Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

06.08.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akunkesto

Taittuvissa puhelimissa kamerat eivät totutusti ole olleet aivan lippulaivatasoa. Osasyynä voi varmasti pitää taittuvien puhelimien ahdasta rakennetta, jonka takia kompromisseja on jouduttu tekemään. Tämä saattaa häiritä erityisesti puhelimen kohderyhmää, jolle kamerat ovat yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Uuden Razrin kohdalla kamerakokoonpano on laitettu kerralla kokonaan uusiksi, ja ehkä joidenkin mielestä hieman kyseenalaisesti.

Pääkameran osalta tarkkuus on kasvanut 12 megapikselistä 50 megapikseliin. Pääkameran aukkoarvo on f1,7 ja kamerassa on optinen kuvanvakaaja. Vakiona kamera tallentaa kuvat 12,6 megapikselin tarkkuudella.

Suurin muutos on tapahtunut toisessa kamerassa, sillä tällä kertaa ultralaajakulmakamera on korvattu uudella telekameralla. Myös telekameran tarkkuus on 50 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2,0. Se kykenee kaksinkertaiseen optiseen polttoväliin, joten mistään superkyvykkäästä zoomikamerasta ei ole kyse. Telekamerassa ei ole myöskään optista kuvanvakaajaa.

Ultralaajakulmakameran vaihtaminen lyhyen polttovälin telekameraan on mielenkiintoinen valinta, sillä nykyään pääkameroiden laadukkaat kennot mahdollistavat yllättävän suuretkin rajaukset ilman merkittävää kuvanlaadun heikkenemistä. Lyhyt optinen polttoväli kuitenkin viittaa siihen, että kameran päätarkoitus on esimerkiksi muotokuvien ottaminen. Ultralaajakulmakamera kuitenkin mahdollistaisi esimerkiksi suurten ryhmäkuvien ottamisen, missä taittuva puhelin pääsee erityisesti oikeuksiinsa sen taittuvan rakenteen ja kansinäytön ansiosta.

Pääkameran kuvanlaatua voi pitää kiitettävänä. Kuvissa on ehkä ajoittain pienoisesti yliterävyyttä ja värit aavistuksen yliampuvia, sekä joskus kuviin tulee pientä keltaisen sävyä, mutta muuten palikat ovat suurimmalta osalta kohdallaan. Kuvat ovat miellyttäviä ja onnistuneita, erityisesti ottaen huomioon kyseessä olevan taittuvan puhelimen kamera.

Samat kommentit koskevat myös telekameraa. Värikalibrointi on onnistunut pää- ja telekameran välillä, sillä väreiltään kamerat ovat hyvin lähellä toisiaan.

Taittuvien puhelimien hienous kuvaamiskäytössä piilee niiden taittuvassa rakenteessa, joka mahdollistaa puhelimen asettelun lähes mihin tahansa. Puhelin toimii omana jalustana, mikä helpottaa esimerkiksi isojen ryhmäkuvien ottamista tai pidempien valotusaikojen käyttöä. Jämäkkä saranarakenne tekee myös kuvauskulman vaihtamisesta helppoa. Kuvattava kohde voi nähdä esikatselukuvan suuresta kansinäytöstä.

Videokuvauksen maksimitarkkuus on 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa. Mielenkiintoisesti puhelin vaihtaa kameroita sujuvasti videokuvauksen esikatselutilassa, mutta videota tallennettaessa se käyttää vain pääkameraa tallennukseen. HDR10+ -videoiden tallennus pää- sekä telekameralla onnistuu 4K -laadulla 30 kuvaa sekunnissa.

Motorola kunnioittaa vanhojen videokameroiden historiaa ominaisuudellaan: kun kamerasovellus on avoinna ja puhelimen kansi käännetään asentoon, joka muistuttaa vanhoja videokameroita, sovellus alkaa automaattisesti tallentaa videota. Tämä ominaisuus voidaan kytkeä pois päältä kamera-asetuksista.

Etukamerana toimii edelleen 32 megapikselin kamera, joka on varustettu f2,4:n aukolla. Kamera on asetettuna päänäytön yläkulmaan. Kuvat tallentuvat kahdeksan megapikselin tarkkuudella. Vaikka paperilla kamera vaikuttaisi samalta kuin edellismallissa, on kuvat silti merkittävästi tarkempia. Taittuvassa puhelimessa selfiet kuitenkin kannattaa napata hyödyntäen kansinäyttöä ja laadultaan parempia takakameroita.

Edellismallien tavoin uusin Razr 50 Ultra ei käytä aivan markkinoiden parasta järjestelmäpiiriä, sillä sisällä puhelimen suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiiri. Se muodostuu yhdestä 3,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X4 -ytimestä, neljästä 2,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A720 ytimestä sekä kolmesta 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A520 -ytimestä. Grafiikkapuolesta huolehtii Adreno 735 -grafiikkasuoritin.

Muistivariaation valitseminen on tehty helpoksi, sillä puhelin tulee ainoastaan yhdellä muistiversiolla, joka sisältää kiitettävät 12 gigatavua LPDDR5X RAM-muistia ja 512 gigatavua UFS 4.0 -tason tallennusmuistia. Edellismalliin verrattuna RAM-muistia on tullut siis neljä gigatavua lisää ja tallennusmuistin määrä on ansiokkaasti tuplaantunut. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Vaikka Razr 50 Ultran suorituskyky ei yllä aivan parhaimpien tasolle, on se kuitenkin enemmän kuin riittävä perinteisiin arjen askareisiin. Käytössä ei havaittu minkäänlaisia hidasteluja tai töksähtelyjä, vaan käyttö oli sujuvaa. Taittuvan puhelimen rakenne asettaa kuitenkin selvästi haasteita puhelimen jäähdytykselle, sillä erityisesti raskaassa käytössä kuten pelisessioiden aikana puhelin alkaa lämpenemään todella nopeasti, ja täten alkaa rajoittaa suorituskykyä.

Suorituskykymittauksissa Motorola Razr 50 Ultra saa vastaansa tämän vuoden uutuuksia niin valmistajalta itseltään kuin OnePlussalta. Ehkä tasaisimpana vastustajana voi pitää Motorolan Edge 50 Ultraa, joka käyttää Razr 50 Ultran kanssa samaa järjestelmäpiiriä. Mukana taistossa on myös Motorolan oma Edge 50 Pro, joka edustaa joukossa hieman heikommalla järjestelmäpiirillä, Snapdragon 7 Gen 3:lla. OnePlussalta mukana on OnePlus 12R sekä lippulaivamalli OnePlus 12, jotka molemmat edustavat tämän joukon suorituskyvyn kärkeä, ainakin paperilla.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä järjestys on ehkä hieman yllätyksetön, sillä Razr 50 Ultra jää toiseksi viimeiselle sijalle. Yhden ytimen mittauksessa puntit ovat kohtuullisen tasan Edge 50 Ultran kanssa, mutta useammalla ytimellä mitattuna Edge 50 Ultra ottaa selvän johdon. OnePlussat ovat erityisesti useammalla ytimellä mitattuna kärjessä. Viimeiselle sijalle jää Edge 50 Pro, jonka tulos jää selvästi muista.

AnTuTu-testissä järjestys on lähes samankaltainen kuin GeekBench -testissä, ja jälleen Razr 50 Ultra sijoittuu testissä toiseksi viimeiseksi.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä järjestys pysyy samanlaisena kuin GeekBench -testissä. Tuloksiltaan Razr 50 Ultra jää jokaisessa testissä aavistuksen Edge 50 Ultran taakse. Kaapin paikan tässäkin näyttää OnePlus 12, ja näppejä jää nuolemaan Edge 50 Pro selvästi heikommalla tuloksella.

Erityisesti simpukkamallisten taittuvien puhelimien akunkesto on kerännyt kritiikkiä vuosien varrella. Vaikka tilanne on parantunut vuosi vuodelta virtapihimpien järjestelmäpiirien sekä akkukapasiteetin kasvattamisen myötä, ovat taittuvat puhelimet jääneet aavistuksen perinteisiä älypuhelimia jälkeen.

Tällä kertaa akkukapasiteetti on kasvanut edellismallin 3 800 milliampeeritunnista 4 000 milliampeerituntiin. Suurempi akkukapasiteetti ja uusi järjestelmäpiiri parantaa Razr 50 Ultran akkukestoa, mutta silti puhelimen akunkesto ei ole sen vahvimpia osa-alueita. Käytännössä puhelimen kanssa pärjää noin vuorokauden, mutta toiselle päivälle venyttäminen vaatii jo todella kevyttä käyttöä. Jostain syystä akun kulutus tuntui olevan yllättävän suurta jopa silloin, kun puhelinta ei käytetty paljoakaan. Käytössä on ollut pikkunäytöllä jatkuva näyttö, joka mahdollisesti on syönyt akkua. Puhelimen virransäästöominaisuuksia käyttämällä akunkestoa voi mahdollisesti venyttää pidemmällekin.

Pelkästään akkukapasiteettia ei ole kasvatettu, vaan samalla myös maksimilataustehoa on kasvatettu 30 watista 45 wattiin. Puhelimen myyntipaketin mukana tuleva 68 watin laturi lataa tyhjään akkuun virtaa 15 minuutissa noin 47 prosenttia, puolessa tunnissa noin 80 prosenttia ja täyteen puhelin latautuu noin 44 minuutissa. Tätä latausnopeusta voisi mielestäni pitää kiitettävänä jo perinteisten puhelinten luokassa, mutta erityisesti taittuvien puhelinten joukossa suoritus on erinomainen.

Puhelin tukee edelleen myös langatonta latausta, ja sen maksimitehoa on kasvatettu viidestä watista jopa 15 wattiin. Se tukee myös vastakkaista langatonta latausta, jonka avulla voidaan jakaa pienellä teholla virtaa esimerkiksi toiselle puhelimelle tai nappikuulokkeille asettamalla ne takakuoren päälle.

Geekbenchin akkutestissä Razr 50 Ultra kuitenkin yllättää, sillä sen lähes 16,5 tunnin tulos on valmistajan muita laitteita parempi. Tulos on jopa parempi kuin OnePlus 12:n, mutta kirkkaimman mitalin tässä mittelössä ansaitsee kuitenkin OnePlus 12R. Razrin tulos on yllättävä myös siksi, ettei käytännön akunkesto ole laitteen ihan vahvimpia puolia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto