Uusimmat

Vakiosovellukset

31.03.2016 23:57 Juha Kokkonen

Windows 10 Mobilen myötä käytännössä kaikki käyttöjärjestelmän vakiosovellukset ovat menneet enemmän tai vähemmän uusiksi, sillä ne on koodattu uudelleen Unversal Windows Platform -pohjalle. Tämä muutos tarkoittaa sovellusten käyttöliittymässä ja ominaisuuksissa tapahtuneiden muutosten ohella myös sitä, että ne eivät ole enää kiinteä osa käyttöjärjestelmää, vaan että ne päivittyvät muiden puhelimeen asennettujen sovellusten tapaan sovelluskaupan kautta. Tämä näkyy käytännössä heti Windows 10 Mobile -puhelimen ensimmäisen käynnistyksen jälkeen, kun sovelluskauppa aloittaa yli 30 sovelluksen päivitysrumban.

Windows 10 Mobilen uusi Edge-selain on tuttu myös Windows 10:n työpöytäversiosta. Sen kehutaan olevan aiempaa kevyempi ja nopeampi. Osoiterivi sijaitsee edelleen ruudun alareunassa ja siinä on näkyvillä samat toiminnot kuin Windows Phone 8.1:ssä. Alapalkista avautuvan valikon sisältö on kuitenkin jaoteltu aiempaa selkeämmin alareunan pikkukuvakkeiden ansiosta. Edgen ominaisuuksiin kuuluu mm. yksityiset välilehdet, lukutila, sisäänrakennettu PDF- ja Flash-tuki sekä latausmanageri. Se osaa myös synkronoida käyttäjän kirjanmerkit Microsoft-tilin kautta.

Kommentti: Edge vaikuttaa sinällään nopealta kelpo selaimelta, mutta siitä huolimatta on harmillista, ettei Microsoft salli edelleenkään kolmansien osapuolien selaimia Windows 10 Mobilella.

Puhelinsovellus rakentuu edelleen sivusuunnassa pyyhkäisemällä vaihtuvista välilehdistä, joilta löytyy puheluhistoria, pikavalinnat ja valintapaneeli (näppäimistö). Näppäimistö on siis siirretty alapalkissa sijainneesta painikkeesta omalle välilehdelleen, joka on hyvä ratkaisu. Näppäimistöllä on vihdoin mahdollista hakea yhteystietoja numeroita näppäilemällä.

Uudistetty ihmiset-sovellus koostuu edelleen kolmesta välilehdestä: yhteystiedot, uusimmat ja ryhmät. Ne ovat pääpiirteissään samat, kuin Windows Phone 8.1:ssä. Yhteystietolistauksessa henkilöiden kuvat ovat muuttuneet pyöreiksi ja otsikkokirjaimet eivät ole enää neliön sisällä. Yhteystietosivu aukeaa käyttöjärjestelmän teemavärin väriseen näkymään, jonka sisältö on pitkälti sama kuin aiemmin. Välilehtiä on tosin karsittu ja jäljellä ovat ainoastaan profiilitietosivu ja historiasivu. Sosiaalisen median päivitysten tietovälilehti on siis jätetty pois.

Kommentti: Puhelin- ja ihmiset-sovellusten sisältö ja käytettävyys ei ole muuttunut merkittävästi, mutta ulkoasu on aiempaa selkeämpi.

Viestisovelluksen perusrakenne on pysynyt varsin muuttumattomana ulkoasun pieniä viilauksia lukuun ottamatta. Viestikeskustelujen eteen on lisätty pyöreät kuvat, joissa näkyy joko yhteystiedon kuva tai nimen alkukirjain. Viestisovelluksessa on myös täysi Skype-integrointi, eli samalle yhteystiedolle on mahdollista lähettää viestejä sekä tekstiviesteinä että Skype-viesteinä. Skype integrointi kytkeytyy automaattisesti käyttöön, mutta se on mahdollista kytkeä pois päältä.

Kommentti: Henkilökohtaisesti koin Skypen automaatti-integroinnin viestisovellukseen hieman häiritsevänä, varsinkin kun parin suuren ryhmäkeskustelun lukeminen ei ottanut jostain syystä onnistuakseen. Skypen kytkettyä pois päältä, mutta siitä on tehty liian hankalaa. Poiskytkeminen ei tapahdu viestisovelluksen asetuksista, vaan se pitää ymmärtää käydä tekemässä Skype video -nimisen sovelluksen asetuksista kirjautumalla ulos Skype-tilistä. Itsekin löysin ratkaisun tähän dilemmaan vasta nettiohjeiden pohjalta.

Sähköpostisovellus tunnetaan nyt nimellä Outlook mail ja se on sama sovellus, kuin Windows 10:n tietokoneversiossa. Käyttöliittymä on kokenut uudistuksen eikä näkymää ole enää jaettu eri välilehdille. Näytettävien viestien valinta (kaikki, lukematta, merkitty) löytyy nyt oikeaan ylänurkkaan sijoitetusta pudotusvalikosta. Sähköpostitilien ja kansioiden valinta on sijoitettu vasemman yläkulman uuteen hampurilaisvalikkoon. Sähköpostilistaukseen on lisätty päiville omat väliotsikot ja viestien valitseminen ja poistaminen onnistuu sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Outlook mail tukee myös erillistä kaksisarakkeista vaakatilaa, jossa ruudun vasemmassa reunassa näkyy viestilistaus ja oikealla viestin sisältö. Edellisversioon verrattuna Outlook mail ei osaa enää avata EML.-liitteitä.

Kommentti: Outlook mail palauttaa mobiili-Windowsin sähköpostisovelluksen ominaisuuksiltaan kilpailijoiden kantaan. Myös monipuolisempi vaakatila ansaitsee plussaa.

Kalenterisovellus on nyt nimeltään Outlookin kalenteri ja se on kokenut Windows Phone 8.1:n kalenteriin verrattuna varsin suuria muutoksia. Päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosinäkymän lisäksi tarjolla on nyt uusi ”esityslista”, jossa päivien tapahtumat näkyvät selattavassa muodossa. Kuukausinäkymä sijaitsee jatkuvasti näkymän yläreunassa laajennettavissa olevassa muodossa. Sovellus pystyy näyttämään useita eri kalentereita, joita hallitaan vasemman ylänurkan hampurilaisvalikon kautta. Ominaisuuksiin kuuluu myös säätiedot ja viikkonumerot. Outlook-sähköpostin tapaan tarjolla on myös erillinen vaakatila, jossa puhelin siirtyy automaattisesti viikkonäkymään ja tarjolla on myös erillinen työviikkonäkymä, joka näyttää ruudulla arkipäivät.

Kommentti: Outlook kalenteri on selvä parannus aikaisempaan melko pelkistettyyn kalenterisovellukseen. Miinuksena tehtävälistaus on poistettu kalenterin ominaisuuksista.

Windows 10 Mobilen vakiovarustukseen kuuluvat edelleen perus Office-sovellukset, eli Word, Excel, Powerpoint ja OneNote, joista kaikki on uudistettu perusteellisesti. Dokumenttien muokkausvaihtoehdot ovat entistä monipuolisemmat ja OneDrive-integrointi mahdollistaa tiedostojen tallentamisen ja jakamisen suoraan pilveen. Office-sovelluksia on mahdollista käyttää sekä pysty- että vaaka-asennossa, jolloin käyttöliittymä mukautuu ruudun asentoon.

Kommentti: Toimistosovellukset ovat yksi Windows 10 Mobilen vahvuus ja nyt ne ovat toteutettu entistä monipuolisemmin. Kilpailuvalttia heikentää kuitenkin se, että Office-sovellukset ovat saatavilla ilmaiseksi myös Android- ja iOS-laitteille.

Windowsin karttasovellus on vaihtunut HERE kartoista Windows karttoihin. Uusi karttasovellus perustuu edelleen Heren karttatekniikkaan, mutta käyttöliittymä on uusittu täysin ja kaikki toiminnot löytyvät nyt samasta sovelluksesta (aiemmin kartat, navigointi ja joukkoliikenne olivat omat sovelluksensa). Perusominaisuuksiin kuuluvat edelleen offline-karttojen lataus, navigointi, joukkoliikenneopas (toimii ainakin Tampereella) sekä yrityshaku. Keskeisimmät toiminnot ja asetukset ovat sijoitettuna uuteen hampurilaisvalikkoon.

Kommentti: Karttasovelluksen käyttöliittymä on pistetty uusiksi, vaikka toiminnot ovatkin pysyneet pitkälti samoina. Toimivuudessa on vielä hiottavaa, sillä käytännön testeissä havaitsimme satunnaista hidastelua sekä muutaman sovelluksen kaatumisen. Microsoftin mukaan joidenkin kohteiden sisäkarttoja ei ole enää tarjolla Windows kartoissa.

Kamerasovellus on tuttu viimeaikaisista Lumia-puhelimista. Käyttöliittymä on selkeä, mutta melko pelkistetty. Vahvuuksiin kuuluu kattavat manuaalisäädöt. Mukana on nyt myös HDR-kuvaus, joka oli pitkään Windows-puhelimen kompastuskivenä.

Sovelluskauppa on uusittu kokonaan, eikä sen käyttöliittymä perustu enää sivusuunnassa selattaviin välilehtiin. Kaupan sisältöön kuuluu sovellukset, pelit, musiikki, elokuvat ja TV-sarjat. Kaupan kategoriavalinnat ja omien sovellusten listaus löytyy nyt uuden hampurilaisvalikon kautta. Ladattavissa olevista päivityksistä ilmoittaa pieni nuolikuvake heti kaupan etusivun ylänurkassa.

Kommentti: Sovelluskaupan käyttöliittymä on nyt aiempaa selkeämpi. Tarjonnassa on kuitenkin edelleen paljon petrattavaa ja monet kolmansien osapuolien sovellukset ovat valitettavasti versioltaan vanhentuneita.

Suomessa Cortana-puheassistentti ei ole edelleenkään käytettävissä ja jostain syystä myös Bing-hakutoimintoa on rampautettu entisestään. Vielä Windows Phone 8.1:ssä haku osasi hakea musiikkikappaleita, tehdä kamerahakuja ja lukea viivakoodeja sekä sisällyttää hakuun yhteystietoja ja kalenterimerkintöjä. Windows 10 Mobilessa haku osaa enää hakea puhelimeen asennettuja sovelluksia sekä tehdä nettihakuja. Niillä markkina-alueilla joilla Cortana toimii, on se rampautunut merkittävästi aiempaan nähden. Microsoftin mukaan se ei voi enää etsiä laitteen sovelluksia, asetuksia, sähköposti- tai tekstiviestejä tai yhteystietoja eikä avata sovelluksia äänikomentojen perusteella.

Kommentti: Haun rampauttaminen on todella erikoinen ratkaisu ja nykyisellään se on lähes hyödytön. Ominaisuuksien poistaminen ei ole koskaan hyvä asia. Myös Cortanaa joudutaan näemmä odottamaan Suomessa edelleen.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Uudistukset pinnan alla - Universal Windows Platform, Windows 10:n päivittäminen vanhoihin Lumia-malleihin
  3. Ulkoasu ja käyttöliittymän uudistukset
  4. Vakiosovellukset
  5. Continuum
  6. Loppusanat