Uusimmat

Testi Langattomat JBL Tour One M2 -vastamelukuulokkeet – Hillityt, tyylikkäät ja istuvat

09.04.2023 18:00 Kai Taipale

Laadukkaissa vastamelukuulokkeissa löytyy todellakin valinnanvaraa. JBL:n malliston huipulla on Tour One M2 -malli, jonka valtteina voisi pitää hyvää akkukestoa ja miellyttävää istuvuutta.

Viime syksynä julkaistut ja alkuvuodesta myyntiin tulleet JBL Tour One M2 -kuulokkeet edustavat korvan päälle asettuvaa mallia, ja tarjoavat käyttöön aktiivisen vastamelutoiminnon.

Hintaa kuulokkeilla on 299 euroa, joten ne edustavat selvästi hintavampaa osastoa, jossa kilpailukin on kovaa. JBL Tour One M2 -kuulokkeiden kilpailijoita ovat esimerkiksi Bosen 700 -malli, Sony WH-1000XM4, Denon AH-GC30 tai jopa Sennheiser Momentum Wireless (M4)- ja Yamaha YH-E700A -kuulokkeet. JBL:n omasta mallistosta löytyy myös noin sata euroa edullisemmat Club One -kuulokkeet.

Myyntipakkaukseen sisältyy USB-latauskaapelin ja lisäksi 3,5 – 2,5 millimetrin kuulokejohto sekä lentokonesovitin. Kuulokkeille on myös tukeva ja kaapeleille järkevällä taskulla varustettu suojakotelo.

JBL-kuulokkeet ovat varsinkin edullisimmissa hintaluokissa nuorekkaasti muotoiltuja, ja niistä käy valmistaja ilmi hyvinkin selvästi. Testatut JBL Tour One M2 -kuulokkeet edustavat kuitenkin selvästi hillitympää linjaa. Niitä ei voi pitää mitenkään vanhahtavina, mutta tyyli on silti perinteisempään suuntaan. Värimaailmaa voi pitää ihan tyylikkäänä. JBL-logokin on tällä erää kohtuullisen hillitty sekä kooltaan että sijoittelultaan. Rakenne tuntuu kaikin puolin tukevalta ja käyttöä kestävältä.

Materiaalit ovat myös sen verran herkkiä, ettei kuulokkeilla oleIP-luokitusta. Keväisen räntäkelin ne kestivät kyllä ilman ongelmia, mutta hupun näiden suojaksi mielellään veti. Urheilu- tai ulkoilukäyttöön kannattaa miettiä huomattavasti kevytrakenteisempia vaihtoehtoja.

JBL Tour One M2 -kuulokkeet ovat hyvin yleiskäyttöiset, ja niissä on painopiste haettu käyttömukavuuden suuntaan. Ensimmäisenä tämä tuntuu pehmusteissa, jotka todellakin ovat kiitettävän pehmeät. Niiden ansiosta kuulokkeet istuvat hyvin myös silmälasien käyttäjillä, ja tuntuvat jopa 272 gramman painoaan keveämmiltä.

Myös perinteisiä painikkeita kuulokkeissa on. Ne sijaitsevat kummassakin korvakupissa reunoilla. Vasemmalla puolella sijaitsee USB-C-latausliitin ja painike virtuaaliapurin aktivoimiseksi. Oikealla puolella sijaitsevat puolestaan äänenvoimakkuussäätimet, 2,5 millimetrin stereoliitäntä ja yhdistetty virta- ja Bluetooth-kytkin.  Painikkeet on toteutettu kohtuullisen kokoisiksi, mutta sen verran mataliksi, ettei niiden löytäminen ole kovin helppoa. Painallusten perillemeno on kuitenkin riittävän helppo havaita.

Kuulokkeiden paritus käynnistyy virtapainikkeella, jossa on tätä varten oma asentonsa. Kuulokkeiden pariksi kannattaa ehdottomasti ladata myös JBL Headphones -mobiilisovellus (Android ja iOS). Sen avulla saa kaiken irti hintavammasta hankinnasta.

JBL Headphones -mobiilisovellus tarjoaa näille kuulokkeille runsaasti säädettävää. Olennaisia vaihtoehtoja tarjoaa esimerkiksi vastamelutilan vaihtaminen ja muokkaaminen, monikaistainen taajuuskorjain valmiine esiasetuksineen, ohjauskomentojen muokkaus ja monet muut toiminnot. Säädettävyys on ehdottomasti huippuluokkaa, ja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi sovelluksen eri toiminnot kannattaa käydä huolella läpi, ja kokeille mikä sopii omaan kuuntelumakuun.

Kuulokkeissa on liuta hallintamahdollisuuksia myös ilman sovellusta. Tähän liittyykin näiden ehdottomasti ärsyttävin piirre: hallinnat ovat aivan liian herkät. Aina kun kuulokkeisiin koskee, edes asennon korjaamiseksi, rekisteröivät ne jonkin toiminnot. Tieto tästä kulkeutuu käyttäjälle piippauksen muodossa – onneksi toimintoja ei loputtomasti ole, joten tilanteen voi korjata nopeasti. Paljon toimivampia toteutuksia on nähty jo useampi vuosi sitten, joten tältä osin hienosäätö olisi paikallaan.

Hyvin päähän mukautuvina pehmusteilla on myös lieveilmiönsä. Ne tuntuvat nopeasti tavanomaista lämpimämmiltä – eivät kylläkään varsinaisesti hiostavilta, vaan pikemminkin kuumottavilta. Tämä on piirre, joka verottaa muuten mukavien kuulokkeiden käyttöä pidemmissä kuuntelu- tai työsessioissa. Pehmusteet myös narisevat ajoittain käytössä, lähinnä päätä nopeammin kääntäessä. Jälkimmäinen piirre ei kuitenkaan ollut jokapäiväinen.

Hyviä käyttöominaisuuksia täydentävät järkevästi kääntyvät kuulokekupit ja pannan napakka pituussäätö. Silmälasien sangat eivät näiden kanssa tunnu lähes ollenkaan, ainakaan vielä parin tunnin kuuntelusessioilla, joten pehmustusta voi pitää tältä osin onnistuneena.

JBL Tour One M2 -kuulokkeiden hyvä istuvuus tuo mukanaan myös hyvän passiivisen melunvaimennuksen. Vaikka kuulokkeet eivät olisi päällä, ne sulkevat pois ulkoisia ääniä oikein mukavasti.

Varsinainen aktiivinen melunvaimennut toimii sekin keskivertoa paremmin. Käytännössä tasaiset taustaäänet, kuten kulkuvälineiden moottori- tai rengasäänet, suodattuvat lähes kiitettävästi. Ylemmälle taajuusalueelle osuvat satunnaiset äänet kuitenkin paljastavat, ettei olla aivan samalla tasolla, mihin esimerkiksi Sony tai Bose yltää. Aktiivisuus paljastuu vastamelun tason vaihteluna. Tältä osin toiminta voisi olla hienostuneempaakin.

Vastamelutoimintoa voi lieventää kahdella eri toiminnolla: TalkThru vaimentaa toiston niin, että on mahdollista keskustella ihmisten kanssa ottamatta kuulokkeita pois päästä. Toinen vaihtoehto on Ambient Aware, joka mahdollistaa kuuntelun mutta päästää silti läpi ympäristön ääniä.

Korvan päälle asettuva kuppi on riittävän kookas ja malliltaan soikea. Koolle on selityksensä, sillä kuulokkeen elementti on halkaisijaltaan peräti 40 millimetriä. Valmistaja ilmoittaa niiden jopa kykenevän hi-res-äänentoistoon. Elementtien taajuusvasteeksi ilmoitetaankin alue kymmenestä hertsistä aina 40 kilohertsiin.

Ensisijaisesti testijakson koekuuntelut suoritettiin Apple Music -palvelun parhaalla käytössä olevalla laadulla, lähtökohtaisesti kuulokkeiden oletusasetuksilla. Näitä kuitenkin muokataan testin aikana oman maun mukaiseksi. JBL:n ominaisoundi on perinteisesti viritetty bassovoittoiseksi. Suunta on kuitenkin, ainakin osassa malleja, ollut kohti neutraalimpaan painostusta. Tour One M2 -kuulokkeiden bassopää on riittävän maltillinen, ei enää jyräävä tai pahasti päällekäyvä.

Ääni ilman mitään erityistä virittelyä ja erilaiset korostukset poistettuna on oikeinkin peruspätevä. Matalissa äänissä on riittävästi napakkuutta, vaikkakin edelleen aavistus turhaa korostusta, mutta vokaalit kuulostavat oikein miellyttäviltä. Perussoundi sopii siis hyvin ainakin menevämpään musiikkiin. Keskiäänistä voi kuitenkin löytää vähän epätarkkuutta, ja jopa raakuutta, mikäli kuuntelee hienostuneempaa akustista musiikkia. Tässä kohtaa sovellus astuu apuun, ja varsinkin bassopään saa mukavasti kuriin.

Kokonaisuutena äänimaailma voisi olla avarampikin, sillä äänet tuntuvat jäävät kovin lähelle päätä, eivätkä avarru monen muuan huippukuulokkeen tapaan. Äänenlaatu nojaa myös osittain siihen, että aktiivinen vastamelutoiminto on päällä. Sen poistaminen tekee äänestä kertaluokkaa ponnettomamman.

Käyttö onnistuu myös kaapelilla, mutta sen käyttämisessä kannattaa huomioida JBL:n kuulokkeiden päässä käyttämä 2,5 millimetrin liitäntä, eli tavalliset 3,5 millimetrin kaapelit eivät käy. Mukana toki toimitetaan 3,5 mm – 2,5 mm -liitännöillä varustettu kaapeli.

JBL Tour One M2 -kuulokkeiden akun kerrotaan kestävän ilman vastamelutoimintoa jopa 50 tuntia ja 30 tuntia aktiivisen vastamelutoiminnon kanssa. Lupaus piti testissä hyvin kutinsa, sillä kuulokkeet suoriutuivat peräti 36 tunnin kuuntelusta aktiivinen melunpoisto päälle kytkettynä itselleni tavanomaisella kuunteluvoimakkuudella. Taustamelu on hyvin maltillista, mutta suoritus on joka tapauksessa kiitettävä. Ilman vastamelua on täysin uskottavaa, että 50 tunnin kuuntelu onnistuu sekin.

Yksi kiusallinen piirre kuulokkeista paljastui käytössä. Vaikka ne saa yhdistettyä kahteen laitteeseen samaan aikaan, ei toimintoa voinut pitää liian luotettavana. Vaikka yhteys kuulokkeisiin oli olemassa, äänet eivät vain kuuluneet. Uudelleenparittaminen korjaa ongelman, mutta ottaa aina oman aikansa. Ongelmia oli useimmiten Windows 11 -käyttöjärjestelmän kanssa, mutta samaan törmättiin myös Android-puhelimen kanssa. Puhekäytössä mikrofoni hoiti kuitenkin asiansa, vaikka äänen sävyä kuvailtiin hieman tunkkaiseksi tai matalaksi.

Kuulokkeiden käyttämä Bluetooth-versio on 5.3. Käytössä ei kuitenkaan ole laadukkaampia koodekkeja, kuten AptX ja LDAC, mutta toki yleiset SBC ja AAC. Laadukkaimman äänen perässä voi käyttää vielä audiokaapelia.

JBL Tour One M2 -kuulokkeet ovat oikein mukava tuttavuus. Valmistaja on jo tuottanut ainakin hintansa useampia malleja vastamelukuulokkeiden premium-luokkaan. Tämä näkyy järkevänä kehityksenä, sillä tässä mallissa moni piirre on kunnossa.

Kuulokkeet ovat mukavat käyttää, vaikka pehmusteiden lämmittävä efekti ei kaikkia miellytä, ja ääni toimii monella musiikilla EDM:stä rokkiin. Toimintoja on paljon, ja niitä pystyy hallitsemaan monipuolisella JBL Headphones -sovelluksella. Vastamelukin hoitaa hommansa mukiinmenevästi. Suurimmat ärsytykset liittyvät liian herkkään kosketusohjaukseen, joka on turhan herkkä.

JBL Tour One M2 -kuulokkeiden ehkä suurin ongelma on kuitenkin hinta. Suositushinta on 299 euroa, joka tuntuu aavistuksen kovalta. Vaikka tämä on selvästi vähemmän kuin uusimmilla Sony- ja Bose-huippumalleilla, on kummankin valmistajan toiseksi uusimpia malleja usein saatavissa selvästi alle tämän hinnan, mikä tarjoaa paremman hinta-laatusuhteen. JBL on kuitenkin hyvä valinta varsinkin, mikäli arvostaa hyvää muokattavuutta, käyttömukavuutta ja pitkää akkukestoa.

Hyvää

  • Miellyttävät pehmusteet
  • Monipuoliset toiminnot
  • Pitkä akkukesto
  • Vastamelutoiminto riittävä

Huonoa

  • Todella herkät säätimet
  • Pehmusteiden narinat
  • Ei tukea laadukkaimmille koodekeille

Tekniset tiedot JBL Tour One M2

  • Hinta: 300 €
  • Elementin koko: 40 mm
  • Taajuusvaste (passiivinen): 10 Hz – 40 kHz
  • Taajuusvaste (aktiivinen): 10 Hz – 22 kHz
  • Herkkyys: 117 dB @1 kHz/1 mW
  • Bluetooth, koodekit: 5.3 (Profiilit A2DP 1.3.2, AVRCP 1.6.2, HFP 1.7.2), SBC ja AAC
  • Akku: 920 mAh
  • Ilmoitettu toistoaika: 50 h, 30 h (ANC päällä)
  • Paino: 272 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat