Uusimmat

Testi Amazfit T-Rex 2 -älykello – Karskiin ulkokäyttöön tarkoitettu malli pitkällä akkukestolla

21.05.2023 19:00 Ilari Hauhia

Amazfit T-Rex 2 on Xiaomin alabrändin uusin malli, joka on suunniteltu erityisesti G-Shock-tyylistä, karskiin ulkokäyttöön tarkoitettua urheilu- tai älykelloa etsivälle. T-Rex 2 haastaa esimerkiksi Garminin ja Suunnon urheilukellot edullisemmalla hinnalla, jonka lisäksi T-Rex 2:n valttikortteihin kuuluu pitkä akkukesto.

Amazfit T-Rex 2 on seikkailukäyttöön tehty älykello, jonka luvataan toimivan ääriolosuhteissa, kuten jopa 30 pakkasasteen kylmyydessä. Kello osaa myös varoittaa poikkeuksellisista korkeuksista, joissa hapensaanti vaikeutuu, ja mitata veren happisaturaation. Peräti 24 päivän akunvarauksella varustettu kello sopii valmistajan mukaan jopa 100 metrin sukelluksiin. Älykellon suositushinta on 229 euroa, mutta sitä myydään jo nyt usean jälleenmyyjän toimesta alle 200 eurolla.

Kellon ulkomitat ovat 47,1 x 47,1 x 13,65 millimetriä ja se painaa 66,5 grammaa. Se noudattaa IP68- ja MIL-STD-810G-luokituksia, jotka lupaavat kellon olevan suojattu vettä, pölyä ja iskuja vastaan.

Teknisten ominaisuuksien puolesta Amazfit T-Rex 2:sta löytyy 1,39-tuumainen AMOLED-näyttö 454 x 454 pikselin tarkkuudella (326 ppi). Kellon runko on yhdistelmä polymeeriä (eli käytännössä muovia) ja alumiinia ja silikoniranneke on 22 millimetriä leveä. Kellon 500 milliampeeritunnin akku kestää valmistajan lupauksen perusteella jopa 24 päivää. Mukana on yli 150 erilaista urheilutilaa, dual-band GPS, optinen sykemittaus sekä veren happipitoisuutta tarkkaileva ominaisuus, unen laadun seuranta, sekä tavanomaiset terveysominaisuudet kuten kalorien ja stressin seuranta.

Uutena toimintona mukana on ”yhden napautuksen mittaus”, joka mittaa käyttäjän sykkeen, veren happipitoisuuden, stressitason ja hengitysrytmin alle minuutissa. Kaikki seurannat voi toki asettaa myös ympäri vuorokautiseen tilaan.

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertovia vihkoja sekä vaihtoranneke. Latausasema ei noudata Qi-standardia, eli lataamiseen tarvitaan kellon oma latausjohto.

Älykello yhdistyy puhelimeen Bluetooth 5.0 LE:n ja Zepp-applikaation avulla. T-Rex 2 toimii sekä Androidin (7.0 tai uudempi) että iOSin (12.0 tai uudempi) kanssa.

Laitteen parittaminen puhelimen kanssa onnistui ainakin iOS-laitteeseen mutkitta. Puhelimella skannataan kellon ruudulle ilmestyvä QR-koodi, joka ohjaa käyttäjän lataamaan Zepp-sovelluksen. Sovellus löysi kellon samaisen QR-koodin avulla, ja paritus onnistui muutamassa minuutissa. Parituksen aikana kellon ruudulta pitää kuitenkin muistaa painaa hyväksymisnappia, joka on näkyvillä vain lyhyen aikaa.

OLED-näytöille tyypilliseen tapaan T-Rex 2:n näytön musta väri on syvän mustaa. Näytön kuva on laadukas ja sen enimmäiskirkkaus riittää myös ulkokäyttöön, kuten toivoa sopii. Kosketusnäytön ohella kelloa ohjataan sivuilla sijaitsevista neljästä painikkeesta (ylös / alas / valitse / takaisin). Näppäimien tuntuma on hieman jäykkä, mutta muuten kohtuullisen hyvä. Kruunua kellosta ei löydy.

T-Rex 2 antaa ainakin omaan korvaan jo nimenäkin hieman ”lelumaisen” olemuksen, ja T-Rex 2:n ulkoinen olemus on hieman halvan oloinen. Silikoninen ranneke on jokseenkin viimeistelemättömän oloinen, ja sama vaivaa myös kello-osaa. Muovista valmistettu takaosa ei tunnu kättä vasten yhtä mukavalta kuin monista muista malleista löytyvät metalliset tai keraamiset takapuolet. Kädessä kello on kuitenkin ihan mukava, joskin suurikokoinen ja hieman painava. Hieman rujo ulkokuori sopii kuitenkin älykellon ”teemaan” karskina ulkoilukellona.

Amazfitin kellossa on oma Zepp-käyttöjärjestelmänsä. Zepp on sinällään toimiva ja kohtuullisen sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä, mutta osa sen graafisista elementeistä on ikääntyneen näköisiä. Myös mobiiliapplikaatio toimii riittävän hyvin, mutta jaottelu kotisivun ja erillisen terveys-välilehden kanssa tuntuu osin tarpeettomalta ja sekavalta kahden sivun välillä pomppimiselta, ja kokonaisuutena sovellus jää jälkeen monista kilpailijoista. Tiedot synkronoituvat onneksi myös Apple Healthin välillä.

Paketista avattuna on vain herätyskellon, säätiedotteen, puhelimen etsintätoiminnon, puhelimesta kuuluvan musiikin hallinnan, kalenterin, sekunti- ja herätyskellon sekä taskulampun kaltaisia perustoimintoja. Zepp-sovelluksen kautta kelloon voi asentaa pieniä lisäsovelluksia rajallisesta valikoimasta, mutta Apple Watcheihin tai WearOS-laitteisiin verrattuna tarjontaa on vähäisesti.

Erilaisia liikuntatiloja on tarjolla valtava määrä, ja tavanomaisten juoksujen ja pyöräilyjen ohella mukana on varsin erikoisempiakin vaihtoehtoja. T-Rex 2:n tukemiin urheilumuotoihin kuuluvat nimittäin esimerkiksi napatanssi, shakin pelaaminen sekä keinuminen. Urheilutilan valinta ei kuitenkaan tunnu vaikuttavan juurikaan muuhun kuin siihen, onko GPS-seuranta päällä vai pois päältä. Esimerkiksi salitreenin aikana paikannuksesta ei tietenkään ole hyötyä.

Testin aikana T-Rex 2:n kanssa muun muassa kiipeiltiin, lenkkeiltiin, nosteltiin painoja, vaellettiin, laskuvarjohypättiin ja uitiin. Kelloon ei syntynyt testin aikana sen suurempaa vahinkoa, ja näyttö pysyi naarmuttomana. Toki mikään urheilulaji ei varsinaisesti laittanut kelloa vielä äärirajoille, ja monet muutkin kohtuullisen hyvin suojatut kellot todennäköisesti selviytyisivät samasta.

T-Rex 2:n optinen sykeanturi antaa kohtuullisen arvion sykkeestä, mutta ei pärjää tarkempien urheilukellojen antureiden tarkkuudelle suoraan ranteesta mitattuna. Esimerkiksi boulderoinnissa älykellon sykemittaus ei yleensä ehtinyt mukaan nopeisiin ja sykettä hetkellisesti paljon nostaviin suoritteisiin. Tämä on tyypillistä optisille sykesensoreille, mutta eri antureiden välillä on silti eroa siinä, kuinka onnistunutta seuranta on.

Laite ei myöskään tue erillistä sykevyötä, joten mikäli kellolta toivoo mahdollisimman tarkkaa sykeseurantaa, täytyy katseet kääntää muihin malleihin. Tasaisemmassa liikunnassa kuten juoksussa tai pyöräilyssä optinen sykemittaus on tarkempaa, ja myös T-Rex 2 tuotti varsin tarkkoja tuloksia.

Paikannus toimii nopeasti, ja kellon tallentamat reitit on mahdollista siirtää myös kolmansien osapuolten sovelluksiin. Unenmittaus antoi kohtuullisen tarkan mittauksen unen määrästä, mutta esimerkiksi yöllinen vessakäynti ja sen yhteydessä herääminen saattoi jäädä kellolta huomaamatta, siinä missä kalliimmat urheilukellot tajusivat käyttäjän olleen muutaman minuutin hereillä.

Valmistajan lupaus akkukestosta kuulostaa uskottavalta. Akunkesto riippuu toki paljon GPS-käytöstä ja ylipäätään kellon käyttöaktiivisuudesta, mutta jos kelloa jaksaa ladata edes kerran parissa viikossa, ei akkua tunnu saavan edes lähelle tyhjää.

Ilmoitukset saapuivat kelloon hyvin. Zepp-sovelluksesta täytyy kuitenkin erikseen sallia ne sovellukset, joista kello vastaanottaa ilmoituksia. Esimerkiksi Slack-notifikaatioiden vastaanottamista en saanut koskaan toimimaan kunnolla, mutta vaikkapa WhatsApp- ja Telegram toimivat normaalisti.

Mikäli etsii karskiin aktiivi- ja ulkokäyttöön sopivaa, kohtuullisen hintaista älykelloa, ei Amazfit T-Rex 2 ole hullumpi valinta. Suositushinnallaan T-Rex 2 on hieman kalliin puoleinen, mutta laite on hankittavissa useilta jälleenmyyjiltä jo alle 200 eurolla, joka parantaa hinta-laatusuhdetta huomattavasti.

Kellon ulkonäkö jakaa varmasti mielipiteitä, eikä se välttämättä sovi cocktail-tilaisuuden pukukoodiin, mutta toisaalta vaikkapa vaelluspolulle se on omiaan eikä käyttäjän tarvitse pelätä laitteen vaurioitumista. Myös akkukesto sopii sivistyksen ulkopuolelle hyvin.

T-Rex 2:n terveysominaisuudet ja sykemittaus antavat kohtalaisen hyvän arvion omasta terveydestä. Sykemittauksen tarkkuus jättää kuitenkin hieman toivomisen varaa, eikä kello tue ulkoista sykeanturia. Näin tarkkoja lukemia toivovien käyttäjien kannattaa valita jokin sykevyötä tukeva urheilukello.

Älykellon ja puhelimeen asennettavan Zepp-sovelluksen toiminta on keskimääräisen hyvällä tasolla, mutta osa käyttöliittymän elementeistä on aseteltu oudosti ja kellon käyttöliittymän tyyli vaikuttaa jo hieman vanhanaikaiselta. Sama ongelma toki vaivaa myös muita Zepp-käyttöjärjestelmään nojaavia älykelloja, eli monia Xiaomin malleja.

Hyvää

  • Pitkä akkukesto
  • Kestävä rakenne

Huonoa

  • Älykellon ja sovelluksen käyttöliittymät
  • Ei tue ulkoisia sykevöitä
  • Hieman epätarkat mittaukset

Tekniset tiedot Amazfit T-Rex 2

  • Runko: polymeeria / alumiinia
  • Näyttö: 1,39” AMOLED-kosketusnäyttö, 454 x 454, 326 ppi
  • Akku: 500 mAh, akunkesto jopa 24 päivää
  • Ranneke: 22 mm silikoniranneke, ympärysmitta 140-205 mm
  • Vesitiiviys: 10 ATM
  • Yli 150 eri urheilutilaa, (mm. tennis, juoksu, hiihto, fitness, pyöräily, vaellus, kiipeily, kävely, kuntopyöräily, triathlon, allasuinti, avovesiuinti, juoksumattoharjoittelu, polkujuoksu)
  • Sony GPS-paikannus, BioTracker 3.0 PPG -sykesensori, SpO2
  • Liitettävyys: Bluetooth 5.0 LE, Android (Android 7.0 tai uudempi) ja iOS yhteensopiva (iOS 12.0 tai uudempi)
  • Seurantatiedot: syke, happisaturaatio, etäisyys, poltetut kalorit, lepotoiminta, stressi, uni
  • Mitat: 47,1 x 47,1 x 13,65 mm
  • Paino: 66,5 g

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat