Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

10.10.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Motorola Edge 50 Neon kamerakokoonpano on kokenut pieniä muutoksia edeltäjäänsä. Vaikka paperilla puhelimen kamerat vaikuttavat hyvin identtisiltä edeltäjäänsä verrattuna, on ainakin pääkameran kenno laitettu kokonaan uusiksi.

Merkittävänä positiivisena uudistuksena voidaan pitää kolmannen kameran mukaantuloa. Kyseessä ei ole mikään turha makrokamera, vaan oikeasti käytännöllinen telekamera. Keskihintaluokassa telekameraa ei voi pitää itsestäänselvyytenä.

Pääkameran kuvakennona on 50 megapikselin Sony Lytia 700C -kenno. Sen aukkoarvona on f1,8. Kamera tallentaa kuvat vakiona noin 12,6 megapikselin tarkkuudella. Kamera on optisesti vakautettu.

Ultralaajakulmakameran kuvakennon tarkkuus on 13 megapikseliä. Kuvat tallentuvat 120 asteen kulmalla. Aukkoarvo on f2,2. Ultralaajakulmakamera on varustettu automaattitarkennuksella, jonka ansiosta kamera kykenee makrokuvaukseen.

Kolmas kamera on telekamera, jonka tarkkuus on 10 megapikseliä. Sen aukkoarvo on f2,0. Kamera on optisesti vakautettu, ja se kykenee kolminkertaiseen optiseen polttoväliin.

Puhelimen edessä on kiinteätarkenteinen 32 megapikselin etukamera, jonka aukkoarvo on f2.4. Kamera tallentaa vakiona kuvat 8 megapikselin tarkkuudella, mutta asetuksista on mahdollista kytkeä puhelin tallentamaan kuvat täydellä 32 megapikselin tarkkuudella. Etukameran videon maksimitarkkuus on jopa 4K-laadulla 30 kuvaa sekunnissa.

Kameroiden kuvanlaadun osalta vaakakuppi kääntyy suurimmalta osin positiivisen puolelle. Kuvissa on säilytetty sopivasti kontrastia, sekä dynaaminen alue on yleisesti kohdallaan.

Kamerat kuitenkin kompastuvat Motorolan perisyntiin, eli äärimmäiseksi vedettyyn terävöitykseen sekä saturaatioon. Kuvia zoomatessa voi huomata myös todellisen tarkkuuden uupumisen. Mielenkiintoisesti telekameran kuvat miellyttävät lähes jopa eniten hyvässä valaistuksessa, sillä terävöitys on huomattavasti vähäisempää kuin muissa kameroissa.

Hämärässä kuvien terävöitys korostuu, jonka takia kuvat voivat näyttää aavistuksen karkeilta. Puhelin siivoaa kuvista samalla kohtuullisen aggressiivisesti kohinaa, jolloin tuloksena voi olla prosessoidun näköiset kuvat. Erityisen heikosti hämärässä pärjää ultralaajakulmakamera, joka selvästi alivalottaa kuvat.

Videokuvauksen maksimitarkkuus on 4K-laadulla 30 kuvaa sekunnissa kaikilla kolmella kameralla, jota voi pitää kiitettävänä suorituksena. Kameroita ei voi vaihtaa kesken videokuvauksen, joten haluttu kamera on valittava ennen videokuvauksen aloittamista. Pääkameran videokuvan laatu on kohtuullista, mutta ehkä kuitenkin hieman nykivää.

Uusi Edge 50 Neo luottaa suorituskyvyssään edellismallin tavoin MediaTekin järjestelmäpiiriin. Kyseessä on tänä vuonna julkaistu MediaTek Dimensity 7300 -järjestelmäpiiri. Kyseinen piiri valmistetaan neljän nanometrin prosessilla, ja se koostuu neljästä 2,5 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78 -ytimestä ja neljästä 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55 -ytimestä. Grafiikkapiirinä toimii Mali-G615 MC2.

Suomeen puhelin tulee vain yhdellä muistivariaatiolla, jossa on kiitettävät 12 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia ja 512 gigatavua tallennustilaa. Muistien määrää voi pitää ehdottomasti riittävänä tässä hintaluokassa. Tallennustilaa ei ole mahdollista laajentaa, sillä puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa.

Käytännön suorituskyvyn osalta tunnelmat ovat hieman kaksijakoiset. Vaikka numeroiden valossa järjestelmäpiirin tehot eivät ole kummoiset, ei puhelimen arkikäyttö tuota kuitenkaan ongelmia.

Sovellukset aukeavat riittävän nopeasti, eikä takkuilua tai nykimistä liiemmin esiinny. Poikkeuksena on kuitenkin puhelimen kamerasovellus, joka syystä tai toisesta tökkii häiritsevän paljon. Parhaiten tämä on havaittaessa eri kameroiden välillä vaihdettaessa. Kyse voi olla optimointivirheestä, joka toivottavasti olisi korjattavissa järjestelmäpäivityksellä. Rasituksessa puhelimen voi tuntea hieman lämpenevän, mutta ei kuitenkaan merkittävän paljon.

Suorituskykyä voi tylsästi kuvailla riittäväksi, pienellä varauksella. Jos ajatuksena on kuitenkin tehdä raskaampia videoeditointeja, pelata graafisesti raskaita mobiilipelejä tai muuta puhelinta rankalla kädellä kuormittavaa, voi puhelimen suorituskyky käydä pullonkaulaksi. Heikko suorituskyky ei anna myöskään piirrä hyvää kuvaa puhelimen mahdollisesta pitkäikäisyydestä.

Suorituskykymittaukset tehtiin perusasetuksilla. Näytön virkistystaajuus oli asetettu automaattiselle.

Suorituskykymittauksissa Motorola Edge 50 Neo saa vastaansa muutaman tämän vuoden keskihintaluokan puhelimen, sekä pienen joukon niin sanotusta ylemmästä keskihintaluokasta. Puhelimen suorimmat kilpailijat ovat Samsung Galaxy A55 ja OnePlus Nord 4.

Samsung luottaa omassa mallissaan Exynos 1480 -järjestelmäpiiriin, kun taas Nord 4:ssä hyödynnetään Qualcommin Snapdragon 7+ Gen 3 -piiriä. Ylemmästä hintaluokasta mukana ovat Honor 200 Pro, OnePlus 12R ja Motorolan oma Edge 50 Pro. Nämä kaikki kolme mallia hyödyntävät Qualcommin valmistamia järjestelmäpiirejä. Honor 200 Pro käyttää Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiriä, OnePlus 12R:ssä on taas 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri, ja Motorolan Edge 50 Pro:ssa Snapdragon 7 Gen 3. Motorola Edge 50 Neo onkin siis joukon ainoa, joka käyttää Mediatekin valmistamaa järjestelmäpiiriä.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä järjestys on suurimmalta osin hieman odotettu, mutta pieniä yllätyksiäkin on havaittavissa. Yhden ytimen mittauksessa perän pitäjäksi jää Motorola Edge 50 Neo, jonka jälkeen tulee toinen Motorola, eli Edge 50 Pro. Aivan Edge 50 Pro:n kannoilla on kuitenkin myös Samsung Galaxy A55. Tämän jälkeen seuraavaan on hieman kaulaa, ja kolmanneksi jää OnePlus Nord 4. Toiseksi tullut OnePlus 12R saa aavistuksen paremman tuloksen, kun taas voittaja Honor 200 Pro ottaa selvän voiton yhdellä ytimellä mitattuna. Useammalla ytimellä mitattuna perää pitävät edelleen sama kolmikko samassa järjestyksessä, kun taas johtokolmikolla on huomattavasti tasaisempaa. Tällä kertaa hieman yllättäen voiton ottaa OnePlus Nord 4.

Antutu-testin tulokset ovat hyvin pitkälti linjassa Geekbench -testin tuloksien kanssa. Edge 50 Neo jää tällä kertaa merkittävästi jälkeen, jonka jälkeen tulee Samsung Galaxy A55. Motorola Edge 50 Pro kiilaakin siis tällä kertaa kolmannelle sijalle. Tulosten välinen ero kolmossijalle jääneen Motorolan ja toisella sijalla olevan Honor 200 Pro:n on huomattava. Ykkössijalle tällä kertaa kipuaa OnePlus 12R, jonka tulos Motorola Edge 50 Neo:n tulokseen on yli kaksinkertainen.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä perää pitävän kolmikon tulokset ovat musertavaa luettavaa. Perää jää siis pitämään taas Motorola Edge 50 Neo, jonka jälkeen tulee taas Samsung Galaxy A55. Motorola Edge 50 Pro ottaa pienen kaulan perää pitävään kaksikkoon, mutta ero kärkikolmikkoon on järisyttävän iso. Kärkikolmikon paremmuutta on vaikea arvioida, sillä tulokset ovat yllättävän tasaiset. Aavistuksen paremmat tulokset testeistä vetää kuitenkin OnePlus 12R.

PCMark -testissä järjestys ei olekaan enää niin itsestäänselvyys kuin aikaisemmissa testeissä. Tällä kertaa perää jää pitämään Samsung Galaxy A55, jonka jälkeen tulee hieman yllättäen OnePlus Nord 4 ja Motorola Edge 50 Pro. Kolmannelle sijalle jää OnePlus 12R, ja ehkä kaikkien yllätykseksi Motorola Edge 50 Neo nappaa hopeasijan. Kärkeen tällä kertaa kiilaa Honor 200 Pro.

Jostain syystä akkukapasiteettia on edellismalliin verrattuna lähdetty aika roimasti pudottamaan, sillä Edge 50 Neossa sitä on 4310 milliampeerituntia. Tässä Edge 50 Neo jää selvästi kilpailijoitaan jälkeen, sillä lähes kaikilla kilpakumppaneilla akkukapasiteetti ylittää 5000 milliampeerituntia.

Tästäkään huolimatta Edge 50 Neon akunkesto ei ole yksi sen heikkouksista, sillä virtaa tuntuu laitteessa piisaavan yllättävänkin pitkään. Mistään luokkansa priimuksesta tämän suhteen ei ole kyse, mutta puhelinta pystyy käyttämään kevyellä käytöllä lähes toisen päivän puolelle.

Myös Geekbenchin akkutesti antaa vakuuttavia tuloksia puhelimen akunkestosta, sillä Motorola Edge 50 Neo kykenee pyörimään jopa yli 14 tunnin ajan. Tulos on jopa parempi kuin kilpakumppaneilla Honor 200 Prolla ja Motorola Edge 50 Pro:lla. Tulos kuitenkin jäänee hieman jälkeen Samsung Galaxy A55:n kiitettävästä tuloksesta, OnePlus 12R:n huippuvenymisestä puhumattakaan.

Lataustehon suhteen ei nähdä merkittävää parannusta. Eipä sille oikeastaan ole suurta tarvettakaan.

Puhelin tukee edelleen 68 watin maksimilataustehoa, joka riittää arkikäytössä erinomaisesti. Tyhjästä täyteen ladattaessa puhelin sai vartissa virtaa noin reilut 40 prosenttia, puolessa tunnissa noin 70, ja täyteen puhelin latautui noin 48 minuutissa. Aivan kiinalaisten kilpailijoiden parhaimpiin 40 minuutin latausaikoihin ei päästä, mutta kauas ei silti jäädä. Valitettavasti laturi ei tule myyntipaketissa, joten se on ostettava erikseen.

Yksi valttikortti kilpailijoihin nähden Edge 50 Neolla on, sillä se tukee langatonta latausta 15 watin teholla. Langaton lataus on edelleen harvinainen ominaisuus keskihintaluokkaisissa puhelimissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat