Uusimmat

Continuum

31.03.2016 23:57 Juha Kokkonen

Viime vuoden Build-tapahtumassa Microsoft esitteli uuden Windows 10 -puhelimille tarkoitetun ominaisuuden, joka sai monet innostumaan. Kyseisen ominaisuuden nimi oli Continuum ja sen avulla Windows 10 -puhelinta kerrottiin voitavan käyttää pöytätietokoneen korvikkeena. Continuum ei toimi automaattisesti kaikilla Windows 10 -puhelimilla, vaan se vaatii laitteelta rautatuen, eli käytännössä tarpeeksi tehokasta rautaa. Tällä hetkellä markkinoilla olevista puhelimista ainoastaan Lumia 950 -sarjan mallit tukevat Continuumia ja kevään aikana luvassa on Continuum-puhelin myös ainakin HP:lta (Elite x3).

displaydock-1

Continuumin käyttämiseksi puhelin on yhdistettävä jollain tavoin käytettävään näyttöön tai televisioon. Yhteyden voi toteuttaa langattomasti (Miracast) tai johtojen välityksellä (USB Type-C to HDMI). Microsoft tarjoaa Continuumin käyttämiseen Display Dock -telakkaa, joka on tarkoitettu erityisesti Lumia 950 -sarja älypuhelmille. Pakkauksen mukana toimitetaan käyttöohjeet, Display Dock -keskusyksikkö, 5 V 2 A USB Type-C-virtalähde sekä metrin pituinen USB Type-C-kaapeli puhelimen kytkemiseksi telakkaan. Näyttökaapeli ei jostain syystä kuulu toimitussisältöön, eli käyttäjän on itse hankittava joko HDMI- tai Displayport-kaapeli.

Microsoft tarjosi Display Dockia Lumia 950 -mallien ostajille kaupantekijäisiksi tammikuun loppuun asti. Microsoftin suositushinta Display Dockille on 99 euroa. Tällä hetkellä Display Dock maksaa Suomessa edullisimmillaan noin 80 euroa.

displaydock-2

displaydock-3

Display Dock -keskusyksikkö on 64,1 x 25,6 x 64,1 mm (L x K x S) kokoinen pieni ”laatikko”, jonka kyljet ovat harmaata alumiinia, kansi mustaa muovia ja pohja kumimaista materiaalia. Käsituntumaltaan 230 gramman painoinen mötikkä on erittäin vakuuttavan tuntuinen – aivan kuin se olisi täysin ”yhtä puuta”. Laitteen etupuolella on USB Type-C-liitäntä puhelinta varten sekä pyöreä merkkivalo, joka palaa punaisena virran ollessa kytkettynä sekä valkoisena kun puhelin on kytkettynä telakkaan. Takapaneelista löytyy puolestaan vakuuttava patteristo liitäntöjä: kolme USB 2.0 -liitäntää oheislaitteille, USB Type-C-virtaliitäntä sekä HDMI- ja DisplayPort-liitännät ulkoiselle näytölle. Näyttöliitännät tukevat 1080×1920 pikselin resoluutiota.

Continuumia varten Lumia 950 -puhelimista löytyy valmiiksi asennettuna Continuum-sovellus, jonka käynnistämällä toiminnon saa aktivoitua. Ensimmäisellä käyttökerralla sovellus opastaa käyttäjää käyttöönotossa sekä oheislaitteiden kytkemisessä. Viimeisenä vaiheena käyttäjältä kysytään, muodostetaanko yhteys langallisesti vai langattomasti. Tässä tapauksessa valinta oli ”langallinen telakka”, koska puhelin oli kytkettynä televisioon Display Dockin kautta. Kun yhteys on muodostettu ja kuva on ilmestynyt ulkoiselle näyttölaitteelle, ilmestyy puhelimen näytölle ”kosketuslevy”. Se toimii kannettavan tietokoneen kosketushiiren tavoin, eli sitä voi käyttää kursorin liikuttamiseen näytöllä. Myös puhelimen näppäimistöä voi käyttää ulkoiselle näytölle kirjoittamiseen.

continuum-1

continuum-2

Kytkimme Lumia 950 -puhelimen Samsungin 48-tuumaiseen älytelevisioon Display Dockin ja HDMI-kaapelin välityksellä ja yhdistelmä lähti pelaamaan ongelmitta. Display Dockin takaa löytyviin USB-liitäntöihin on mahdollista kytkeä lisälaitteita, kuten hiiren ja näppäimistön, mutta tässä yhteydessä käytimme Microsoftin langatonta Bluetooth-näppäimistöä ja -hiirtä, jotka paritettiin suoraan puhelimen kanssa. Puhelimen ollessa kytkettynä Display Dockiin akun tyhjentymisestä ei tarvitse huolehtia, sillä laite latautuu jatkuvasti USB Type-C-kaapelin välityksellä. Puhelin on täysin käyttökelpoinen myös Continuumin ollessa käytössä ja käyttäjä voi esimerkiksi viestiä puhelimella aivan normaalisti samalla kun ulkoisella näytöllä käsitellään vaikkapa Word-dokumenttia.

Continuum muodostaa puhelimesta ulkoiselle näyttölaitteelle käyttöliittymän, joka muistuttaa ensisilmäyksellä tavallista työpöytä-Windowsia, mutta käytännössä kyse on vain tietokoneen kaltaisesta näkymästä. Tarkalleen ottaen puhelin luo suuremmalle näytölle sopivaksi mukautetun käyttöliittymän, jossa pystytään ajamaan Universal Windows Platform -sovelluksia. Continuumista ei löydy omaa tietokonetta, resurssienhallintaa tai mitään muutakaan Windows 10 -työpöytäversiosta tuttuja ominaisuuksia. Työpöydän taustakuva ei ole vaihdettavissa, eikä työpöydälle voi asettaa pikakuvakkeita. Kyseessä on käytännössä tietokoneen työpöydältä näyttävä tila, jonka ”käynnistä-valikosta” löytyy puhelimen kotinäkymä. Kuten sanottua, Continuum-tukee vain unversaaleja sovelluksia, joten ei-yhteensopivat sovellukset näkyvät valikossa tummennettuina, eikä niitä ole siis mahdollista käynnistää.

Universaalit sovellukset avautuvat näytölle tietokonemaisessa muodossa, mutta ne eivät kuitenkaan näytä samalta, kuin miltä vastaava sovellus pöytäkoneella näyttäisi. Sovelluksia ei voi myöskään avata näytölle rinnakkain. Ei kuitenkaan käy kieltäminen, etteikö nettisivujen selaaminen, sähköpostien kirjoittaminen ja Excel-taulukoiden muokkaaminen olisi miellyttävämpää suurelta näytöltä ja tietokonemaisemmassa käyttöliittymässä. Avattujen sovellusten välillä voi liikkua alapalkin kuvakkeista tai näppäimistöltä tutulla Alt+Tab-näppäinyhdistelmällä. Myös muut yleiset näppäinkomennot toimivat Continuumissa. Kevyt peruskäyttö toimii Continuumilla varsin sujuvasti, mutta useampien sovellusten ollessa auki järjestelmässä alkaa esiintyä hidastumista ja kaatuilua. Esimerkiksi Word ja Excel eivät suostuneet muutamaan otteeseen toimimaan samaan aikaan.

Continuumin ollessa käytössä puhelinta voi käyttää myös sen omalta näytöltä aivan normaaliin tapaan. Tällöin Continuumin hallintanäkymään pääsee takaisin ilmoitusvalikon kautta. Puhelimen näyttö on jatkuvasti päällä Continuumin ollessa käytössä, josta ei ole sinällään haittaa, sillä Display Dock lataa puhelinta jatkuvasti. Huomasimmekin, että jos puhelimen näytön sammuttaa, myös ulkoisen näytön kuva sammuu. Sen lisäksi kaikki Continuumissa auki olleet sovellukset häviävät, vaikka puhelimen näytön kytkisi takaisin päälle. Sovellukset pysyvät onneksi auki puhelimessa, eli vaikkapa auki ollut Word-dokumentti ei häviä bittitaivaaseen ja se on taas käytettävissä myös Continuumissa, kunhan Wordin avaa uudelleen.

Koska Continuum tukee vain universaaleja Windows-sovelluksia, on yhteensopivien kolmansien osapuolien sovellusten tarjonta toistaiseksi hyvin rajattua. Tällä hetkellä Windowsin vakiosovellukset ja sovelluskaupan tarjonta yhteen laskettuna saatavilla on noin 70 universaalia sovellusta. Esimerkiksi videotoistimien tarjonta on varsin heikko, eikä esimerkiksi Netflixistä tai suomalaisista suoratoistopalveluista ole universaalia sovellusta, joka rajoittaa huomattavasti Continuumin viihdekäyttöä. YouTuben saimme toimimaan nettiselaimessa, mutta yhdellä kerralla se jumiutui jostain syystä koko ruudun tilaan. Yle Areena puolestaan herjasi selaimen flashin olevan vanhentunutta mallia.

Yhteenvetona Continuum on mielenkiintoinen ominaisuus, joka jää nykymuodossaan useimmilla käyttäjillä pelkäksi kuriositeetiksi. Syynä tähän on oikeaan tietokoneeseen nähden melko rampautettu käyttökokemus sekä hyvin rajallinen sovellusvalikoima.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Uudistukset pinnan alla - Universal Windows Platform, Windows 10:n päivittäminen vanhoihin Lumia-malleihin
  3. Ulkoasu ja käyttöliittymän uudistukset
  4. Vakiosovellukset
  5. Continuum
  6. Loppusanat