Uusimmat

The Libertine

24.03.2006 00:00 Muropaketin toimitus

John Wilmot, Earl of Rochester on 1600-lukulainen englantilainen runoilija, jonka tuotanto sai Charles II:n vapaamielisen kauden jälkeen parin vuosisadan jäähyn. Nyt kun sanoja fuck ja cunt voi taas käyttää jopa kirjallisuuden laitoksilla, uusi lukijakunta on yllättynyt, kun pornodoku olikin lahjakas.

Vaan älkää huoliko. Runoja ei ole leffassa sen enempää kuin Rakastuneessa Shakespearessä, jota Libertine muistuttaisi jos siinä Joseph Fiennes olisi mädäntynyt syfilikseen ja Gwynethinä olisi hehkunut jättidildoilla ratsastavien kääpiöiden ympäröimä turnipsinaamainen jumalatar Samantha Morton.

Libertine perustuu täysin todellisiin tapahtumiin: Rochester eleli huvikseen slummissa Doctor Bando -nimisenä helppoheikkinä. Ja katsokaa tarkkaan kankaalla vilahtavaa kuninkaan kultaista kellolaitteistoa. Vaikka tässä säästöbudjettituotannossa vain juoni päätyy sirpaleiseksi, oikea Rochester löi värkin kännissä säpäleiksi. Ei leffa ole kummoinen, mutta se on syntien kulttuurihistoriaa. Ja Johnny Depp on aika äijä, vaikka naama olisi ruvella.

Teksti: Johanna Koljonen / V

Ohjaus: Laurence Dunmore
Pääosissa: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich, Rosamund Pike
Kesto: 116min