Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

12.09.2024 11:00 Henri Kuokka

Olemus ja ominaisuudet

Honor Magic V3 toimitetaan tarpeettoman suuressa laatikossa, jonka sisälle mahtuisi helposti vaikka Mac minin kaltainen pieni pöytätietokone. Oheisessa kuvassa on näytetty verrokkina Kobo Libra Colour -lukulaitteen myyntipakkaus, jonka pinta-ala on neljänneksen pienempi ja tilavuus peräti 60 prosenttia Honorin pakkausta pienempi, vaikka itse laitteet ovat lähes identtisen kokoiset.

Pakkauksen kantava idea lienee antaa ostajalle säväys esittämällä näyttö avoinna oleva tyylikäs laite heti läppäkannen nostamisen jälkeen. Idea on kuitenkin jossain vaiheessa vesitetty käärimällä puhelin monenlaisilla varoituksilla peitettyyn rumaan pahvikääreeseen.

Valtavan pakkauksen sisältö on muutenkin kirjaimellisesti ilmaa, sillä itse laitetta kannattelevan pintakerroksen alta löytyy vain pieni pahvilaatikko, joka sisältää latauskaapelin sekä puhelimen kaksiosaisen suojakotelon. Muu osa laatikosta on tyhjää.

Suomalaiseen myyntipakkaukseen ei kuulu laturia, sillä esimerkiksi DNA myy Honor SuperCharge USB-C 100 W -laturia 59 euron lisävarusteena. Honorin omasta saksalaisesta nettikaupasta puhelimensa mukaan saa ruksittua ilmaisina lisätarvikkeina 66 watin laturin sekä langattoman latauksen pöytätelineen.

Käteen nostettuna puhelin tuntuu tukevalta, laadukkaalta ja tietyllä tavoin tiiviiltä. Kehyksen ulkopinta on liukas ja varsinkin huikean korkea hinta takaraivossa sitä tulee käsiteltyä aluksi varsin hellävaroen. Pelko laitteen pudottamisesta hälvenee kuitenkin selvästi, jos laitteen käärii mukana toimitettavaan suojakuoreen. Tämä antaa selvästi paremman kitkan ja otteen. Edeltäjämallista poiketen laitteella on myös nyt vedenkestävyyden luokitus (IPX8 eli kestää upotuksen veteen).

Etupinnan päänäyttö on kooltaan 6,43 tuumaa ja se ulottuu todella lähelle laitteen rungon reunoja. Näytön kulmat on pyöristetty, mutta ei aivan symmetrisesti. Saranan puolen nurkissa pyöristyksen säde on selvästi pienempi kuin ulkoreunan kulmissa, mutta eroa ei juuri huomaa käytännössä.

Saranapuoli ei tunnu juuri yhtään vastakkaista reunaa paksummalta, joten suoraan edestä katsottuna laite tuntuu aivan tavanomaiselta älypuhelimelta. Esimerkiksi Googlen uusi Pixel 9 Pro Fold on kiinni taitettuna huomattavan epäsymmetrinen, sillä saranapuoli erottuu paksuna ja kulmikkaana vastakkaisesta reunasta. Itse Magic V3:n sarana on vakuuttavan tukeva ja sen luvataan kestävän 500 000 avausta.

Näyttö suljettuna virtapainike ja pitkä äänenvoimakkuuden säätöpainike sijaitsevat puhelimen oikealla reunalla, josta oikeakätinen käyttää niitä sujuvasti peukalolla. Painikkeet ovat kuitenkin eri tasossa, minkä takia näyttö avattuna ne sijaitsevat laitteen vastakkaisilla reunoilla.

Etunäytön tarkkuus on 1060 x 2376 pikseliä. Tässä näyttökoossa se tarkoittaa 402 pikseliä tuumalle, mikä on jonkin verran alempi kuin parhaissa kilpailijoissa. Käytännön merkitystä tällä ei kuitenkaan ole, sillä katsoja ei pysty erottamaan ruudun pikseleitä tai minkäänlaisia sahalaitoja.

Näytön huippukirkkaudeksi luvataan jopa 5000 kandelaa neliömetrille, mikä toteutuessaan olisi aivan poikkeuksellisen suuri missä tahansa näytössä. OLED-paneelit saavuttavat huippukirkkautensa kuitenkin vain silloin, kun mustan ruudun keskellä on pieni määrä valkoista sisältöä. Käytännön mittaukset ovat osoittaneet, että tyypillisessä käytössä etunäytön kirkkaus on liki 2100 kandelaa neliömetrille, mikä on selvästi suurempi kuin esimerkiksi iPhone 15 Pro Max -puhelimessa.

Yllä olevan esimerkkikuva näyttää, että Honorin etunäyttö on täysin käytettävissä ja luettavissa, vaikka syyskuun alun keskipäivän aurinko paistoi aivan suoraan ruutuun. Tämä on erittäin hyvä suoritus.

Keskinäytön tarkkuus on 2344 x 2156 pikseliä, minkä myötä pikselitiheys samaiset 402 dpi, mutta sen huippukirkkaudeksi ilmoitetaan ”vain” 1600 kandelaa neliömetrille. Silmämääräisesti kahden näytön kirkkaudessa on kuitenkin hyvin vaikea havaita eroa ja myös tablet-näyttö erottuu suorassa auringonvalossa kiitettävän hyvin. Kuvasta tosin näkee, että sormenjäljet erottuvat kiiltävästä muovipinnasta usein harmillisen selvästi, varsinkin auringossa.

Taitettavan näyttöpaneelin keskisaumaa ei käytännössä havaitse ollenkaan, kun näyttöä katselee suoraan edestä. Kiiltoa vasten sauman näkee kyllä ja se tuntuu hieman sormen alla, mutta normaalissa käytössä näytön pinta näyttää ja tuntuu täysin tasaiselta. Tässä Honor erottuu selvästi edukseen monista kilpailijoistaan.

Tablet-tilassa käyttäjälle esitetään käytännössä kahden normaalin älypuhelinruudun verran tilaa rinnakkain. Android 14 -käyttöjärjestelmään perustuva Honor MagicOS 8 -käyttöjärjestelmä ottaakin tästä heti ilon irti mahdollistamalla kahden sovelluksen käytön rinnakkain. Tästä on usein hyötyä, kun yhdestä ohjelmaikkunasta on tarpeen kirjoittaa tietoja muistiin toiseen, kuten vaikka reseptistä ostoslistalle.

Toiminnon käyttölogiikka on kopioitu suoraan Apple iPadin käyttöliittymästä. Avoimen sovellusikkunan yläreunassa on keskellä pieni palkki, josta voi ottaa sormella kiinni ja vetää sovelluksen ruudun vasempaan tai oikeaan reunaan. Kun sormen vapauttaa, ikkuna vetäytyy näytön reunan alle piiloon ja antaa käyttäjän valita minkä toisen sovelluksen haluaa edellisen rinnalle. Kun uusi sovellus avataan, kaksi ikkunaa ponnahtaa täyttämään ruudun jakaen sen sivusuunnassa puoliksi. Keskiviivasta vetämällä jakosaumaa on mahdollista myös siirtää hieman kumpaankin suuntaan.

Applesta poiketen sovelluksen voi vetää yläpalkista ja pudottaa myös keskelle ruutua. Tällöin sovellus avautuu ikkunaan muun käyttöliittymän päälle kelluvaan ikkunaan. Jos käyttäjä palaa kotinäkymään tai vaihtaa sovellusta, kelluva ikkuna piiloutuu näytön kulman alle sovelluskuvakkeeksi, josta esimerkiksi Messenger-pikaviestisovelluksen saa helposti kutsuttua esiin kesken pelin.

Kaikki sovellukset eivät osaa vielä hyödyntää liki neliömäisen tablet-näytön suurta pinta-alaa kunnolla. Esimerkiksi Netflix esittää tekstitykset edelleen kuvan päällä, vaikka elokuvan käyttämän alueen alapuolella olisi reilusti tyhjää tilaa teksteille.

Molempien näyttöjen värintoisto on oletusasetuksin liioitellun kontrastikas ja värikylläinen, mutta tämä on helppo korjata valitsemalla laitteen asetuksista näyttötilaksi Normaali (oletusasetuksin Eloisa). Näyttöjen värintoisto on erittäin luonteva, musta on todella mustaa ja kirkkauden säädön automatiikka toimii hyvin. Kumpaakin näyttöä voi luonnehtia kuvanlaadultaan erinomaiseksi.

Puhelimen alapinnasta löytyy SIM-kortin kelkka, kaiutin ja USB-C-liitäntä, joka juuri ja juuri mahtuu solakan laitteen runkoon. Tämän näyn myötä on vaikea kuvitella, että taittuvanäyttöisestä puhelimesta voisi tulla enää Honoria ohuempi ilman, että latausportti poistetaan kokonaan.

Puhelimen toisessa päässä ei ole erillistä kaiutinta, vaan tablet-tilassa toisen reunan äänet toistetaan puhelimen kuulokkeesta. Näiden yhdistelmä tuottaa hieman epätasaisen stereovaikutelman.

Laitteen voi suojata joko suojakoodilla, sormenjälkilukijalla tai kasvojentunnistuksella. Jälkimmäistä emme tietoturvan mielessä voi suositella, sillä sen toiminta perustuu ainoastaan selfie-kameran ottamaan kuvaan. Tämän vuoksi lukituksen voi helposti avata näyttämällä kameralle käyttäjän valokuvaa vaikka toisen puhelimen ruudulta. Esimerkiksi salasana-arkistona toimivat sovellukset eivät kelpuuta kasvojentunnistusta biometriseksi tunnisteeksi.

Sormenjälkitunnistin on piilotettu oikean reunan virtapainikkeeseen, joka on niin kapea, että käyttäjän on pyyhkäistävä sormeaan painiketta pitkin tunnistuksen onnistumiseksi. Tämän käyttö on epämukavaa ja kömpelöä. Näyttöpaneelin alle sijoitettu sormenjälkitunnistin olisi helpompi käyttää.

Taittuva runko aiheuttaa merkittäviä haasteita kameramoduulien mahduttamiseksi puhelimen sisään, minkä vuoksi kamerayksikkö kohoaa rungosta peräti kuuden millimetrin verran ulos. Tässä perinteisillä älypuhelimilla on edelleen merkittävä etu, sillä niissä kamerayksikön paksuus voi olla selvästi suurempi. Ero ei ole vain muotoiluasia, sillä käytettävissä oleva syvyys vaikuttaa valittavan objektiivin polttoväliin, joka taas vaikuttaa kameramoduulien kuvakennon kokoon, ja tietysti lopulta kuvanlaatuun.

Kameramöykyn koon kutistamiseksi Magic V3:n 50 megapikselin pääkameran kennokoko onkin vain 1/1,56 tuumaa, kun valmistajan perinteisen muotoisessa huippumallissa Magic6 Pro’ssa käytetään selvästi suurempaa 1/1,28 tuuman kuvakennoa.

Honorin aiemmassa Magic V2 -mallissa kolme kameramoduulia oli sijoitettu rungon reunalla pystyriviin, mutta V3:ssa rungon keskellä on pyöreä korotus, jossa kamerat on sijoitettu kolmion kärkiin.

Kolmen fyysisen kameran lisäksi kuvausohjelma antaa yhden ylimääräisen rajausaskeleen (2x), joten kuvaajan käytössä on neljä erilaista kuvan leveyttä: 0,6x, 1x, 2x ja 3,5x. Testiemme mukaan näitä kuvakulmia vastaavat polttovälit olisivat kinokamerassa noin 15 mm, 25 mm, 50 mm ja 89 mm. Verrokkina käytetyn iPhone 14 Pro Maxin laajakulmakamera tarjoaa hieman Honoria leveämmän näkymän.

Aiemmin viitatun mukaisesti Honor on häpeilemättä kopioinut ohjelmiston visuaalista ilmettä sekä käyttölogiikka Applen iPhonesta ja iPadista niin paljon, että Apple-käyttäjä on uuden laitteen kanssa hämmästyttävän sinut ensi hetkestä lähtien. Monelle Android-käyttäjälle tämä voi kuitenkin olla hyvin epämieluisaa, jos Googlen tyyli ja logiikka ovat enemmän mieleen. Tässä joitakin esimerkkejä.

Kamerasovelluksessa niin painikkeiden sijainta, ilme kuin yleinen logiikka ovat kuin suoraan iOS 17 -käyttöjärjestelmästä. Honor vasemmalla, iPhone oikealla.

Jos puhelimella käynnistää musiikin toiston ja palaa sitten kotinäkymään, niin toistava sovellus kutistuu näytön yläreunaan selfie-kameran ympärille niin, että vasemmalla puolella esitetään albumin kansi ja oikealla musiikin rytmiä kuvaava animaatio. Ja kun tätä pikkuikkunaa näpäyttää sormella, ikkuna laajenee suuremmaksi ja paljastaa mediatoistimen ohjaimet. Vasemmalla Honor ja oikealla iPhonen Dynamic Island -toiminto.

Ruudun oikeasta yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esiin ohjauskeskus, joka sekin on niin visuaalisesti kuin toimintojen ryhmittelyn osalta iPhone-käyttäjälle sangen tuttu.

Vastaavia esimerkkejä löytyy MagicOS-käyttöjärjestelmästä niin paljon, että kyse ei voi olla sattumasta. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia, se jää kunkin itse pohdittavaksi. Googlen ominaistyyliin mieltyneelle Honor MagicOS 8 lienee epämieluisa.

Löytyy ohjelmistosta toki myös toimintoja, joita Apple ei tarjoa. Esimerkiksi kotinäkymässä yksittäisen sovelluskuvakkeen voi helposti laajentaa widgetiksi, painamalla kuvaketta ensin pitkään ja tarttumalla sitten kuvaketta ympäröivän kehyksen reunoihin. Näistä vetämällä kuvakkeen saa venytettyä vaaka- ja pystysuunnassa halutun kokoiseksi widgetiksi, joka näyttää sovelluksen yleisimmät toiminnot omina kuvakkeinaan. Alla esimerkkinä sähköpostisovellus, joka tarjoaa hakutoiminnon ja uuden viestin aloittamisen omina painikkeinaan.

Näppäimistön on mahdollista ottaa käyttöön kätevä toiminto, joka näyttää yleensä erillisen painikkeen takaa esiin tulevia erikoismerkkejä. Erikoismerkin saa näin kirjoitettua nopeasti vain pitämällä kyseistä painiketta pohjassa hetken ajan.

Honor Magic V3:n päivityslupaus on neljä Android-versiota sekä tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto