Testi Joy TinyS -kuulokkeet – Pieni, pienempi, TinyS

09.12.2023 10:00 Kai Taipale

Suomalainen Joy on tuonut myyntiin todella piskuiset TinyS -kuulokkeet. Nappikuulokkeille tai latauskotelolle annetaan usein moitteita koosta, mutta nyt siihen ei todellakaan ollut syytä. Kuulokkeissa pienuus on hyvyyttä – ainakin tiettyyn rajaan asti.

Joy on suomalaistaustainen yritys, joka valmistaa tällä hetkellä vain kahdenlaisia tuotteita: kuulokkeita ja varavirtalähteitä. Tutustumme näistä ensiksi TinyS -kuulokkeisiin, jotka edustavat selvästi massasta poikkeavaa lähestymistä aiheeseen. Niiden on tarkoitus olla pienet, siis todella pienet. Valmistaja lupaakin tuotteelle yhden vuoden hukkaamistakuu eli pienen tuotteen kadottaminen ei ole täysi katastrofi.

Takuuta on Joy TinyS -kuulokkeilla muutenkin mukavasti, sillä tuotetakuun mitta on peräti kolme vuotta, ja näiden lisäksi tuotteella on vielä 30 päivän tyytyväisyystakuu. Jälkimmäinen on hyvä, sillä pienikokoinen nappi voi olla joillekin jo liian pieni.


Aivan vastaavaa takuuta ei kilpailijat tarjoa, mutta Joy TinyS osuu 149 euron hinnallaan muuten erittäin kilpailtuun täyslangattomien nappikuulokkeiden luokkaan. Siihen osuu kohtuukokoisia nappikuulokkeita esimerkiksi JBL:n, Samsungin ja Sonyn mallistoista.

Myös pakkaus on pienikokoinen. Tässä näkyy yrityksen tavoite minimoida myös turha pakkausmateriaali. Varustukseen kuuluu latauskaapeli ja peräti seitsemän erilaista sovitetta. Perusversiot ovat kooltaan S, M, L, ja XL, ja niiden lisäksi käytettävissä kolme kapeampaa sovitinta, jotka sopivat valmistajan mukaan paremmin käytettäväksi unen aikana – mikäli siis haluaa nappeja silloinkin käyttää.

Istuvuus on tärkeää nappikuulokkeiden kanssa, ja TinyS:n kanssa tämä korostuu. Tavoitteena onkin, että nappien kärki osoittaa kohti korvalehteä ja kuuloke näyttää uppoavan korvaan.

Mitään avustavaa sovellusta ei ole tarjolla, joten kaikki kontrollit on hoidettava nappien kautta. Kappaleen vaihto seuraavaan onnistuu painamalla oikeaa nappia pidempään, vasemmasta sama toiminto palauttaa kappaleen alkuun. Äänenvoimakkuus säätyy lyhyillä painalluksilla, oikeasta ylös, vasemmasta alas. Kuulokkeissa on myös viivettä vähentävä pelitila, johon pääsee neljän nopean painalluksen kombolla. Puheluihin vastaaminen onnistuu kahdella painalluksella, ja pitkä painallus hylkää sen. Valmistajan mukaan luvassa on kuitenkin lähiaikoina sovellus, jolla voi ainakin päivittää kuulokkeiden ohjelmiston.

Näidenkin hallintapainallusten kanssa tulee toimeen, mutta harvemmin käytettävät toiminnot ovat kerta toisensa jälkeen hukassa – siinä mielessä hallintasovellus olisi ehdottomasti valttia. Pisteet kuitenkin pelitilasta, joka vähentää viivettä myös videokäyttöä silmällä pitäen. Toinen selkeä plussa tulee myös kahden laitteen yhdistämismahdollisuudesta.

Yleisesti ottaen kaikkien nappikuulokkeiden kohdalla pätee vaatimus niiden hyvästi istumisesta käyttäjän korvaan. Ilman tätä ei ole mahdollista saavuttaa parasta äänentoistoa.

Useimmiten istuvuus voi kuitenkin olla ainakin aavistuksen sinne päin, kunhan nappi sovitteineen ei selkeästi vuoda ääntä pois korvasta. Joy TinyS vaatii kuitenkin äärimmäisen tarkan sovituksen.

Tähän onneksi auttaa mukana tulevan runsas kattaus sovitteita. Nappi pitää saada ottamaan vähän tukea myös korvan muodoista, joten lähtökohtaisesti isommat sovitteet toimivat ainakin omassa käytössä paremmin.

Istuvuuden herkkyyttä kuvaa sekin, että itse pystyin kuuntelemaan pitkätkin kävelylenkit vain vähäisellä korjailulla niin kauan kuin kelit sallivat lippalakin käytön. Tilanne muuttui kuitenkin jo niin pienestä, kuin kevyen pipon käyttämisestä. Sen myötä korva painuu aavistuksen lähemmäs päätä, ja samalla nappeja joutui korjailemaan vähän väliä. Sovitteita vaihtamalla tätä sai vähän korjattua, mutta samalla istuvuus ilman pipoa taas kärsi. Minkään hieman isompien nappien kohdalla ei aivan vastaavaa herkkyyttä ole tullut vastaan.

Nappikuuloke on hyvin suunnitellun oloinen. Pinta on tasainen, eikä juurikaan suhise tuulisissakaan oloissa. Led-merkkivalo on kuulokkeen etuosassa, joten se jää piiloon, kun nappi on korvassa, mutta eipä sitä käytössä näkisikään. TinyS-napeilla on vieläpä IPX4-luokitus, joten ne sietävät vettä, mutteivat ole pölytiiviit. Käytännössä nappeja voi siis käyttää sateisissa tai hikisissä olosuhteissa.

Akkukotelo on erittäin pienikokoinen. Se mahtuu lähes taskuun kuin taskuun, eikä paksuuttakaan ole kuin vähän enemmän kuin vaikkapa taittuvanäyttöisellä puhelimella. Tästä isot pisteet valmistajalle, jonka logo on yläpinnassa vähintään selkeästi esillä – tyylistä voi olla montaa mieltä, mutta käyttöön se ei vaikuta. Pienestä koosta huolimatta kotelosta saa hyvän otteen, sillä mattamainen pinta on, ei nyt suorastaan tahmea, mutta hyvän pidon tarjoava. Mattapinnan huono puoli on siinä, että käytön jäljet ilmestyvät siihen nopeasti.

Akkutason merkkivalot ovat kotelon edessä, ja ne on helppo hahmottaa. USB-C-latausliitäntä sijaitsee kotelon takana.

Äänenlaatu on kokoon nähden kohtuullinen, mutta se vaatii kuulokkeen likipitäen täydellisen istuvuuden. Pienikokoisen rakenne tuntuu heti matalien äänien puuttumisena – ei nyt täysin, mutta taso on moniin hintaluokan edustajiin nähden liiankin maltillinen.

Äänen yleissävy on selvästi diskanttipainotteinen, ja sellaisenaan selkeästi kuuluva. Keskialueen toiminta riippuu kuunneltavasta materiaalista, mutta täysin tasapainoisena sitä ei voinut pitää. Omassa käytössä huomasin mieluiten kuuntelevani näillä puhepitoista materiaalia, joka toistui selkeästi ja ongelmitta. Musiikin aktiivikuunteluun päätyi yleensä jotkin muut kuulokkeet.

Varsinaista aktiivista vastamelutoimintoa ei kuulokkeissa ole. Valmistaja kuitenkin mainitsee käytössä olevan meluisaan ympäristöön mukautuvan signaalinkäsittelyn, joten pientä äänen muokkausta on tarjolla äänekkääseen ympäristöön. Käytännössä siis napit vain blokkaavat ulkopuolista ääntä, ja vähän boostaavat herkemmin katoavia taajuuksia esimerkiksi bussissa. Tässä hintaluokassa aktiivista vastamelua kaipaa, joskin kokoluokan huomioiden jo mikrofonien sijoittelu voi pitää haastavana.

Puhelukäytössä jälkimmäiset on riittävän hyvin sijoitettu, sillä mitään negatiivista palautetta ei puheluissa vastapuolelta tullut.

Akkukestoksi luvataan yhdellä latauksella 5,5 tuntia toistoaikaa, mikä vaikutti napin kokoon nähden melkoisen kovalta lupaukselta. Hieman jopa hämmästytti, kun parhaimmillaan toistoaikaa kertyi ilman välilatausta peräti viisi tuntia ja kolme varttia eli siis hieman jopa yli luvatun. Latauskotelon kanssa toistoajaksi ilmoitetaan yhteensä 16 tuntia. Tämän voi uskoa, kun yhdellä latauksella toistoaikaa kertyi vähintään luvattu määrä. Kotelon saa täyteen USB-C-liitännän kautta noin puolessatoista tunnissa.

Joy TinyS -kuulokkeet herättävät todellista ihastusta koollaan. Pienikokoinen nappi ei juurikaan korvassa tunnu, ja latauskotelokin on niin pieni, että sen likipitäen varmasti kadottaa ainakin hetkellisesti jonnekin. Tästä kielii myös kuulokkeille myönnettävä hukkaamistakuu, joka on kieltämättä poikkeuksellinen piirre. Jos siis arvostaa pienuutta kaiken muun edelle, on TinyS todella oiva valinta. Myös kotimaista tuotemerkkiä ja suunnittelua voi pitää nykypäivänä kovassa arvossa. Sama pätee siihen, että valmistaja kertoo myös tuotteen valmistuksen ja kuljetusten olevan hiilijalanjäljeltään kompensoituja.

Kolikon kääntöpuolella on sitten koon mukanaan tuomat ongelmat.

Nappien on istuttava kutakuinkin täydellisesti, jotta ääni on riittävän tukeva ja ylipäätään parhaimmillaan, ja pienetkin asentomuutokset voivat olla suoranaista myrkkyä. Ja koska käytössä ei ole mitään mobiilisovellusta, ei toimintojakaan ole liikaa – tämän voi sitten nähdä hyvänä tai huonona asiana. Äänenlaatu jää parhaimmillaankin ohueksi, mutta näillä kuuntelee väsymättä ja huomaamatta ainakin podcasteja, äänikirjoja ja musiikkia taustalla.

Valmistajalta on saatavilla myös aavistuksen kookkaampi Joy Tiny Wireless -kuulokemalli, joka voi olla kokonsa puolesta joihinkin korviin jopa helpompi malli. Isoksi ei tätäkään kuuloketta voi kutsua, ja latauskotelo on sekin edelleen selvästi pienikokoisempaa päätä. Isompi malli on myös 109 euron hinnallaan TinyS-versiota edullisempi.

Joy TinyS on oikein mainio ratkaisu erittäin pientä kuuloketta etsivälle. Jos taas paras mahdollinen äänenlaatu tai vastamelutoiminto ratkaisevat, suunnaksi kannattaa ottaa muut kuulokkeet. Hinta on kovahko, mutta pienuuden mukanaan tuoma erikoisuus ja kattavat takuut sekä kotimainen suunnittelu antavat paljon anteeksi.

Hyvää

 • Erittäin kevyet ja pienikokoiset napit
 • Erittäin kompakti latauskotelo
 • Runsaasti sovitteita
 • Hukkaamistakuu
 • Materiaalivalinnat
 • Ääni kokoon nähden
 • Akkukesto

Huonoa

 • Istuvuuden herkkyys
 • Ei mobiilisovellusta
 • Pienikokoisina voivat herkästi myös kadota

Tärkeimmät tekniset tiedot Joy TinyS

 • Hinta: 149 €
 • Taajuusvaste (ilmoitettu): 20-20 000 Hz
 • Akkukesto (ilmoitettu): 5,5 h (kuuloke), 16 h (latauskotelolla)
 • Yhteydet: Bluetooth 5.3
 • Paino: 2,8 g (kuuloke), 17 g (latauskotelo)
 • Muuta: 7 korvasovitetta, kahden laitteen yhtäaikainen yhteys

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat