Uusimmat

Internetin liiallinen käyttö muuttaa tutkimuksen mukaan aivokemiaa – lukuisia haittoja

Kuvituskuva: © Yan Krukau

08.06.2024 15:25 Muropaketin toimitus

Uuden tutkimuksen mukaan nuorten Internet-käyttäjien aivot ovat vaarassa. Tutkimuksen teki UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH), ja se julkaistiin PLOS Mental Healthissa.

Tutkimuksen pääkirjoittaja Max Chang kertoo, että ”nuoruusikä on ratkaiseva kehitysvaihe, jonka aikana ihmiset kokevat merkittäviä muutoksia biologiassaan, kognitiossaan ja persoonallisuudessaan.”

Changin mukaan nuorten aivot ovat erityisen alttiita Internet-riippuvuuden kehittymiselle. Oireyhtymään liittyy pakonomaista Internetin selaamista.

– Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että tämä voi johtaa mahdollisesti kielteisiin käyttäytymis- ja kehitysmuutoksiin, jotka voivat vaikuttaa nuorten elämään. Heillä voi esimerkiksi olla vaikeuksia ylläpitää ihmissuhteita ja sosiaalisia aktiviteetteja, he voivat valehdella verkon käytöstään, syödä epäsäännöllisesti sekä kärsiä unihäiriöistä.

Internetin pakonomainen käyttö voi muuttaa aivokemiaa. Vaikutukset näkyivät nuorten aivojen hermoverkoissa, ja aktiivisuus lisääntyi aivojen osissa, vaikka osallistujat lepäsivät.

Samaan aikaan toiminnallinen yhteys väheni yleisesti aktiiviseen ajatteluun osallistuvissa aivojen osissa, jotka ovat muistista ja päätöksenteosta vastaava aivojen toimeenpanoverkko. Muutokset johtivat nuorten riippuvuuskäyttäytymiseen sekä käyttäytymismuutoksiin, jotka liittyvät mielenterveyteen, kehitykseen, älyllisiin kykyihin ja fyysiseen koordinaatioon.

Internetin pakonomaisesta käytöstä voi seurata myös muita addiktioita. Tutkijat tarkastelivat 12 aiempaa tutkimusta, joihin osallistui 237 10- ja 19-vuotiasta, joilla oli diagnoosi Internet-riippuvuudesta vuosien 2013 ja 2023 välillä.