Uusimmat

Ensituntumat Sony Xperia XZ3 -lippulaivapuhelimesta – Varmalla otteella viihdepuhelimien aateliin 

30.08.2018 14:15 Kai Taipale

Sony on juuri julkaissut IFA 2018 -messuilla uuden lippulaivapuhelimensa. Xperia XZ3 lunastaa heti paikkansa mediakäyttöön suunnattujen puhelimien kärkikaartissa. Muropaketti kävi ottamassa pikaiset ensituntumat jo hieman ennen Sonyn uutuuden virallista julkaisua. 

Xperia XZ3 -mallin myötä Sony ottaa entistä vahvemmin pesäeroa valmistajalle leimalliseen kulmikkaaseen muotoiluun. Puhelin on nyt hyvinkin modernin oloinen pitkälle sivulle kaartuvine näyttöineen. Myös puhelimen rungon metallireunus on puolittunut, ollen nyt paksuudeltaan kolme millimetriä.

Puhelimen molemmat puolet on Gorilla Glass 5 -materiaalista. Tummat värit keräävät siis nopeasti sormenjälkiä, mutta materiaali tarjoaa kohtuullisen otteen.

Lievästi pyöristetty takakansi istuu käteen, mutta sormenjälkilukijan sijoittaminen varsin keskelle takakantta vaatii tottumista. Valmistaja kertoo kyllä sijoituksen olevan tarkkaan harkittu, mutta kaikkia se ei varmasti miellytä. Tukena on tosin myös kasvojentunnistus, jota ei kuitenkaan demotilanteessa valitettavasti päässyt vielä kokeilemaan.  

Kasvavien näyttökokojen myötä ruudun nurkkiin kurkottelu lisääntyy. Sony on lähtenyt myös kehittämään puhelimensa käytettävyyttä Side Sense -reunaohjauksella, joka tavoitteena on mahdollistaa esimerkiksi useimmin käytettyjen sovellusten nopean käynnistämisen ja paluupainikkeen korvaamisen pyyhkäisyllä.

Side Sense hyödyntää näytön kosketustoimintoa, joka on viritetty reunasta niin herkäksi, että sitä pitäisi voida käyttää ohjaamiseen. Tässä oli esisarjaa edustaneilla demolaitteilla havaittavissa hieman vastaavaa epämääräisyyttä kuin HTC:n toteutuksessa.  

Sony käyttää reunaohjausta tuomaan käyttäjän ulottuville eniten käytettäviä sovelluksia, kameran käynnistämiseen tuplanäpäytyksellä tai paluu-toimintoon pyyhkäisemällä alaspäin jommastakummasta laidasta. Näistä jälkimmäinen toimi heti loogisesti ja nopeasti, niin että sen käyttäminen muodostuisi varmasti tavaksi. Sen sijaan varsinkaan sovellusvalinnan saaminen ruudulle vaati jo todellista yritystä.

Toiminta hioutunee lopullisiin malleihin, ja valmistajan lupaukset sen käyttötottumusten oppimisesta voivat auttaa sen käyttökelpoisuudessa omistajatasolla. Demolaitteissa paluu-toimintoa lukuun ottamatta se ei vielä vakuuttanut.

Käyttöön on tuotu muitakin kikkoja, esimerkiksi laitteen ottaminen taskusta ja tuominen vaakatasoon käynnistää mahdollisuuden ottaa kuva heti. Toiminto ei vaatinut juurikaan harjoittelua, joten Xperia XZ3 selkeästi tunnisti mitä käyttäjä on tekemässä. 

Sony Xperia XZ3 jatkaa monessa ominaisuudessa siitä, mihin edeltäjämalli XZ2 jäi. Uutuuspuhelin on nyt varustettu uudella, huippuluokan OLED-näytöllä ja Advanced X-Reality for Mobile -kuvankäsittelyllä.

Oled-näytön koko on 6,0 tuumaa ja sen kuvasuhde on tänä päivänä tutuksi tullut 18:9, ja näyttö kykenee HDR-toistoon.

Yhdistelmä hoitaa tehtävänsä hyvin, sillä QHD+ -näytölle skaalattu perustarkkuuden materiaalin näyttää yllättävänkin käyttökelpoiselta. Teräväpiirtomateriaali näyttää tietysti edelleen paremmalta, mutta riittävän pieni näyttö ja hyvä prosessointi saavat aikaan sen, että näytöltä katsoo liikkuvaa kuvaa mielikseen. Äänentoistosta vastaavat stereokaiuttimet, joista lähtee runsaasti äänenpainetta ilman että ääni särkee tai muuttuu epäselväksi.

Kamerat ovat, jopa hieman yllättäen, yksöismallisia. Edes 19 megapikselin Motion Eye -takakamera ei ole Xperia XZ2 Premiumin tavoin tuplaversio. Kamera kykenee kuitenkin tuttuun tapaan 4K-videokuvaukseen ja Full HD -tarkkuuden 960 FPS -superhidastukseen.  

Etukamera on nyt 13 megapikselin kennolla, ja sen käyttö on luontevaa. Sony on kehittänyt edelleen puhelimensa kamerasovellusta. 

Prosessorina hyrrää tämän vuoden lippulaivoissa kovin tuttu Snapdragon 845. RAM-muistia on neljä gigatavua, ja tallennustilaa 64 gigatavua. Puhelimen akun kapasiteetti on 3330 milliampeerituntia. Sony Xperia XZ3 tukee USB PD -pikalatausta, mutta pikalaturia ei laitteen mukana myyntipakkauksessa tule.

Puhelin tulee myyntiin lokakuun 5. päivä ja sen suositushinta on 799 €. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, vihreä ja punainen. 

Sony Xperia XZ3:n tekniset tiedot: 

 • Hinta: 799 € 
 • Värit: Musta, valkoinen, vihreä ja punainen 
 • Näyttö: 6,0” oled, 18:9-kuvasuhde, QHD+ -tarkkuus 
 • Suoritin: Snapdragon 845 
 • Muisti: 4 Gt RAM, 64 Gt tallennus 
 • Takakamera: 19 megapikseliä (Motion Eye), 4K HDR –videotallennus, 960 FPS superhidastus  
 • Etukamera: 13 megapikseliä, f1.9 
 • Akku: 3330 mAh, Qi -langaton lataus, PSB PD –pikalataus 
 • Liitettävyys: NFC, Bluetooth 5.0, USB-C 3.1 
 • Verkkotuki: 5CA LTE, Cat 18, 802.11a/ac/b/g/n, 4×4 mimo  
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat