Uusimmat

Tutustu Aleksi Mäkelän Rööperi-elokuvan kuvagalleriaan

02.01.2009 13:46 Muropaketin toimitus

Tammikuun 9. päivä saa ensi-iltansa Aleksi Mäkelän (Häjyt, Pahat pojat, Vares & Matti) ohjaama Rööperi. Elokuva kertoo monen sekalaiseen konnajoukkoon kuuluvan kovanaaman vaiherikkaasta ja keinoja kaihtamattomasta matkasta, joka päätyy köyhyydestä rikosten kautta kunnialliseksi kansalaiseksi, linnaan – tai ennenaikaiseen hautaan.

Elokuvan pääosissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Peter Frantzén, Pihla Viitala, Kari Hietalahti, Juha Veijonen ja Jasper Pääkkönen.

Rööperin alkuperäinen idea pohjautuu Harri Nykäsen ja Tom SjöberginRööperi – Rikoksen vuodet 1955-2005 -haastatteluromaaniin, jossa pahamaineisen Helsingin kaupunginosan menneitä aikoja muistelevat sekä poliisit että rosvot. Toinen kirjan tekijöistä, Tom Sjöberg, kuului Punavuoren kaupunginosan rikollisjoukkoon ja on näytelmäelokuvan toisen päähenkilön, Tompan esikuva. Kuitenkin kaikkien elokuvassa esiintyvien hahmojen yhdenmukaisuutta ja vastaavuutta romaania varten haastateltuihin todellisiin henkilöihin on vahvasti dramatisoitu, etäännytetty ja sattumanvaraistettu.

Elokuvan tarina sijoittuu vuosien 1966-1979 välille, lukuun ottamatta lyhyttä 1950-luvulle sijoittuvaa takaumajaksoa. Rööperi on paitsi tarina Punavuoren kaupunginosan kasvateista ja heidän elämästään, miehistä jotka valitsivat rikollisuuden ammatikseen, samalla kertomus myös itse kaupunginosasta ja sen ihmisistä ja tunnelmasta – ajasta ja maailmasta jota sellaisenaan ei enää ole olemassa.

Kuvat: Solar Films / Jan Granström.

Muropaketin uusimmat