Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

10.10.2024 19:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Muotoilukieleltään uutuus on helposti tunnistettavissa Motorolan Edge 50 -sarjan laitteeksi. Yksi merkittävä erottava tekijä on Edge 50 Neon fyysinen koko, sillä se on mallisisariaan sekä edeltäjäänsä pienempi. Puhelimen mitat ovat 154,1 x 71,2 x 8,1 millimetriä, joten se edustaa selvästi keskihintaluokan fyysisesti pienempää luokkaa. Edeltäjäänsä verrattuna pituutta ja leveyttä on karsittu, mutta uutukainen on millimetrin osia edeltäjää paksumpi.

Paino on säilynyt suunnilleen samana, eli noin 171 grammassa. Lukemaa voi pitää nykypäivänä todella pienenä, sillä lähes poikkeuksetta kilpakumppanien massat lähentelevät 200 grammaa ja jopa sen yli. Keveytensä takia puhelinta on todella miellyttävä käyttää pidempiäkin aikoja. Keveys ei kuitenkaan tee laitteesta heppoisen ja halvan tuntuista.

Toinen merkittävä ja selvä ero Edge 50 Neossa edeltäjäänsä on sen täysin tasainen näyttö. Vaikka valmistajan Edge -mallit ovat lähes kaikki varustettu reunoilta kaartuvilla näytöillä, ollaan nyt Neo-version kohdalla päädytty täysin tasaiseen näyttöön. Muutos ei sinänsä ole uusi, sillä jo muutaman vuoden takaisessa Edge 30 Neo -mallissa oli tasainen näyttö.

Edge 50 Neon laatutuntuma onkin saatu hiottua erinomaiseksi. Laite tuntuu todella laadukkaalta ja jämäkältä kädessä. Puhelimen reunat ovat täysin tasaiset, ja niistä saa kunnon otteen puhelimesta.

Laatutuntuman kruunaa jo lähes Motorolan tavaramerkiksi tullut tekonahkainen takakuori. Tällä kertaa takakuori on tekonahkaa jokaisessa värivaihtoehdossa. Kädessä takakuoren tuntuma on äärimmäisen laadukas.

Samalla se on karhean tuntuinen kädessä, jonka ansiosta se ei mahdollisesti lipsahda kädestä yhtä helposti kuin perinteinen lasipinta. Tekonahka yltää jopa puhelimen kamerakyhmyyn, joka on hienosti integroitu puhelimen takakuoreen. Kamerakyhmy ei ole siis erillinen osa takakuorta, vaan aavistuksen korkeampi kukkula puhelimen yläkulmassa.

Mukana myyntipaketissa tulee kierrätysmateriaaleista valmistettu suojakuori, jonka väri sopii yhteen puhelimen värin kanssa. Vaikka suojakuori tuntuu laadukkaalta ja suojaa puhelinta kolhuilta, sen pinta on liukas, mikä tekee puhelimesta kuoren kanssa huomattavan liukkaan käsitellä.

Etukameran sijainti on pysynyt samalla paikalla, sijoittuen keskelle näytön yläkulmaa. Myös kamerareiän fyysinen koko on pysynyt ennallaan.

Värivaihtoehdoiltaan Edge 50 Neo ei huku täysin massaan, sillä tarjolla on jopa neljä eri värivaihtoehtoa: Pantone Poinciana (punainen), Pantone Lattè (beige), Pantone Grisaille (harmaa) ja Pantone Nautical Blue (sininen).

Kuten värien nimistä voi jo päätellä, on värivaihtoehdot suunniteltu yhdessä väriasiantuntija Pantonen kanssa. Motorolalle pitää antaa pisteet siitä, että on uskaltanut lähtemään rohkeasti antamaan puhelimilleen väriä. Esimerkiksi testilaitteen räikeä punainen väri erottuu selvästi edukseen muista samanhintaisista laitteista. Väri ei jää pelkästään takakuoreen, vaan ulottuu myös puhelimen reunoille.

Puhelimien napit ovat edelleen sijoitettuna oikealle kyljelle, joten puhelimen vasen kylki pysyy täysin tasaisena. Napit ovat kooltaan ohuehkot, mutta tuntuma on silti säilytetty laadukkaana. Sijainniltaan ne ovat optimaaliset, eikä pienikätiselläkään vaadi sormiakrobatiaa yltääkseen äänenvoimakkuusnäppäimiin.

Puhelimen pohjassa sijaitsee USB 2.0 -nopeudella toimiva USB-C -liitäntä, kaiutin sekä SIM-korttikelkka. Puhelin tukee vain yhtä fyysistä SIM-korttia, mutta laitteessa on myös eSIM-tuki.

Puhelimen fyysisen koon pienentäminen näkyy toki myös sen näytössä. Näytön koko on pienentynyt edeltäjän 6,55 tuumasta 6,4 tuumaan. Muuten kyseessä on LTPO-tekniikalla varustettu tasainen pOLED -näyttö, jonka tarkkuus on 2670 x 1220 pikseliä. Pikseleitä tuumalla on 460. Näytön kuvasuhde on 20:9. Maksimikirkkautta näytölle luvataan jopa 3000 nittiä. Puhelimen näyttö on Gorilla Glass 3 -lasia, jonka päällä ei ole esiasennettua suojakalvoa.

Näytöstä on vaikea löytää mitään suurta moitittavaa, ja se onkin yksi puhelimen vahvimmista ominaisuuksista. Tasaista näyttöä on miellyttävä käyttää, ja näytön ympärillä olevat mustat reunat on saatu yllättävänkin kapeiksi. Ainoastaan värit ovat Eloisa -asetuksella todella räikeät, joten vahvasti suosittelen väritilan vaihtamista Luonnolliseen. Virkistystaajuus on mahdollista pakottaa joko 60 tai 120 hertsiin, tai antaa automaattitilan säädellä virkistystaajuutta tilanteiden mukaan. Näyttö tukee HDR10+ -laajasävykuvaa.

Sormenjälkilukija on sijoitettuna näytön alle. Sijainniltaan se ei ole aivan optimissa paikassa, sillä se sijaitsee todella lähellä puhelimen alareunaa. Myös sen toimivuus on ailahtelevaa, sillä ajoittain sormea sai luetuttaa useamman kerran ennen kuin lukitus avautui. Toimiessaan avaus oli ripeää. Puhelimessa voi käyttää myös kasvojentunnistusta, joka toimii myös kiitettävällä nopeudella.

Puhelimessa on stereokaiuttimet, jossa se hyödyntää puhelimen alakulmassa sijaitsevaa kaiutinta sekä näytön yläkulmaan sijoitettua kaiutinta. Ääntä kaiuttimista lähtee kiitettävästi, eikä äänenlaadussa ole juurikaan suurta valittamisen aihetta. Äänen sävy on aavistuksen terävä, eikä alataajuuksia ole lähes lainkaan. Puhelimessa on Dolby Atmos -tilaäänituki.

Keskihintaluokassa valmistajat tekevät usein laitteissaan kompromisseja, jonka takia esimerkiksi jonkintasoinen IP-luokitus on ollut pitkään harvinaista. Muutamia poikkeuksia on kuitenkin nähty, ja esimerkiksi viime vuoden Motorola Edge 40 Neo oli yksi näistä. Onneksi myös seuraaja jatkaa samalla linjalla, sillä myös Edge 50 Neolle luvataan IP68 -tason suojaluokitus, jonka pitäisi luvata puhelimen kestävän 1,5 metrin pudotus veteen 30 minuutin ajan. Tämän lisäksi puhelin on testattu MIL-STD-810H -standardin mukaisesti, joten sen pitäisi kestää myös muun muassa kovia lämpötiloja.

Motorola Edge 50 Neo -puhelimen käyttöliittymänä toimii Motorolan oma Hello UX, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään.

Käyttöliittymä tarjoaa lähes puhtaan Android-kokemuksen, mutta mukana on myös Motorolan omia pieniä lisäyksiä. Hello UX tarjoaa muun muassa monipuoliset käyttöliittymän ulkoasun muokkaamismahdollisuudet. Mukana on myös muista Motorolan laitteista tuttuja eletoimintoja, kuten kameran käynnistäminen kääntämällä puhelinta nopeasti kaksi kertaa, tai taskulampun käynnistäminen kahdella leikkaavalla liikkeellä.

Nykytrendien mukaisesti käyttöliittymässä on myös ripaus tekoälyä. Magic Canvas -ominaisuuden avulla käyttäjä voi luoda omia taustakuvia tekstipromptin perusteella. Valitettavasti ominaisuus ei vielä tue suomen kieltä, ja vaatii toimiakseen Motorola -tilin.

Tarjolla on myös Smart Connect -ominaisuus, jonka tarkoituksena on mahdollistaa sujuva käyttö Lenovon ja Motorolan laitteiden kesken. Tarjolla olevia ominaisuuksia ovat muun muassa puhelimen näytön peilaaminen tietokoneelle, tai siirtämään tiedostoja laitteiden välillä mutkattomasti.

Suuren harppauksen eteenpäin uutuus on ottanut päivityslupauksessaan, ja ehdottomasti hyvä näin. Motorolan päivityslupaukset ovat yleensä jääneet merkittävästi kilpailijoista, joten Edge 50 Neon lupaus viidestä suuresta järjestelmäpäivityksestä ja viiden vuoden tietoturvapäivityksistä on erinomainen suoritus. Tämä vuoteen 2029 kestävä lupaus onkin lähes ainutlaatuinen hintaluokassaan, ainoastaan OnePlus Nord 4 lupaa tietoturvapäivityksiä vielä vuoden pidemmälle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat