madness tuo suomalaiset peikot valkokankaalle, yhdistäen suomalaista mytologiaa ja kauhufantasiaa. Peikkojen lisäksi tarjolla muun muassa liekinheitinlottia. Leffaproduktion etenemistä on seurattu Domessa tiivisti ja kaikki elokuvasta julkaistut jutut löytyvät täältä: Backwood Madness.

6. It Came from the Desert

Ensi-ilta: Ei vielä tiedossa
Ohjaus: Marko Mäkilaakso
Pääosissa: Mark Arnold, Harry Lister Smith ja Vanessa Grasse

It Came from the Desert on englanninkielinen kauhukomedia ja itsenäinen jatko-osa Desert-peleille, joissa jättiläismuurahaiset pääsevät valloilleen New Mexicon aavikolla. Marko Mäkilaakson ohjaaman elokuvan kuvaukset saatiin päätökseen viime marraskuussa. Kauhukomediaa kuvattiin sekä Espanjassa että Suomessa ja se on myyty ennakkoon jo 15 eri maahan.

7. Rendel

Ensi-ilta: Ei vielä tiedossa
Ohjaus: Jesse Haaja
Näyttelijät: Kris Gummerus, Matti Onnismaa ja Rami Rusinen

Jesse Haajan kotimainen supersankarisekoilu, täysveristä indie-elokuvaa, joka on tehty ilman perinteisiä tukia ja rahoitusmalleja. Rendelissä puhutaan pääosin suomea, mutta se on tarkoitus viedä kansainvälisille markkinoille. Kaikki Domen Rendel-artikkelit on kasattu tälle sivulle: Rendel.

8. Napapiirin sankarit 3

Ensi-ilta: 25.8.2017
Ohjaus: Tiina Lymi
Näyttelijät: Jussi Vatanen, Timo Lavikainen ja Pamela Tola

”No siinä oli pari muuttujaa.”, jo kolmannen kerran. Rehellinen rahastus, josta tekee kiinnostavan ohjaajaksi kiinnitetty Tiina Lymi.

9. Ikitie

Ensi-ilta: 15.9.2017
Ohjaus: AJ Annila
Näyttelijät: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen ja Irina Björklund

Myös Ikitie on osa Suomi 100 -juhlavuoden 2017 ohjelmaa. Antti Tuurin saman nimiseen kirjaan perustuvassa tarinassa Amerikasta palannut Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan itärajalle. Hän pääsee murhaajia pakoon rajan yli Neuvostoliiton puolelle. Ikitieksi kutsuttiin reittiä, jota pitkin Lapuan liikkeen miehet kuljettivat vuonna 1930 kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä Neuvostoliiton rajalle ja sen yli. Leffan musiikista vastaavat The Soundtrack of Our Lives -miehet, ruotsalaiset Kalle Gustafsson Jerneholm ja Ian Person, Grammy-voittaja Eric Peltoniemi ja Paleface, jotka ovat tehneet sovituksia amerikansuomalaisten siirtolaisten musiikista.

10. Iron Sky: The Coming Race

Ensi-ilta: 22.09.2017
Ohjaus: Timo Vuorensola
Näyttelijät: Udo Kier ja Julia Dietze

Lisää kuunatseja, nyt tuplasti isommalla budjetilla. Rahat on käytetty ohjaaja Vuorensolan mukaan muun muassa kohtaukseen, jossa Adolf Hitler ratsastaa dinosauruksella maapallon ytimeen. Leffan kotisivuilta löytyy runsaasti lisätietoa tästä merkittävästä taide-elokuvasta.

11. Yösyöttö

Ensi-ilta: 6.10.2017
Ohjaus: Marja Pyykkö
Näyttelijät: Petteri Summanen, Ulla Tapaninen ja Hannele Lauri

Niin suomalaisen komedian kuuloinen projekti kuin vain olla ja voi. Petteri Summanen on toimittaja Antti Pasanen, jonka vaimo hylkää kahdestaan vastasyntyneen vauvan kanssa, joka muuttaa hänen elämänsä. Kiinnostaa lähinnä ohjaaja Marja Pyykön ja nykyään harvemmin kameran edessä nähtävän Summasen takia.

12. Tuntematon sotilas

Ensi-ilta: 27.10.2017
Ohjaus: Aku Louhimies
Näyttelijät: Eero Aho, Johannes Holopainen ja Aku Hirviniemi

Tätä ei tarvitse sen enempää esitellä. Ohjaaja Aku Louhimiehen näkemys Tuntemattomasta, joka perustuu myös Väinö Linnan sensuroimattomaan alkuperäisteokseen Sotaromaani. Vuoden kaikin tavoin suurin suomalainen ensi-ilta.

Bubbling under

Tokasikajuttu

Ensi-ilta: 13.10.2017
Ohjaus: Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi
Näyttelijät: Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto ja Toni Välitalo

Kitaristi, säveltäjä ja sanoittaja Pertti Kurikka päätti jo aikoja sitten jäädä eläkkeelle, kun hän täyttää 60 vuotta. Näin tapahtui ja Pertti Kurikan nimipäivät -bändi soitti viimeisen keikkansa viikko sitten 27. joulukuuta Helsingin On the Rocksissa. Bändistä vuonna 2012 ennen Euroviisuja ja jättisuosiota julkaistu Kovasikajuttu-dokumentti oli katsojamenestys, ja nyt se saa jatkoa. Tokasikajuttu näyttää maailman parhaan punkbändin uran aina loppuun asti, sillä kamerat olivat paikalla viimeisellä keikallakin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat