Uusimmat

Ensituntuma: taittuvanäyttöinen Samsung Galaxy Z Fold2 -puhelin – Halutusta tuli himoittu

01.09.2020 17:00 Kai Taipale

Samsungin uusi taittuvanäyttöinen on lähes kaikilta osin paranneltu versio edeltäjästään. Viime vuonna myyntiin tulleen edellisversion pahimmat puutteet on ensifiilisten perusteella korjattu, ja uusi malli herättää nyt aitoa omistamishalua.

Puhelinvalikoimassa on joitain malleja, joita ei alunperinkään ole tarkoitettu massoille. Sellainen oli ehdottomasti Samsungin ensimmäinen taittuvanäyttöinen malli Galaxy Fold. Sitä ei myynyt läheskään jokainen jälleenmyyjä, ja olihan sillä hintaakin varsin huimat 2100 euroa.

Ei uutta malliakaan ole massoille suunnattu, vaan se sopii erityisesti niille, jotka hakevat puhelimeltaan jotain hieman muuta.

Puhelin herättää edelleen huomiota, eli se sopii niille, jotka haluavat erottua joukosta. Toisaalta se sopii erityisen hyvin monille tehokäyttäjille ja multitaskaajille tabletin tai muun isomman mobiililaitteen korvaajaksi. Mutta edelleen hinta on erittäin kova eli 2099 euroa.

Nyt puhelimen toinen sukupolvi on nähnyt päivänvalon. Juuri julkaistu Samsung Galaxy Z Fold2 on ensivilkaisulla pitkälti samankaltainen kuin edeltäjänsä. Ei vaadi kuitenkaan sen tarkempaa tarkastelua kun jo selviää, että alkuperäisen mallin suurin ongelma on korjattu: etunäyttö on nyt riittävän iso ja käyttökelpoinen. Malli on saanut myös 5G-modeemin.

Etunäyttö on nyt kooltaan 6,2 tuumaa. Se edustaa siis nykypuhelimien hyvää perustasoa, kun alkuperäisessä Fold-mallissa se oli yksinkertaisesti turhan pieni.

Etunäyttö on myös valmistettu uusimmasta Gorilla Glass Victus -materiaalista. Näyttö on muutenkin laadultaan tuttua Samsungia, eli katselukulmat ja kontrasti ovat kunnossa. Aivan kaikkia herkkuja ei ole kuitenkaan tarjolla, sillä paneelin päivitysnopeus on tavallinen 60 hertsiä. Nyt etunäyttö on kuitenkin riittävän hyvä kaikkeen peruskäyttöön, myös kuvaamiseen.

Samsung Galaxy Z Fold2 -puhelimen todellinen valtti on kuitenkin edelleen sen sisänäyttö. Se on kooltaan 7,6 tuumaa. Kuvasuhteeksi ilmoitetaan eksoottinen 22,5:18. Myös tämä näyttö on kokenut liudan uudistuksia.

Sisänäytössä ilahduttaa myös sen päivittäminen enintään 120 hertsin päivitysnopeudella toimivaksi. Näytön päivitystaajuus mukautuu käytön perusteella akun säästämiseksi. Alimmillaan hertsiluku voi olla jopa 11. Nyt puhelin edustaa siis tältäkin osin tämän päivän huippuluokkaa. Kirkkaimmassa tilassa näytöstä irtoaa nyt jopa 700 nitiä, joten sen käyttäminen onnistuu valoisimmissakin olosuhteissa.

Samsungin käyttämän UTG-lasin päällä on edelleen polymeerikalvo, joten tuntuma ei edelleenkään ole tuntumaltaan aivan samalla tasolla kuin lasipinta. Käyttöä tämä ei haittaa. Saranakohta erottuu edelleen tummalla tai vaalealla taustalla, mutta tähänkin tottuu, eikä sekään ole mikään käytön este.

Saranan avulla näytön eri puoliskot saa myös jäämään vapaasti valittuun kulmaan samaan tapaan kuin Samsungin Galaxy Z Flip -mallissa. Sovelluksesta riippuen jaettu ruutu myös mukautuu vaikkapa näyttämään videota yläpuolella ja esittämään hallintapainikkeet tai näppäimistön alapuoliskossa. Tässä käytössä saranakaan ei näy, ja puhelin tuntuu todelliselta kommunikaattorin korvikkeelta.

Isosta ruudusta hyötyvät muutenkin useat sovellukset. Vaihtoehtoinen näyttöasettelu löytyy useammastakin sovelluksesta, kuten Office-tuotteet, Gmail, YouTube, Spotify ja toki myös Samsungin omat sovellukset.

Vapaan kulman asettamisen lisäksi saranan puhdistusrakennetta on kehitetty edelleen ja puhelimen sisällä komponentit ovat saaneet korroosiosuojauksen. Rakenteesta johtuen ei IP-luokitusta edelleenkään ole.

Erinomainen uudistus on myös etukameran sijoittaminen näyttöreikään aiemman ison viisteen sijaan.

Sovellusten moniajon toimivuutta on hiottu. Erityisen ilahduttavaksi osoittautui mahdollisuus luoda pikavalintoja eri sovelluksille ja niiden asettelulle. Näin yleisimmät yhdistelmät saa nopeasti käyttöön, eikä niitä tarvitse viritellä ruudulle joka kerta erikseen. Muutenkin moniajossa sovelluksia voi joustavammin sijoitella päällekkäin tai rinnakkain. Vaihtoehdot tuntuvat nyt vähintäänkin riittäviltä.

Myös kameraosasto on saanut päivityksen. Takana on kolmoiskamera, joista kaikkien kennossa on 12 megapikselin tarkkuus. Telekamera yltää 2x-zoomiin, ultrawide laajentaa kulman 0,5x-tasolle. Optinen kuvanvakain on sekä tele- että pääkamerassa. Etukamerassa saa tyytyä kymmeneen megapikseliin, mutta puhelimella voi ottaa selfiet myös takakameraa käyttäen.

Myös puhelimen rautapuoli on kunnossa. Tehoista vastaa Qualcomm Snapdragon 865+ ja LPDDR5-muistia on mukavat 12 gigatavua. Tallennustilaa on 256 gigatavua, mikä riittää monelle, mutta on hintaluokassa jo pieni pettymys.

Akun kapasiteetti on kasvatettu 4500 milliampeerituntiin, mutta silti puhelin on saatu kutistettua toisesta reunasta 13,9 millimetrin paksuiseksi. Ero on vain noin pari millimetriä, mutta tämäkin tuntuu, erityisesti kun sujauttaa puhelimen taskuun. Puhelin on toki edelleen iso, muttei kuitenkaan taskukelvoton – pitkulainen muoto auttaa tässä kohtaa selvästi.

Painoa on edelleen 282 grammaa, mikä on kohtuullisen paljon. Puhelin tuntuu suljettuna painavalta, mutta avattuna tilanne on parempi.

Akkua ladataan nyt 25 watin pikalatauksella, eli tässäkin kohtaa on tapahtunut selkeää edistystä. Langaton lataus hoituu sekin 10 watin teholla.

Samsung on kehittänyt taittuvanäyttöistä puhelintaan juuri oikeista paikoista. Galaxy Z Fold2 on edeltäjäänsä paremman oloinen käytännössä joka suhteessa.

Etunäyttö on nyt riittävän iso, eikä puhelinta ole pakko availla jatkuvasti. Päänäytön saa vapaammin aseteltua haluttuun kulmaan ja kameralovi on korvautunut huomattavasti pienemmällä näyttöreillä. Näyttö on nyt myös 120-hertsinen. Ulkomittoja on saatu hieman viilattua alemmas, mutta akkukapasiteetti on silti kasvanut. Puhelin tukee nyt myös 5G-yhteyksiä.

Kokonaisuus alkaa siis olla sillä tasolla, jolla kalliin huippumallin pitääkin olla. Hyvin pikaisen ensituntuman perusteella puhelin herättää halun ostaa sellainen – kunnes hinta muistuu mieleen. Samsung Galaxy Z Fold2 maksaa siis jo mainitut 2099 euroa. Silti se tarjoaa vastinetta rahalle edelleen harvinaisena harvinaisen ja nyt myös edelleen hiotun laitteen muodossa. Kovaan hintaan sisältyy lisäksi myös Samsung Care+ -turva, jolla voi korjauttaa yhden laitteelle sattuneen vahingon. Värivaihtoehdot ovat kuvissa esiintyvä pronssi sekä musta. Ennakkomyynti alkaa heti, ja varsinainen myynti pääsee vauhtiin 18. syyskuuta.

Tärkeimmät tekniset tiedot Samsung Galaxy Z Fold2 5G:

  • Hinta: 2099 €
  • Muisti: 12/256 Gt
  • Etunäyttö 6,2” Super Amoled, 25:9-kuvasuhde, 386 ppi
  • Päänäyttö 7,6” Dynamic Amoled, 22,5:18-kuvasuhde, 120 Hz, 373 ppi
  • Takakamerat: 12 MP (pääkamera, f1.8 OIS, Dual Pixel AF), 12 MP (ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma), 12 MP (tele, 2x optinen zoom, f2.4, OIS)
  • Etukamera: 10 MP (f2.2)
  • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri
  • Liitännät: USB-C
  • Akku: 4500 mAh, 25W pikalataus, 10 watin langaton lataus + käänteinen langaton lataus
  • Mitat: 159,2 x 68 x 13,8 mm, avattuna 159,2 x 128,2 x 6,9-6,0 mm
  • Paino: 282 g
  • Käyttöjärjestelmä: Samsung One UI (Android 10)
  • Värit: Mystic Black, Mystic Bronze

Muokattu 1.9.20 klo 18.01: Korjattu 120 hertsin päivitysnopeus koskemaan etunäytön sijaan sisänäyttöä.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat