Uusimmat

Testi Honor Watch GS 3 -älykello – Perushyvä laite Android-käyttäjän ranteeseen myös reippaampaan menoon

18.09.2022 11:00 Ilari Hauhia

Honor Watch GS 3 on perushyvä älykello, joka ei ehkä tarjoa mitään kovin erikoista, mutta jossa ei ole myöskään suurempia puutteita.

Värivaihtoehdosta riippuen joko 229 euron (Midnight Black) tai 249 euron (Ocean Blue tai Classic Gold) hintainen Honor Watch GS 3  -kello edustaa klassista muotoilua. Erityisesti testiin saapunut Classic Gold on hillityn tyylikäs, ja kelloa voi käyttää ranteessa hieman hienommissakin juhlissa.

Honor Watch GS 3 tarjoaa 1,43-tuumaisen AMOLED-näytön, jonka tarkkuus on 466 x 466 pikseliä. Näyttö on kirkas, laadukas ja selkeä, ja sen lukeminen onnistuu ongelmitta myös kirkkaassa auringossa. Älykellon laadukas näyttö onkin yksi Honor Watch GS 3:n parhaista puolista. Laitteen asetuksista voi säätää, haluaako että näyttö herää automaattisesti rannetta nostettaessa, onko kellonaika aina näkyvissä, vai haluaako näytön aktivoida manuaalisesti.

Älykellon ulkomitat ovat 45,9 x 45,9 x 10,5 millimetriä ja se painaa ilman ranneketta 44 grammaa. Mukana tulevan rannekkeen voi halutessaan vaihtaa toiseen 22 millimetrin rannekkeeseen. Älykello tuntuu kädessä kevyeltä ja hyvältä, eikä keinonahkaisen ruskean hihnan laadussa ole valittamista. Urheiluun se ei kuitenkaan oikein sovellu, joten treenikäyttöön älykelloa etsivän käyttäjän kannattanee valita silikonirannekkeella varustettu musta versio.

Mikäli on käyttänyt aiemmin Huawein tai Honorin älykelloa, tuntuu LiteOS-käyttöjärjestelmää hyödyntävä Watch GS 3 -älykello ranteessa heti hyvin tutulta. Hyvin yksinkertaisen käyttöliittymän mukana saapuva esiasennetut perustoiminnot, kuten ajastin, herätyskello, näytön kirkkaan valkoiseksi muuttava ”taskulamppu”, kompassi, barometri sekä toiminto, jolla kadonneen puhelimen voi löytää äänimerkin avulla.

Puheluita voi soittaa Bluetoothin välityksellä suoraan älykellosta, ja kello osaa opastaa käyttäjälle rentouttavan hengitysharjoituksen. Myös puhelimessa vaikkapa Spotifyn kautta kuuluvaa musiikkia voi lisäksi hallita älykellon välityksellä.

Merkittävimpänä erona esimerkiksi watchOS- ja Wear OS -käyttöjärjestelmiin Honorin käyttämästä LiteOS-käyttöjärjestelmästä puuttuu kokonaan tuki kolmansien osapuolien sovelluksille. Kellotauluja laitteeseen on kuitenkin mahdollista ladata lisää.

Älykello osaa näyttää puhelimeen saapuvat ilmoitukset. Viesteihin ei voi kuitenkaan vastata kellon kautta, eikä ilmoituksien kuittaaminen älykellosta kuittaa niitä puhelimesta.

Käytännössä käyttökokemus vastaa siis suurelta osin aiempia Honorin älykelloja. Myöskään puhelinsovelluksen kanssa ei ole tapahtunut suuria muutoksia entiseen verrattuna. Yhteys puhelimen ja älykellon välille muodostuu Bluetooth 5.0 LE:n avulla.

Honor Watch GS 3 yhdistyy puhelimeen uudehkon Honor Health -sovelluksen kautta. Vaikka kyse on Huaweista erkautuneen valmistajan omasta itsenäisestä sovelluksesta, muistuttaa se ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan paljon aiemmissa Honorin älykelloissa hyödynnettyä Huawei Healthia, joskin aavistuksen karsittuna versiona. Suurimpana erona Honor Health -sovellusta ei ole vielä saatavilla lainkaan iOS-laitteille, eli iPhone-käyttäjille Honor Watch GS 3 ei sovellu.

Koska Honor Watch GS 3:n uudistukset ovat monilta osin kosmeettisia, vastaavat varsinaiset älykellon ominaisuudet pitkälti aiempien Honorin (ja Huawein) älykellojen ominaisuuksia. Vanhempia, ominaisuuksiltaan lähes vastaavia malleja voikin löytää varsinkin alennusmyynneistä huomattavasti Honor Watch GS 3 -mallia edullisemmin. Lisäksi esimerkiksi Xiaomin Amazfit-älykellot tarjoavat monilta osin samoja ominaisuuksia kuin Honor Watch GS 3, vieläpä usein edullisemmalla hintalapulla. Näin Honor Watch GS 3:n paras myyntivaltti ja paras syy älykellon mahdolliseen valintaan lieneekin sen ulkonäkö.

Minimalistisella otteella on myös positiivinen kääntöpuolensa. Älykellon kanssa on nimittäin saavutettu hyvä akkukesto.

Honor lupaa 451 milliampeeritunnin akulla varustetun Watch GS 3:n jaksavan yhdellä latauksella jopa kahden viikon edestä arkikäyttöä, mikä osoittautui testissä pienellä käytöllä ihan saavutettavaksi tulokseksi. GPS:n ollessa käytössä akku kestää valmistajan mukaan noin 30 tuntia, eli älykello ranteessa voi tehdä pidemmänkin juoksulenkin.

Akkua ladataan mukana tulevalla langattomalla lataustelakalla, jossa on USB-C-liitin. Ikävä kyllä Watch GT 3:ta ei voi ladata langattomasti tavallisilla Qi-standardiin perustuvilla latureilla.

Honor Watch GS 3 saapuu käyttäjälle tyylikkäässä valkoisessa laatikossa. Laatikon sisältä löytyy varsinaisen älykellon lisäksi lataustelakka, USB-C-kaapeli ja ohjekirja, mutta ei lainkaan USB-seinäadapteria.

Vaikka ainakin Honor Watch GS 3:n Classic-malli on suunnattu enemmän arkikäyttöön kuin urheilukelloksi, on mukana silti runsaasti erilaisia urheilutiloja. Mukana ovat perinteisen juoksujen ja pyöräilyjen ohella esimerkiksi hyppynaruhyppely, triathlon sekä lumilautailu.

GPS lukittautuu yleensä noin reilussa kymmenessä sekunnissa harjoituksen alkamisesta. Kaksitaajuuksinen GPS mittaa matkaa sangen tarkasti ja mitattu matka oli hyvin lähellä esimerkiksi Apple iPhone 12 mini -puhelimen GPS:n antamaa tulosta.

Urheilijoiden kannalta Honor Watch GS 3:ssa on myös se huono puoli, että älykello on naitettu hyvin tiukasti Honorin omaan Health-sovellukseen. Sovellus on sinällään kohtalaisen toimiva, mutta esimerkiksi GPS-dataa ei ole mahdollista siirtää Stravan kaltaiseen kolmannen osapuolen sovellukseen. Huawei Healthissa tämä on nykyisin mahdollista, mutta Honorin sovellukseen ominaisuus ei ole löytänyt tietään. Myöskään Huawein sovelluksesta tutut terveysvinkit eivät löydy Honor Healthista.

GPS:n tavoin myös Watch GS 3:sta löytyvä optinen sykemittaus toimii pääpiirteittäin hyvin. Moniin muihin laitteisiin verrattuna ranteesta mitattu syke oli tarkempi ja se vaikutti reagoivan nopeammin sykkeen vaihteluun.

Honor Watch GS 3:sta löytyvä optinen sykemittaus ei kuitenkaan koskaan yllä samaan tarkkuuteen kuin varsinainen sykevyö, joten mikäli haluaa hyvin luotettavia syketuloksia kannattaa jatkossakin turvautua sykevyöhön sekä sitä tukeviin urheilukelloihin.

Ranteesta tapahtuvan sykemittauksen sekä sp02-mittauksen lisäksi Honor Watch GS 3 osaa seurata myös käyttäjänsä unen laatua. Tulokset kirjataan Honor Healthiin, ja käyttäjä voi sen avulla yrittää seurata omia unitottumuksiaan.

Urheilusuoritusten aikana alanapin avulla voi selata sivuja jotka näyttävät muun muassa sykkeen ja juostun matkan, jolloin kellon käyttö sujuu myös hanskat kädessä. Ylänappi puolestaan laittaa harjoituksen tauolle. Oletusasetuksilla älykello ilmoittaa esimerkiksi suorituksen pysäyttämisestä hyvin lujaan ääneen, mutta äänimerkit voi onneksi ottaa pois käytöstä asetuksien kautta.

Älypuhelimessa toimiva Honor Health -sovellus osaa piirtää juostut lenkit karttapohjalle. Tarjolla on myös sykekäyrä sekä taulukko, joka kertoo jokaisen juostun kilometrin keskinopeuden. Yhteenvedosta voi löytää suoritusta koskevia yksityiskohtia, kuten käytettyjen kaloreiden määrän sekä reitin korkeusvaihtelut. Kuten mainittua, ei dataa voi kuitenkaan siirtää kolmansien osapuolien sovelluksiin.

Kokonaisuudessaan Honor Watch 3 on keskivahva älykello, joka ei erotu joukosta erityisen positiivisesti eikä negatiivisesti. Mikäli etsii perustyylikästä ja ulkoisesti laadukasta älykelloa perustoiminnoilla, ei Honor Watch GS 3:n kanssa voi mennä pahasti vikaan.

Budjettitietoinen Android-käyttäjä voi kuitenkin saada pääpiirteittäin samat ominaisuudet halvemmallakin, esimerkiksi ostamalla jonkin aiemman Honorin tai Huawein älykellon. iPhone-käyttäjien kannattaa muistaa, ettei Honor Health -sovellusta ole saatavilla iOS-laitteille.

Hyvää

 • Laadukas näyttö
 • Tarkka sykeseuranta
 • Ulkonäkö ja laatu

Huonoa

 • Ei tukea kolmannen osapuolen sovelluksille
 • Varsin vähän uutta verrattuna muihin Honorin ja Huawein älykelloihin
 • Ei iOS-tukea

Tärkeimmät tekniset tiedot Honor Watch GS 3:

 • Hinta: 249 €
 • Mitat:  45,9 x 45,9 x 10,5 millimetriä
 • Paino: noin 44 g (ilman ranneketta)
 • Näyttö: 1,43 tuuman AMOLED-kosketusnäyttö, 466 x 466 pikseliä, 326 ppi
 • Akku: 491 mAh (akunkesto noin 14 päivää)
 • Paikannus: GPS / GLONASS / Galileo
 • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 8.0 tai uudempi
 • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
 • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
 • Lataus: Magneettinen latausalusta
 • Sensorit: kiihtyvyys, gyroskooppi, geomagneettinen sensori, optinen sykesensori, ympäristön valontunnistin, ilmanpaine, kapasitiivinen sensori
 • Materiaalit: metalli + muovi (runko), keinonahka (ranneke)

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat