Uusimmat

Testasimme Finnkinon uuden Scape-salin: ”18,50 euroa on kova hinta, vaikka 3D vakuuttikin”

28.06.2016 18:17 Tuukka Hämäläinen

Finnkino avaa keskiviikkona 29. kesäkuuta edesmenneen Tennispalatsin ykkössalin tilalle Pohjoismaiden ensimmäisen Scape-salin, jonka luvataan tarjoavan Suomessa ennennäkemättömän premium-elokuvateatterikokemuksen. Kävimme ennakkoon kokeilemassa, tarjoavatko nahkapenkit ja uusi tekniikka tarpeeksi vastinetta kolme euroa kalliimmille lipuille.

Elokuvateatterit panostavat yhä enemmän elämyksellisyyteen kilpaillakseen pienempien ruutujen kanssa. Osana tätä kilpailua Tennispalatsia, Pohjoismaiden suurinta elokuvateatteria, on saneerattu jo neljän miljoonan euron edestä. Osa kattavaa kasvojenkohotusta on tänään avautuva Scape-sali, jonka näytösliput tulevat maksamaan kolme euroa enemmän kuin tavalliset näytösliput. Kalleimmillaan lipun hinta on siis 18,50 euroa (3D-elokuva viikonloppuiltaisin).

Finnkinon omistavan Nordic Cinema Groupin oman Scape-konseptin salit löytyvät jo Tallinnasta ja Riikasta, mutta Tennispalatsin pääsali on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Finnkinon arkkitehdin suunnittelema sali on näyttävä ja avara, ja istumapaikoilta löytyy hyvin tilaa. Italialaiset tekonahkapenkit ovat myös mukavat, mutta kuumalla ilmalla nahka voi tietysti hiostaa selkää ja takamusta, ja paljaat käsivarret liimautuvat ikävästi käsinojiin.

Tekniikan puolesta Scape-sali yhdistää kaksi merkittävää innovaatiota: laserprojektorin ja Dolby Atmos -äänentoiston.

Scape-salin DLP D-Cinema -laserprojektori on yksi maailman vain noin sadasta asennetusta laserprojektorista. Belgialaisen Barcon valmistaman projektorin kerrotaan tarjoavan entistä kirkkaamman ja väreiltään rikkaamman projektion, mistä ainakin kirkkauden voimme testin perusteella allekirjoittaa.

Dome.fi:n toimittajat katsoivat tällä viikolla ensi-iltansa saavan Independence Day: Resurgence -elokuvan sekä Tennispalatsi 3:ssa että Scape-salissa, ja pakko myöntää, että kuva oli jälkimmäisessä selkeämpi ja kirkkaampi tummentavista 3D-laseista huolimatta. Kolmiulotteisuuden efekti tuntui myös voimakkaammalta, joten 3D-leffojen ystäville Scape-salia voi helposti suositella.

Toinen merkittävä uudistus, Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmä, ei ole yhtä harvinaista tekniikkaa kuin projektori, sillä vaikka Scape-sali on Suomen ensimmäinen Dolby Atmosta tukeva sali, on vastaavaa tekniikkaa jo yli 1800 salissa ympäri maailmaa.

Dolby Atmoksen uudistus piilee äänen sijoittelussa eri puolille salia. Siinä missä varhaisemmat Dolbyt sijoittivat äänen lähteen esimerkiksi sivulle tai takavasemmalle, mahdollistavat Scape-salin Dolby Atmoksen 73 kaiutinta äänen sulavan siirtymisen pisteestä toiseen. Monet kaiuttimista on asennettu myös salin kattoon, mikä tekee erityisesti katsojan ”ylittävistä” äänikohteista vaikuttavampia.

Leffaa katsoessa Dolby Atmoksen vaikutusta on hankala huomata, mutta se ei tarkoita, että tekniikka olisi turhaa. Atmosta kuvataan ”luonnolliseksi ääneksi”, ja mikäpä olisi luonnollisempaa kuin olla kiinnittämättä äänentoiston ominaisuuksiin erityistä huomiota. Tämä uudistus jää Independence Dayn perusteella vähän epämääräiseksi, mutta Atmokselle on miksattu jo yli 500 elokuvaa, ja vuoden ensi-illoista esimerkiksi Tarzanin legenda ja Ice Age: Törmäyskurssilla tukevat tekniikkaa.

Scape-salin uudistukset eivät ole vähäpätöisiä, mutta jäämme yhä empimään, onko salin näytös kolme euroa kalliimman lipun arvoinen. Onneksi myös Scape-salin näytöksiä koskee Finnkinon porrastettu hinnoittelu, eli uutta salia pääsee kokeilemaan huokeampaan hintaan arkipäivisin päivänäytöksistä. Laserprojektio tuo 3D-leffoihin kaivattua kirkkautta, mutta jos et ole todellinen hifistelijä eikä ylimääräinen massi kuumottele taskuissa, kannattaa tyytyä halvempiin näytöksiin perinteisissä saleissa.

Independence Day: Resurgencen arvostelu:

Arvostelu: Independence Day 2 on edeltäjäänsä viihdyttävämpi kesähömppä

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat