Uusimmat

Ensituntumat Honorin tuotejulkaisuista Barcelonasta – Mukana uutuuspuhelimet ja ensimmäinen Honor-kannettava

27.02.2020 19:00 Samuli Herttua

Normaalioloissa vuosittain järjestettävä Mobile World Congress -tapahtuma peruttiin tänä vuonna koronaviruksen takia. Siitä huolimatta osa valmistajista päätti pitää julkistustilaisuutensa normaalisti. Honor oli yksi näistä harvoista. Olimme paikalla ottamassa pikaiset ensituntumat laitteista julkaisutilaisuudessa Barcelonassa.

Honor julkaisi tapahtumassa Honor MagicBook 14 -mallin, joka on valmistajan ensimmäinen kansainvälisesti myyntiin tulevan kannettava tietokone. MagicBook julkaistiin 14 ja 15 tuuman versioina, mutta vain pienempi 14 tuuman malli on näillä näkymin tulossa Suomen markkinoille.

Kuten jo hieman arvata saattaa, Honorin uusi kannettava noudattaa lähes tarkalleen emoyhtiö Huawein hieman aikaisemmin julkaisemia MateBook D 14 ja 15 -koneita. Pieni ulkoinen ero MateBook D -kannettaviin verrattuna on saatu lisäämällä laitteeseen sininen yksityiskohta, joka ympäröi kannettavan reunoja.

Käsituntumalta kannettava, tuntuu totta, kai samalta kuin Huawein MateBook-koneet. Laatutuntuma on hintaansa nähden kohdallaan, eikä suurta valituksen aihetta heti tule mieleen. Suurin muutos vaikutti olevan näppäimistössä, joka tuntui jopa paremmalta kuin Huawein 15-tuumaisessa kannettavissa. Siinä missä kyseisen MateBook-kannettavaversion näppäinten pinta on karheaa ja näppäinten liikerata on pitkä, muistutti MagicBookin näppäimistö todella paljon vanhojen Apple MacBook Pro -kannettavien näppäintuntumaa.

Paksuutta koneella on suljettuna vain 15,9 millimetriä. Honor kehuukin kannettavan olevan jopa 30 prosenttia ohuempi kuin kahden perinteisen aikakauslehden. Painoakaan ei ole kannettavalle kertynyt mahdottomasti, sillä se painaa 1,38 kiloa.

Näytön ympärillä olevat reunukset on saatu kutistettua 4,8 millimetriin, ja näyttö kattaa 84 prosenttia koko etupaneelista. Näytön sinisen valon määrä on myös TÜV Rheinlandin tarkistama.

Työskentely onnistuu vaikeammassakin asennossa, sillä kannettava on mahdollista taivuttaa jopa 180 asteen kulmaan.

Prosessorina uutuuskannettavassa käytetään AMD Ryzen 5 3500U -versiota ja grafiikkasuorittimena toimii AMD Radeon Vega 8. Muistia on käytettävissä kahdeksan gigatavua (DDR4 Dual Channel) ja PCIe SSD -tallennustilaa on 256 gigatavua.

Myös MagicBookissa kamera on sijoitettu näppäimistöön, josta se on mahdollista nostaa ylös haluttaessa.Kannettavan virtanäppäin toimii samalla myös sormenjälkilukijana, jolloin kirjautuminen kannettavaan onnistuu ripeästi.

Honor esitteli oman versionsa Huawei Share -pikajakotoiminnosta nimeltään Honor Magic-link. Se antaa käyttäjälleen mahdollisuuden jakaa saman ruudun MagicBookin ja Honor-älypuhelimen välillä, ja työstää puhelimelle tallennettua sisältöä tietokoneen näytöllä.

Liitäntöjä kannettavassa on kiitettävä määrä, sillä vasemmalla reunalla sijaitsevat HDMI-, USB 3.0 (Type A) ja lataamiseenkin tarkoitettu Type-C-portti. Oikealle reunalle jäävät USB2.0 (Type A) ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Honor lupaa kannettavalle jopa 10 tunnin akunkestoa, josta vastaa 56 wattitunnin litiumioniakku. Kannettavan lataus hoituu myös nopeasti 65 watin Type-C-laturilla. Puolessa tunnissa virtaa pitäisi saada jopa 46 prosenttia.

MagicBook julkaistiin kahdessa eri värissä, jotka ovat Space Gray ja Mystic Silver, joista vain jälkimmäinen tulee Suomen markkinoille huhtikuun aikana. Euroopan markkinoille kannettava tulee 599 euron hintaan, mutta Suomen hinnat ei ole vielä tiedossa.

Honor esitteli myös valmistajan tämän hetken puhelimalliston uuden lippulaivan. Honor View 30 Pro -puhelin on ollut jo Kiinan markkinoilla myynnissä nimellä V30 Pro, mutta Euroopassa puhelin tulee myyntiin meille tutummalla nimellä View 30 Pro.

Koska puhelimet olivat esittelytilanteessa tiukasti kiinni varashälyttimissä, on vaikea kertoa täydellistä käsituntumaa. Näpeissä puhelin tuntui kuitenkin laadukkaalta, mutta sen painoa oli vaikea hälyttimien takia arvioida.

Puhelimen takana sijaitsevat kamerat on asetettu omaan suorakulmaiseen alustaan. Tämä tuntuu olevan tämän vuoden trendi. Sormenjälkilukija on siirtynyt puhelimen kylkeen, kuten Honor 20 -malleissa.

Näytön koko on puhelimessa kasvanut 6,7 tuumaan, mutta näyttötekniikkana on edelleen nestekidenäyttö ja resoluutiona Full HD+.

Puhelimen suorituskyvystä vastaa emoyhtiö Huawein käsialaa oleva Kirin 990 -järjestelmäpiiri, jossa on integroituna Balong 5000 5G-modeemi. Honor kehuskeli tilaisuudessa järjestelmäpiirin sisältävän jopa yli 10,3 miljardia transistoria.

Honor on päättänyt panostaa kamerapuoleen kunnolla uudessa lippulaivassaan. Paperilla Honor View 30 Pro -mallin pääkamera muistuttaa lähes identtisesti Huawei P30 Pro -puhelimen pääkameraa, sillä molemmissa on 1/1,7-tuumainen, 40 megapikselin RYYB-kuvakenno, jonka aukkokoko on f1,6 ja käytössä on optinen kuvanvakaaja. Kamera kykenee jopa 409600 ISO-arvoon.

Telekameran osalta joudutaan tyytymään Huawei P30:sta tuttuun kolminkertaiseen polttoväliin. Telekamera on kuitenkin myös optisesti kuvanvakautettu ja aukon koko on f2,4.

Mielenkiintoisena kolmantena kamerana puhelimessa on 12 megapikselin ultralaajakulma, jonka kenno on poikkeuksellisesti 16:9 kuvasuhteella. Tämän takia se sopiikin parhaiten videokuvaukseen. Honor kutsuukin kameraa CINE-LENS-kameraksi. Vakautus hoidetaan kuitenkin vain elektronisesti. Kamera kykenee 12800 ISO-arvoon.

Uutena ominaisuutena on mahdollisuus videokuvata pääkameralla sekä telekameralla samanaikaisesti.

Selfiekuvat onnistuvat 32 megapikselin f2,0-aukolla varustetulla laajakulmakameralla sekä 8 megapikselin f2,2-aukolla varustetulla ultralaajakulmakameralla. Molemmat kameroista ovat sijoitettuna näytön vasempaan yläkulmaan pieneen koloon.

Akun koko on kasvanut maltillisesti 4 100 milliampeerituntiin. Sen sijaan lataustehoa on kasvatettu 40 wattiin, jonka avulla puhelimeen pitäisi saada virtaa puolessa tunnissa noin 70 prosenttiin.

Puhelinta on nyt myös mahdollista ladata langattomasti, ja jopa kiitettävällä 27 watin teholla. Samalla puhelimella onnistuu nyt käänteinen langaton lataus. Esimerkiksi langattomien nappikuulokkeiden lataus onnistuu puhelimen takakuoren päällä.

Puhelin tulee uusimmalla Android 10 -versiolla ja Honorin omalla MagicUI 3 -käyttöliittymäversiolla. Koska Honor kärsii emoyhtiö Huawein kanssa Yhdysvaltain kauppasaarrosta, puhelimessa ei ole Googlen Play-palveluita. Sovellukset on siis ladattava Huawein AppGallery-sovelluskaupasta.

Suomeen puhelinta näillä näkymin ei ole tulossa. Tämä on sääli, sillä puhelin vaikuttaa erittäin houkuttelevalta. Puhelimen uusi suoritin sekä Huawein P30 Pro:sta lainattu kameratekniikka muodostavat erinomaisen paketin. Ongelmaksi muodostuu vain Googlen palveluiden puute.

Honor View 30 Pro ei jäänyt julkaisutapahtuman ainoaksi uudeksi älypuhelimeksi, sillä Honor esitteli myös uuden Honor 9X Pro -mallin.

Ulkoisesti 9X Pro -mallin erot alkuperäiseen 9X-malliin ovat todella vähäisiä. Uuden mallin erottaa sormenjälkilukijan paikasta, joka on nyt siirtynyt takakuoresta puhelimen reunalle. Se toimii myös virtapainikkeena. Näyttö on pysynyt samana 6,59 tuuman kokoisena ja resoluutio myös 2340 x 1080 pikselissä. Puhelimen takakuori on lasia.

Erona jo markkinoilla olevaan Honor 9X:n on sen suoritin, joka on vielä Euroopan markkinoilla ennennäkemätön Kirin 810. Se on harvoja keskiluokan suorittimia, joka on valmistettu seitsemän nanometrin valmistusprosessilla.

Suorituskyvyn luvataan olevan yhdellä ytimellä jopa 75 prosenttia ja useammalla ytimellä 40 prosenttia parempi kuin Honor 9X:ssä olevassa Kirin 710F -järjestelmäpiirissä. Isompi harppaus nähdään vielä grafiikkasuorittimen osalta, sillä suorituskyvyn pitäisi olla jopa 175 prosenttia parempi. Uuden järjestelmäpiirin luvataan olevan myös 50 prosenttia energiatehokkaampi.

Jotta Honor 9X Pro:sta saadaan kaikki suorituskyky irti, nestejäähdytys huolehtii puhelimen viilentämisestä.

DDR4X RAM-muistia puhelimessa on kuusi gigatavua ja UFS 2.1 -tallennustilaa 256 gigatavua. Tallennustilaa on mahdollista laajentaa jopa 512 gigatavun muistikortilla.

Kamerat pysyvät hyvin pitkälti samoina kuin Honor 9X:ssä. Kertauksen vuoksi puhelimessa on siis 48 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulma sekä 2 megapikselin syvyyskamera.

Kuvanlaadussa voi silti olla eroa, sillä uudessa suorittimessa on parempi kuvaprosessointi. Sen Honor lupaa parantavan terävyyttä ja sisältävän paremman valkotasapainoalgoritmin. Kamera kykenee nyt myös jopa 102400 ISO-arvoon.

Akun kapasiteetissa ei nähdä muutosta, joten se pysyy 4 000 milliampeeritunnissa.

Toisin kuin Honor 9X:ssä, niin uudessa Pro-mallissa ei nähdä Googlen Play-palveluja, vaan se nojautuu Huawein AppGallery-sovelluskauppaan.

Honor 9X Pro on tulossa valittuihin Euroopan maihin maaliskuun aikana 249 euron hintaan, mutta Suomeen puhelinta ei ole ainakaan lähiaikoina odotettavissa.

Honor esitteli lisäksi uudet Honor Magic EarBuds -langattomat nappikuulokkeet. Ulkoisesti ne muistuttavat todella paljon Honorin omia FlyPods Litejä tai erään omenalogolla varustetun yrityksen kuulokkeita. Kuulokkeiden mukana tulee silikonitulppia kolmessa eri koossa, jotta kuulokkeet sopisivat omiin korviin.

Magic EarBudsien erikoisuutena on aktiivinen taustamelun suodatus. Honor kehuu myös Bluetooth-puheluiden äänen olevan selkeämpi kolmen mikrofonin ansiosta, jotka nekin suodattavat aktiivisesti taustamelua.

Äänentoiston ja erityisesti bassotoiston pitäisi olla Honorin mielestä kunnossa 10 millimetrin kokoisten elementtien ansiosta.

Painoa kuulokkeilla on vajaa kuusi grammaa ja latauskotelolla 51 grammaa. Akkukestoa luvataan musiikin kuuntelulla 3,5 tuntia ja latauskotelosta täydennettynä 13 tuntia. Latauskotelon lataaminen kestää noin 1,5 tuntia, ja se hoituu Type-C-portin kautta.

Magic Earbuds -kuulokkeet tulevat myyntiin huhtikuussa, ja ne ovat saatavilla Pearl White ja Robin Egg Blue väreissä. Euroopassa hinnat alkavat 129 eurosta.

Muokattu 27.2.2020 klo 19.36: Korjattu kirjoittajan nimi.

Muokattu 27.2.2020 klo 20.16: Täsmennetty näppäimistön vertailukohdaksi Huawei Matebook D 15 -malli.