Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

28.04.2024 10:00 Kai Taipale

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Kameravarustus koostuu takana kolmesta yksiköstä ja edessä yhdestä. Kameravarustuksessa onkin huippunsa ja heikkoutensa.

Ensinnäkin kuvaamista varten on suositeltavaa kaivaa kamerakäyttöliittymästä valinta, jolla kameraa käsketään ottamaan kuvat luonnollisina, ilman automaattista parannusta. Tämä ensinnäkin nopeuttaa lopullisten kuvien näkymistä, mutta suitsii myös rajuinta kuvankäsittelyä.

Pääkamerassa käytetään 50 megapikselin kennoa, ja sen aukkoarvo on f1.4. Tämä on myös optisesti kuvanvakautettu. Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka toimii myös makrokamerana. Kolmas kamera on 10 megapikselin telekamera, joka yltää 3-kertaiseen optiseen zoomiin. Etuosassa on 50 megapikselin selfiekamera, jonka aukkoarvo on f1.9.

Neljä pikseliä yhdeksi yhdistävä pääkamera on selvästi kameroiden ykkönen. Sitä voi pitää tässä hintaluokassa erittäinkin toimivana. Sillä saa otettu tarkkoja, sävykkäitä ja kohtuullisen luonnollisia kuvia hyvässä valossa, mutta kuvat onnistuvat myös vähän pimeämmässäkin.

Ultralaakakulmakameran kuvakulma on kiitettävän laaja, mutta samalla kamera on eniten ongelmissa erilaisissa kuvausoloissa. Jo hyvässä valossa kuvien väritoisto ja valkotasapaino poikkeavat pääkamerasta, mutta valon vähetessä kameralla otettujen kuvien tarkkuus liki romahtaa. Hyvä puoli taas kamerassa on sen automaattitarkennus, joka mahdollistaa käytön myös makrokamerana.

Telekamera hoitaa hommansa suoraviivaisemmin. Sen kuvanlaatu ei yllä likikään pääkameran tasolle, mutta sen toiminta on silti ultralaajakulmaa tasapainoisempaa.

Videokuvauksen maksimitarkkuus on 4K-laadulla 30 kuvaa sekunnissa, ja sitä voi tallentaa kaikilla takakameroilla. Mikäli haluaa tallentaa 60 kuvaa sekunnissa, on tarkkuus tiputettava myös pääkamerassa Full HD -tasolle, mikä on selvä pettymys tämän hintaluokan puhelimessa. Kameroita voi sentään vaihtaa kesken videokuvauksen.

Videotallennus ei muutenkaan ole puhelimen aivan ykkösvahvuus. Sävytoisto ei ole miellyttävintä, kontrastia korostetaan ajoittain liiaksi, eikä tarkkuuskaan ole parhaiden tasolla. Kuvanvakautus toimii kuitenkin pääosin hyvin, mistä videokuvauksessa voi antaa kehuja.

Suomessa Edge 50 Pro’n muistivariaation valinta on tehty helpoksi, sillä puhelin on myynnissä vain yhdellä muistivariaatiolla. Käytössä on LPDDR4X RAM-muistia 12 gigatavua, ja UFS 2.2 -tallennustilaa 512 gigatavua. Käyttömuistia ja tallennustilaa on siis runsaasti, mutta kumpikaan ei edusta aivan viimeisintä tekniikkaa.

Sama pätee käytössä olevaan mobiilialustaan. Puhelimen ytimenä on Qualcommin Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiiri. Vaikka kyseessä on moderni malli, se ei edusta samaa lippulaivaluokan suorituskykyä kuin Snapdragon 8 -versiot tarjoavat. Snapdragon 7 Gen 3:ssa on kahdeksan prosessoriydintä, joista tehoydin tikuttaa 2,63 gigaherstin kellotaajuudella. Sen rinnalla on kolme 2,4 gigahertsin suorituskyky-ydintä ja neljä 1,8 gigahertsin energiapihimpää ydintä. Grafiikkasuorittimena on Adreno 720.

Suorituskykymittauksissa Edge 50 Pro saa ilmeisimmän kilpailijansa eli OnePlus 12R:n, mutta myös viime vuoden lippulaivamalleja, joissa on käytössä Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Edge 50 Pro jää vähän telineisiin, eikä suoriudu tasaväkisesti kilpakumppaneidensa kanssa. Tässä testissä lippulaivamalli OnePlus 12 näyttää etumatkansa. Voikin todeta, ettei graafinen suorituskyky ole todellakaan Motorolan ykkösvaltti.

PCMark on testeistä se, jossa Edge 50 suoriutuu tasaväkisimmin verrokeilleen, vaikka jää myös tässä joukon viimeiseksi. Ero OnePlus-malleihin on kuitenkin todella pieni.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä Edge 50 Pro jää merkittävästi viime vuoden lippulaivamalleista kuten myös OnePlus 12R -mallista. Ero erityisesti OnePlus 12 -puhelimeen on huima, mutta se suuri myös 12R-malliin.

AnTuTu-testissä Motorola Edge 50 Pro jää jälleen joukon hännille, ja yllättävänkin selvästikin.

Onneksi on muita osa-alueita, joissa Motorola Edge 50 Pro pärjää paremmin. Yksi niistä on pikalataus.

Puhelimessa on 4500 milliampeeritunnin akku, jota ei voi pitää tänä päivänä suuren suurena. Tämä näkyi myös akkutestissä.

Akkutestissä taakse jäi vain Xiaomi 13 Pro, mutta muut verrokkilaitteet suoriutuvat huomattavasti paremmin. Käytännön havainnot vahvistavat samaa. Akku kestää käyttöä ihan kohtuullisesti, mutta mikään huippukestävä se ei todellakaan ole. Karkeasti voisi todeta yhden päivän hoituvat puhelimella melkoisella varmuudella, mutta toinen päivä ei onnistu millään.

Tämä ei ole kuitenkaan ole mikään todellinen ongelma, sillä puhelin latautuu aivan järjettömään tahtiin 125-wattisella pikalaturillaan.

Tyhjä akku oli saavuttanut jo viiden minuutin latauksen jälkeen 30 prosentin lataustason, ja puolillaan se oli kahdeksassa minuutissa. Vartissa akku oli saavuttanut 80 prosentin latauksen. Täynnä akku oli 23 minuutissa. Nämä lukemat on mitattu ilman erillistä latauksen tehostusasetusta, jolla ajoista voisi lähteä vielä pari minuuttia pois.

Tahti olisi siis erittäin hurja perusasetuksillakin. Käytännössä päivän virtatarpeen saa ladattua noin vartissa. Kääntöpuolena näin rajulla latauksella on puhelimen selvä kuumeneminen ladattaessa. Sitä pystyy kyllä pitämään kädessä, mutta akun pitkäaikaisen terveyden kannalta tätä voi pitää hieman kyseenalaisena.

Erittäin arvostettavaa on myös se, että tehokkaan kaapelilatauksen lisäksi tuettuna on peräti 50 watin tehoinen langaton lataus. Puhelimessa toimii vieläpä myös langaton virranjako, joka on useimmiten vain lippulaivaluokan mallien ominaisuus.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat