Uusimmat

Viattomat äänet

24.09.2006 14:01 Johanna Siik

Meksikolaisen Luis Mandokin elokuva Viattomat äänet tulee Suomeen parin vuoden viiveellä, mutta tulee joka tapauksessa. Syksyn festivaalikierroksen jälkeen soisi muidenkin katsojien löytävän elokuvan, joka kuvittaa tunteikkuutta säästelemättä lapsisotilaiden värväämistä ja kohtaloita. Esimerkkinä toimii El Salvadorissa vuosina 1980-1992 käyty sisällissota.

Tapahtumat on kuvattu 11-vuotiaan Chavan (Carlos Padilla) ja tämän perheen näkökulmasta. Äiti (Leonor Varela) huolehtii kaikista yksin, sillä isä lähtee omille teilleen onnea etsimään. Lähes joka yö resuinen hökkelikylä joutuu taistelevien sissien ja valtion armeijan ristituleen. Chava käy koulua ja yrittää olla ajattelematta tulevaa syntymäpäiväänsä, sillä armeija värjää riveihinsä jopa 12-vuotiaita.

Totuus on astetta karumpi. Kun värvärit tulevat kouluun keskellä kirkasta päivää, lähtee valmennusleirille paljon nuorempiakin. Yksi pissaa alleen, toinen lähtee karkuun. Ilmassa kaikuva laukaus saa opettajien kädet puristumaan nyrkkiin, mutta mitään ei ole tehtävissä. Armeija ottaa sen minkä armeija haluaa.

Elokuva etenee kuitenkin Chavan ehdoilla, joten pariin tuntiin mahtuu paljon muutakin kuin värväyksen välttelyä. Iloisimpina hetkinä Chava toimii bussikuskin apupoikana ja ihastuu ensimmäistä kertaa. Kuvaus vaikuttaa välillä jopa epäuskottavalta keveytensä vuoksi, mutta vain aikuiskatsojan mielissä. Lapsen mieli toimii eri tavoin ja se pystyy tarttumaan paljon hanakammin hetkellisiin ilon ja surun tunteisiin. Käsikirjoittaja Oscar Torresilla on elokuvan tapahtumista omakohtaista kokemusta, joten epärealistisuudesta on lopputulosta vaikea mennä syyttämään.

Hätkähdyttävintä on tajuta elokuvan loppupuolella, kuinka suuri muutos lapsen maailmassa tapahtuu, kun käteen annetaan ase. Chavan leikkikaverista on tullut pieni sotilas, joka suoltaa suustaan ulos valmista armeijan propagandapuhetta. Kylmien väreiden mennessä pitkin selkäpiitä voi muistuttaa itseään siitä, että tälläkin hetkellä lapsuus loppuu ennen aikojaan yli 300 000 lapselta armeijoissa eri puolilla maailmaa.

Voces inocentes
Meksiko/USA/Puerto Rico 2004

Ohjaus Luis Mandoki
Käsikirjoitus Luis Mandoki, Oscar Orlando Torres
Rooleissa Leonor Varela, Carlos Padilla Leñero, Gustavo Muñoz, José Maria Yazpik

Kesto 114 min