Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

01.09.2024 19:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

OnePlus Open antaa jo heti käteen otettaessa itsestään todella jykevän ja jämäkän vaikutelman, kiitos metallisen rungon. Rakenne ja laatutuntuma on OnePlus Openissa kerrassaan kunnossa, eikä valittamisen sijaa löydy.

Takakuoren materiaali riippuu värivaihtoehdosta, sillä vihreän Emerald Duskin tapauksessa kyseessä on lasinen, kun taas musta Voyager Black ja erikoisversion Apex Editionin tummanpunainen Crimson Shadow ovat vegaaninahkaa.

Vihreän version mattalasikuori ei kerää niin herkästi sormenjälkiä, mutta on huomattavasti vegaaninahkakaksikkoa liukkaampi kädessä. Tämän lisäksi tekonahkainen kuori on kivantuntuinen kädessä.

Valmistaja itse kertoo Apex Editionin Crimson Shadow -värin ammentaneen inspiraationsa OnePlussan klassisesta punaisesta brändiväristä, ja samalla kunnioittaen tummanpunaista Hasselblad 503CW 60 Years Victor Red Edition -kameramallia. Väriä voi pitää todella tyylikkäänä ja klassisen kauniina.

OnePlus ei ole lähtenyt kilpailijan Honorin tavoin ohentamaan taittuvaa puhelinta, jonka takia Open on kiinni taitettuna siis selvästi perinteisiä puhelimia paksumpi. Kiinnitaitettuna Open on noin 11,7 millimetriä paksu, joka on taittuvien puhelimien joukossa hyvää keskiluokkaa, Honoria lukuunottamatta. Jos lukua verrataan perinteisiin lippulaivapuhelimiin kuten Apple iPhone 15 Pro Maxin 8,3 millimetriin tai Samsung Galaxy S24 Ultran 8,6 millimetriin, on Openin rakenne kuitenkin vielä huomattavasti paksumpi. Paksuuden huomaa erityisesti etunäytöllä sormea kurkottaessa tai puhelinta taskussa pidettäessä. Kansien ollessa auki puhelin on vain 5,8 millimetriä paksu.

OnePlus Openin käyttömukavuuteen vaikuttaa ehdottomasti puhelimen leveys. Toisin kuin Samsungin taittuvissa puhelimissa on totuttu pitkulaiseen olemukseen, Openin olemus on todella lähellä perinteistä älypuhelinta. Puhelimen mitat ovat kansien ollessa kiinni 153,4 x 73,3 x 11,9 millimetriä (Emerald Dusk 11,7 millimetriä), ja avattuna 153,4 x 143,1 x 5,9 millimetriä (Emerald Dusk 5,8 millimetriä).

Puhelimen paino asettuu hieman väristä ja versiosta riippuen noin joko 239 grammaan (Voyager Black ja Crimson Shadow) tai 245 grammaan (Emerald Dusk), joka on nykypäivänä keskivertoa kirjamaisesti taittuvalle puhelimelle. Perinteisiin puhelimiin verrattuna painoa on kuitenkin vielä aavistuksen enemmän, verrokkina voi käyttää esimerkiksi Samsungin Galaxy S24 Ultraa, joka painaa noin 232 grammaa.

Openin paino ei jää pelkästään numeroihin, vaan erityisesti se tuntuu kansien ollessa kiinni. Kansien ollessa auki paino jakautuu tasaisemmin koko puhelimen pinta-alalle, eikä tunnu enää niin yhtä raskaalta.

Painikkeet Openissa on sijoitettu suurimmalta osin oikealle reunalle, jossa sijaitsevat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä sormenjälkilukijalla varustettu virtanäppäin. Sijainniltaan näppäimet ovat sijoitettuna reunan keskikohtaa ylemmäs, jonka takia pienikätisellä voi olla aavistuksen vaikeuksia kurkottaa virtanäppäimen sormenjälkilukijaan.

Itse sormenjälkilukijan toiminta oli nopeaa ja vakaata, kuin myös kasvojentunnistuksen. Kasvojentunnistus toimii niin sisä- kuin ulkonäytöllä.

Koska kyse on kuitenkin OnePlussan lippulaivatuotteesta, on mukana tottakai OnePlussan ikoninen Alert Slider -tilakytkin, joka on sijoitettuna puhelimen vasemmalle reunalle. Kyseessä on puhelimen kyljessä oleva fyysinen kytkin, jolla voi vaihtaa kolmen eri äänitilan välillä.

