Uusimmat

The Departed

11.11.2006 07:07 Olli Sulopuisto

The DepartedThe Departed on uusintaversio muutaman vuoden takaisesta honkkarileffasta Infernal Affairs, jossa poliisit leikkivät rosvoja ja rosvot poliiseja. Sen on ohjannut Martin Scorsese, joka on massiivisten epookkielokuvien jälkeen palannut ydinosaamisalueelleen, tarinoihin väkivaltaisista miehistä.

Tämän tarinan ytimessä ovat Leonardo DiCaprion esittämä Billy Castigan ja Matt Damonin Colin Sullivan. Molemmat ovat kasvaneet Bostonin huonomaineisilla alueilla ja päätyneet poliisikouluun. Sullivan vain on siellä rikollispomo Frank Costellon (Jack Nicholson) käskystä, kun Castigan taas värvätään soluttautumaan Costellon joukkoihin. Elämä valheessa on raskasta, vaikka Sullivan vakuuttaakin irlantilaisten kykenevän siihen muita paremmin.

Kyse on siis pirullisesta pelistä, jossa hyvis onkin pahis ja pahis olevinaan hyvis. Castiganin ja Sullivanin peilikuvamaista symmetriaa korostaa vielä psykiatri Madolyn (Vera Farmiga), josta molemmat miehet ovat kiinnostuneet. Vaikka Farmigan rooli onkin monella tapaa tärkeä, on Departed silti tyylipuhdas miesten elokuva: ongelmat ovat miehisiä, ratkaisuja tekevät miehet ja naisten roolina on soittaa kakkosviulua.

Elokuvan nimi, The Departed, viittaa kaikkien poisnukkuneiden uskovaisten päivään. Samalla se kertoo siitä, mikä kohtalo alamaailman toimiin sotkeutuneita useimmiten odottaa.

DepartedNäyttelijäkaartiin on haalittu tolkuttomasti nimekästä porukkaa. DiCaprio ja Damon ovat erinomaisia, samoin sivurooleissa nähtävät Alec Baldwin ja Martin Sheen. Mark Wahlbergin vouhkaaminen on ylimitoitettua ja lähes aina erinomainen Ray Winstone hukataan pikkurooliin. Jack Nicholson tuntuu esittävän lähinnä itseään. Toki roolityössä on voimaa, mutta siltikin hän kun tuntuu vähitellen hukkuvan samaan maneerien mereen, johon Pacino on jo vajonnut.

Kuvallisesti Departed on varsin rauhallinen ollakseen Scorsesen ohjaus. Poissa ovat Mafiaveljien massiiviset kamera-ajot ja Infernal Affairsin honkkariestetiikka ahtaine kaupunkikuvineen ja nenille hyppivine leikkauksineen. Jotain on sentään ennallaan, sillä väkivalta tuntuu yhä olevan Scorseselle jonkinlainen perverssi nautinto. Pieksämiset ja tappamiset näytetään läheltä, ilman ennakkovaroitusta.

Tyypilliseen tapaan soundtrackille on kerätty musiikkia Martti-sedän nuoruusvuosilta. Rock soi niin taajaan, että se tuntuu välillä parodialta. Parhaimmillaan oivallukset ovat hienoja, kuten silloin, kun Comfortably Numb raikaa taustalla kahden hahmon väistämättömän yhteentörmäyksen koittaessa.

Alkuperäiseen verrattuna tarinan ydinkohdat on säilytetty, juonen palasia siirrelty eestaas ja kirjoitettu hahmoille lisää keskinäistä puuhastelua. Kokonaisuutena lopputulos on Scorsesen näköinen, mikä ei sinänsä kyllä ole yllätys, sillä muokkasihan hän Cape Fearinkin omakseen. Lopputulos on mainio poliisitrilleri, joka kestää katsomisen, vaikka alkuperäinenkin teos olisi jo tuttu.

The Departed
Yhdysvallat 2006
K-15

Ohjaus Martin Scorsese
Käsikirjoitus William Monahan

Pääosissa Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Alec Baldwin, Ray Winstone ja Vera Farmiga

154 minuuttia