Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

06.08.2024 19:00 Samuli Herttua

Olemus, ominaisuudet ja käyttö

Toisin kuin edellisen sukupolven mallin kohdalla, ei Razr 50 Ultra koe nyt merkittävää ulkonäköuudistusta. Tällä kertaa luotetaan edellismallin tuttuun ja hyväksi todettuun designiin. Nopealla vilkaisulla laitteen voikin sekoittaa edeltäjäänsä, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa pieniä eroja.

Koon puolesta puhelin on todella lähellä edeltäjäänsä. Puhelimen mitat ovat kiinni ollessa 88,1 x 74 x 15,3 millimetriä, ja avattuna 171,4 x 74 x 7,1 millimetriä. Erot edeltäjään ovatkin vain millimetrin osia. Painoakaan ei puhelimelle merkittävästi ole tullut lisää, vaa’an osoittaessa tällä kertaa 189 grammaa. Paino jakautuu kiitettävästi koko puhelimen pinta-alalle.

Laatutuntuma puhelimessa on säilynyt todella ensiluokkaisena. Kädessä puhelin tuntuu todella jämäkältä ja arvokkaalta. Puhelimen reunat ovat edelleen pyöristetyt, joiden takia puhelimesta ei välttämättä saa aivan yhtä tukevaa otetta kuin tasapintaisista.

Käsituntuman kruunaa tekonahkainen takakuori, joka on nyt vakiona kaikissa värivaihtoehdoissa. Tuntuma tekonahassa on laadukas ja miellyttävä, eikä puhelin tunnu liukkaalta kädessä. Ainoastaan pienenä kysymysmerkkinä voi pitää tekonahan kestävyyttä ja ikääntymistä pidemmässä käytössä.

Motorola ei ole lähtenyt hillitsemään värivaihtoehtoja, vaan tarjolla on kolme kohtuullisen värikästä vaihtoehtoa: Midnight Blue, Spring Green ja Pantonen vuoden väri 2024 Peach Fuzz. Tällä kertaa testiin saapui vihreä Spring Green, joka on toteutuksena todella tyylikäs. Väri ei rajoitu pelkästään takakuoreen, vaan väri ympäröi koko puhelinta näytössä olevia teemoja myöten.

Väri ei pelkästään jää puhelimeen, vaan koskee myös mukana tulevaa suojakuorta. Aivan mistään perinteisestä suojakuoresta ei ole kyse, sillä suojakuoren mukana tulee hihna, jonka avulla puhelinta voi riiputtaa mukana.

Suojakuori koostuu yhdestä kokonaisesta osasta, joka asettuu puhelimen kansiin. Kuoren sisäkulmissa ovat tarrapinnat, jotka pitävät kuoren paikoillaan. Jostain syystä testikappaleessamme yläkulma ei kuitenkaan asetu kuoreen kunnolla, vaan puhelimen kannet avatessa suojakuori on hieman irti yläkulmasta. Sen lisäksi puhelimen kuoren taitoskohta tuntuu jäävän taitettaessa johonkin jumiin, jonka takia puhelin ei taivu kunnolla suoraksi. Tämän lisäksi suojakuoren materiaali ei ole yhtä miellyttävä kädessä kuin puhelimen oma tekonahkainen takakuori.

Puhelimen reunoilla olevat näppäimet ovat säilyneet kaikki puhelimen oikeassa reunassa. Ne ovat sijoitettuna puhelimen ylempään reunaan, jolloin erityisesti pienikätisillä voi olla todella vaikeaa ylettyä yhdellä kädellä äänenvoimakkuuspainikkeisiin. Laatutuntuma kuitenkin painikkeissa on kohdallaan.

Puhelimen pohjassa sijaitsee ainoastaan kaiutin ja USB-C-liitäntä. SIM-korttikelkka on sijoitettuna puhelimen vasempaan reunaan. Puhelin tukee ainoastaan yhtä fyysistä SIM-korttia, jonka lisäksi on mahdollista käyttää toista liittymää eSIMin avulla.

Puhelimen saranamekanismia on saatu hieman pienennettyä, jonka ansiosta saranamekanismin sisälleen kätkevä ulkoreuna on merkittävästi edellismallia pienempi.

Varmasti silmiinpistävin muutos on tapahtunut puhelimen kansinäytössä, sillä se on kasvanut kokoaan edellismallin 3,6 tuumasta neljään tuumaan. Vaikka jo edellismallin kohdalla puhuttiin lähes koko kannen kattavasta näytöstä, niin nyt voidaan todella puhua sellaisesta. Kyseessä on AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 1272 x 1080 pikseliä ja pikselitiheys 417 pikseliä tuumalle. Näyttö tukee LTPO-teknologiaa, ja sen virkistystaajuus voi nousta jopa 165 hertsiin. Maksimikirkkautta näytölle luvataan jopa 2400 nitiä. Näyttö on suojattu Gorilla Glass Victus -lasilla.

Motorolan kansinäyttö on toiminnoiltaan todella monipuolinen. Tarjolla on useita eri paneeleja, joita on mahdollista muokata halutessaan. Kansinäytössä on myös esiasennettuna pelejä, joita voi pelata suoraan kansinäytöltä.

Kansinäytön käyttö ei rajoitu siis pelkästään ilmoituksiin tai widgetteihin. Käytännössä kansinäytöllä voidaan myös käyttää kaikkia puhelimeen asennettuja sovelluksia, jotka skaalataan näyttöön sopivaksi.

Puhelimen kansinäytöltä voidaan siis hoitaa suurin osa arjen nopeista askareista, ja siirtyä päänäytölle vasta kun siihen on oikeasti tarvetta. Kansinäytön käytön mielekkyyttä rajoittaa toki hieman sen kuvasuhde, jonka takia kaikki sovellukset eivät skaalaudu täydellisesti. Sovellukset eivät myöskään täytä vakiona aivan koko ruutua, vaan jäävät hieman kameroiden yläpuolelle. Halutessaan kuitenkin sovellukset saa koko ruudulle, jolloin kamerat voivat peittää osan ominaisuuksista.

Kansinäyttö tukee nyt Razr 50 Ultrassa aina päällä olevaa näyttöä, jolloin kansinäytössä näkyvät jatkuvasti halutessaan mustavalkoisena kellonaika, päivämäärä sekä ilmoituskuvakkeet.

Kun siirtyy kansinäytöltä päänäytölle, kiinnittyy huomio ensiksi taittuvan rakenteen mahdollistamaan saranajärjestelmään.

Jotain selvää parannusta saranajärjestelmässä on tapahtunut, sillä taivuttaessa ei tunne enää samanlaista kuminauhamaisuutta tai pientä löysyyttä mikä oli vielä läsnä edellismallissa. Nyt avaaminen tapahtuu todella jouhevasti, lähes ilman minkäänlaisia ylimääräisiä ääniä.

Saranasta löytyy jämäkkyyttä, joten puhelimen kannen voi asettaa lähes mihin asentoon tahansa. Kun puhelin taivutetaan ääriasentoon, se napsahtaa suoraksi todella tyydyttävällä voimakkuudella ja kumahduksella. Erittäin miellyttävä napsahdus myös kuuluu, kun puhelimen kannet sulkeutuvat yhteen. Kansien väliin jää todella minimaalinen rako.

Päänäytön osalta muutokset ovat huomattavasti pienempiä. Kyseessä on edelleen 6,9 tuumainen AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on säilynyt 2640 x 1080 pikselissä. Pikseleitä tuumalla on 413. Näytön virkistystaajuus ylettyy kansinäytön tavoin jopa 165 hertsiin, ja näyttö tukee myös LTPO-teknologiaa. Näytön kuvasuhde on 22:9. Maksimikirkkautta päänäytölle luvataan nyt jopa 3000 nitiä.

Näytöstä on vaikea löytää moitittavaa. Erityisesti taittuvan puhelimen näytöksi se on erittäin vaikuttava. Näytön suurempi maksimikirkkaus auttaa näytön lukemista auringonpaisteessakin.

Näytössä on vakiona Eloisa-väritila, joka näyttää värit vähän liian ylikorostuneina. Tarjolla on onneksi myös Luonnollinen -väritila, joka on värimaailmaltaan hieman rauhallisempi. Virkistystaajuuden säätöön on tarjolla Vakio -asetus, joka rajoittaa virkistystaajuuden maksimissaan 60 hertsiin. Korkea -asetus säätää virkistystaajuutta automaattisesti yhden ja 165 hertsin välillä.

Taittuvan puhelimen näytössä on kuitenkin edelleen kompromissinsa. Näyttö on tuntumaltaan huomattavasti pehmeämpi kuin perinteisissä älypuhelimissa. Sen lisäksi näytön taitoskohtaan jää edelleen pieni juova, mutta tällä kertaa juova on todella pieni. Sopivasti valoon taitettaessa juovan huomaa selvemmin, sekä sormella juovan kyllä tuntee, mutta normaalikäytössä siihen ei kiinnitä minkäänlaista huomiota.

Razr 50 Ultra säilyttää sormenjälkilukijansa oikealla kyljellä sijaitsevassa virtanäppäimessä. Sijainniltaan se on optimaalisessa kohdassa erityisesti puhelimen kansien ollessa kiinni, ja sormen lukeminen toimii ripeästi ja luotettavasti. Käytössä on myös kasvojentunnistus, joka toimii niin kansinäytöllä kuin päänäytöllä. Jostain syystä päänäytön kasvojentunnistus toimii ajoittain luotettavammin ja nopeammin kuin kansinäytön.

Puhelin säilyttää edelleen stereokaiuttimensa, jotka toistavat äänen puhelimen ylä- ja alakulmista. Ääntä kaiuttimista lähtee riittävästi, ja äänenlaatukin on kaiuttimissa kohdallaan. Erityisesti puhelimen yläkulmassa oleva kaiutin on sopivasti suunnattu kuuntelijaa kohden, ja suoriutuu hyvin tehtävästään. Puhelin tukee Dolby Atmos -tilaääntä.

Yksi edeltäjäpuhelimen merkittävistä heikkouksista oli todellisen suojaluokituksen puute. Jo muutaman sukupolven ajan Samsung on tarjonnut omissa taittuvissa puhelimissaan IPX8:n tasoisen suojaluokituksen, kun Razr 40 Ultrassa suojaluokitus jäi lähinnä vesiroiskeiden tasolle.

Tällä kertaa Motorola on ottanut selvän harppauksen eteenpäin, sillä nyt Razr 50 Ultra on myös IPX8 -tasoisesti suojaluokiteltu. Puhelimen pitäisi siis käytännössä kestää jopa pienen pudotuksen makeaan veteen. Pölytiivis puhelin ei kuitenkaan edelleenkään ole, joten esimerkiksi hiekkarannoilla kannattaa puhelimen käytön kanssa olla tarkkana.

Motorola Razr 50 Ultran käyttöliittymänä toimii Motorolan oma Hello UX, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Käyttöliittymä muistuttaa hyvin pitkälti puhdasta Android -kokemusta, kuitenkin pienillä Motorolan lisämausteilla. Erityisesti käyttöliittymän personointimahdollisuudet ovat erittäin laajat.

Yksi suurimmista puhelimen heikkouksista koskee sen päivityslupausta, sillä puhelimelle luvataan vain kolme isoa järjestelmäpäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Valitettavasti yli tuhannen euron puhelimessa näin heikkoa lupausta on vaikea niellä, erityisesti kun Samsung lupaa juuri julkaistulle Galaxy Z Flip6 -mallilleen lähes tuplasti paremman päivityslupauksen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto