Uusimmat

Volver

01.09.2006 17:11 Johanna Siik

Volver on espanjaa ja tarkoittaa kääntymistä, paluuta, palauttamista. Volver-elokuvan palaaja on kahden sisaruksen, Raimundan (Penélope Cruz) ja Solen (Lola Dueñas) äiti Irene (Carmen Maura), jonka pitäisi teknisesti ottaen olla kuollut. Irene kokee suhteensa Soleen helpompana, joten sala-kampaamoa kotonaan pitävä tytär piilottaa äitinsä venäläisen hiustenpesijän roolin taakse.

Tässä on kuitenkin vasta murto-osa Volverin juonikuviota. Espanjalaisen nykyelokuvan menestynein nimi Pedro Almodóvar rakentaa jälleen fantastisen ja realistisen rajalla kulkevan tarinaryppään, jossa sivu- ja päähenkilöiden asemat vaihtelevat kohtausten tarpeiden mukaan. Volverin koko naisnäyttelijöiden ensemble palkittiinkin Cannes’n elokuvafestivaalilla yhteisesti parhaan naisnäyttelijän palkinnolla. Osansa sujuvuudessa on myös Cannes-palkitulla käsikirjoituksella, joka on sekin Almodóvarin käsialaa. Elokuva kärsii ainoastaan pituudestaan, mutta senkin on valmis antamaan draamalle lopulta anteeksi.

Raimunda kokee perhepiirissään isomman kriisin heti alussa, mutta traagisella tapahtumalla on myönteinen vaikutus äidin ja Paula-tyttären (Yohana Cobo) suhteeseen. Samaa tematiikkaa toistaa Raimundan ja Irenenkin menneisyys, mutta elokuvassa ohjataan taitavasti huomio pois skandaalinkäryisistä aineksista ja tehdään niistä osa arkipäivää. Samankaltaisella luontevuudella kuolema on läsnä sisarusten ystävättären Agustinan (Blanca Portilla) elämässä. Oma hautakivi ja vanhuudenhöperö naapuri saavat yhtälailla mutkatonta ja rakastavaa huomiota.

Tapa, jolla Almodóvar esittää elämän koettelemat naiset, on naiskatsojan näkökulmasta häkellyttävän tarkka. Heistä ei ole tehty monimutkaisia olentoja, vaan käytännön mukaan eläviä ja päättäviä yksilöitä, joiden valinnat eivät todellakaan kuulu kenellekään muulle. Samaistuminen lähes keneen tahansa elokuvan päähenkilöistä onkin helppoa. Volver, kuten aikaisemmatkaan ohjaajan elokuvat, ei tarjoile kauniita päiväunia, vaan roolimalleja, jotka saavat teatterista poistuessa muistamaan, että olemus kannattaa pitää ryhdikkäänä, vaikka kuolleet nousisivatkin haudoistaan.

Volver
Espanja 2006

Ohjaus ja käsikirjoitus Pedro Almodóvar
Rooleissa Penélope Cruz (Raimunda), Carmen Maura (Irene), Lola Dueñas (Sole), Blanca Portilla (Agustina), Yohana Cobo (Paula), Chus Lampreave (Tía Paula)

Kesto 123 min