Apex Editionin tilakytkin eroaa hieman perinteisestä OnePlus Openista. Tässä tapauksessa äänetön -tila on saanut väistyä tilakytkimen yläasennosta, ja tilalle on tullut ominaisuus nimeltään VIP mode. Tämän tilan on tarkoitus suojella yksityisyyttäsi, jolloin muun muassa kameran ja mikrofonin käyttö estetään. Samalla estetään myös toisten sovelluksien pääsyn viestikeskusteluihin ilman lupaa.

Myös fyysisesti tilakytkin on hieman erinäköinen, sillä sen keskelle on kaiverrettu pieni oranssi juova. Oranssi yksityiskohta herättää muistoja vanhoista McLaren -yhteistyöpuhelimista.

Puhelimen mukana toimitetaan kaksiosaiset suojakuoret, jotka kiinnitetään puhelimen etu- ja takapuolelle. Erityisesti etupuolen suojakuoret ovat näppäimien kohdalla erityisen heppoisat ja ohuet, jonka takia sormella voi vahingossa vetää suojakuorta pois puhelimen päältä. Sen lisäksi kuoren reunat tulevat todella paljon näytön yläpuolelle, joka aavistuksen hankaloittaa käyttöä. Kaksiosaiset kuoret onneksi mahdollistavat pelkästään vain takapuolen kuoren käytön. Suojakuoren materiaali on tuntumaltaan hyvin lähellä puhelimen takakuoren materiaalia.

Puhelimen pohjassa on USB-C-liitäntä, kaksi kaiutinreikää molemmin puolin kansia, sekä SIM-korttikelkka jossa on kaksi SIM-korttipaikkaa. Näiden lisäksi puhelin tukee myös eSIMiä. Yläreunaan on sijoitettuna kaksi kaiutinreikää, jotka ovat sijoitettuna eri kannen puoliskoille. Yläreunassa on myös infrapunalähetin, joka mahdollistaa esimerkiksi television kauko-ohjaamisen puhelimella.

OnePlus Openin etupuolen näyttönä toimii 6,31 tuumainen AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 2484 x 1116 pikseliä. Pikseleitä tuumalle kertyy 431. LTPO 3.0 -tekniikalla varustettu näyttö osaa säätää virkistystaajuuttaan 10 ja 120 hertsin välillä. Maksimikirkkautta näytölle luvataan jopa 2800 nitiä. Kansinäyttöön on esiasennettu suojakalvo, joka pysyi hyvin paikoillaan koko testiperiodin ajan. Kansinäyttö on Ceramic Guard -lasia, jonka valmistaja kertoo olevansa jopa 20 prosenttia perinteistä Gorilla Glass Victus -lasia kestävämpää.

Etunäytön ehdottomasti parhaimpia puolia on sen 20:9-kuvasuhde, jonka takia etunäyttö tuntuu lähes kuin perinteisen älypuhelimen näytöltä. Tämän takia puhelimen etunäyttöä käyttääkin ihan mielellään, eikä jokaisen tilanteen kohdalla tarvitse siirtyä isommalle näytölle. Ainoastaan taittuvan puhelimen paksumpi rakenne hankaloittaa aavistuksen kirjoittamista etunäytöllä verrattuna perinteiseen puhelimeen.

Puhelimen tasaiset reunat tarjoavat loistavan sormiotteen kansien avaamiseen. Avaamiseen ei tarvita suurta ponnistusvoimaa, vaan kannet irtoavat toisistaan yllättävänkin helposti.

Openin sarana ansaitsee suitsutusta, sillä se tuntuu erittäin toimivalta. Se ei ole näppituntumalta kaikista jäykin, mutta uhkuu silti tiettyä varmuutta. Parhaiten avauskokemusta voisi kuvailla hieman kuminauhamaiseksi, mutta pelkästään vain hyvällä tavalla.

Sarana mahdollistaa toisen kannen jättämisen haluttuun kulmaan, ja se pysyy siinä yllättävän hyvin. Avauskulman loppupuolella puhelin napsahtaa voimalla tasaiseksi, ehkä hieman onton kolahduksen säestämänä.

Sama audiovisuaalinen kokemus koskee myös kansien sulkemista, sillä ääni ei ole ehkä sieltä laadukkaimmasta päästä. Sen sijaan taittotapahtuman aikana sarana ei pidä lähes lainkaan rutinoita tai ratinoita, joka luo luottoa saranajärjestelmään. Valmistaja itse kertoo saranan koostuvan 69 komponentista, ja sen on testattu kestävän jopa miljoona näytön taittoa.

Kansien välistä paljastuu puhelimen päänäyttö, joka on 7,82 tuumainen AMOLED-näyttö. Tarkkuutta näytöllä on 2440 x 2268 pikseliä, joka tekee 426 pikseliä tuumalle. Myös päänäyttö on varustettu LTPO 3.0 -tekniikalla, jonka ansiosta näyttö säätää virkistystaajuuttaan 1 ja 120 hertsin välillä. Maksimikirkkautta päänäytölle luvataan jopa 2800 nitiä. Päänäytön kuvasuhde on mielenkiintoinen 1.0758:1, jonka takia näyttö muistuttaakin lähestulkoon neliötä.

Valitettavasti OnePlus Open ei ole päässyt eroon taittuvien puhelimien perisynnistä eli näytön taitoskohtaan syntyvästä saumasta. OnePlussan puolustukseksi on todettava, että Openin näytön juova on yksi pienemmistä ja huomaamattomammista taittuvien puhelimien joukossa. Erityisesti sormituntumaltaan se on saatu todella hienovaraiseksi. Juovan kyllä näkee ja tuntee, mutta normaalissa käytössä siihen ei enää kiinnitä hirveästi huomiota.

Yksi taittuvien puhelimien jatkuvista kysymysmerkeistä on niiden kestävyys, johon myös IP-luokitus olennaisesti liittyy. Vaikka viime aikoina onkin entistä enemmän julkaistu taittuvia puhelimia, joissa on päästy jo hyvälle tasolle IP-luokituksen kanssa, ei sitä silti voi vieläkään pitää itsestäänselvyytenä.

OnePlus Openin tapauksessa puhutaan IPX4 -luokituksesta, joka tarkoittaa roiskeenkestävyyttä, eli tiputuksia vessanpönttöön tai lavuaariin on syytä välttää. Vaikka luokitus on parempi kuin ei mitään, olisi suotavaa, että seuraavassa sukupolvessa tähän panostettaisiin enemmän.

Openissa on kaiuttimia kokonaisuudessaan mielenkiintoisesti kolme kappaletta, joista kaksi sijaitsevat puhelimen yläkulmassa ja yksi puhelimen alakulmassa. Vasemmassa alareunassa oleva kaiutinreikä on siis tyhjä. Äänenvoimakkuutta kaiuttimista lähtee kohtuullisesti, ja sama koskee myös äänenlaatua. Ääni on todella ohut, ja painottuu todella vahvasti ylätaajuuksiin.

Puhelin tuli markkinoille viime vuonna OxygenOS 13.2 -versiolla, joka perustui Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon. Tällä hetkellä puhelin on päivittynyt OxygenOS 14.0 -versioon, joka perustuu Android 14 -versioon.

Puhelimen käyttöliittymä ottaa erinomaisesti huomioon taittuvan puhelimen suuren näytön mahdollistavat moniajo-ominaisuudet.

Lähtökohtaisesti päänäytön alakulmassa on pieni rivi sovelluksia, joita puhelin kutsuu tehtäväpalkiksi. Tämän rivin vasemmassa kulmassa on pieni sovellusvalikko sekä mahdollisuus päästä nopeasti käsiksi puhelimen tiedostoihin. Samalla puhelin ehdottaa tiettyjä sovelluksia sekä näyttää viimeksi käytettyjä sovelluksia tehtäväpalkissa. Tehtäväpalkki pienenee entisestään sovelluksia käytettäessä, tai se on mahdollista kytkeä pois kokonaan käytöstä sovellusten aikana.

Sovelluksia on mahdollista ajaa päänäytöllä esimerkiksi rinnakkain, kuten monissa muissakin taittuvissa puhelimissa. OnePlussan tapauksessa sovelluksia on mahdollista ajaa myös useampi kerralla, jolloin osa sovelluksista jää kuin reunan taakse, josta ne on mahdollista vetää esille. Sovellukset voivat olla joko sivussa tai ylä- tai alapuolella. Sovelluksia on mahdollista lisätä näytölle myös kelluvana ikkunana. Halutut sovellusryhmät on mahdollista tallentaa kotinäkymään kuvakkeeksi, josta useamman sovelluksen ryppään voi avata nopeasti.

Useat videosovellukset tukevat myös tilaa, jossa noin 90 asteeseen taitettuna video siirtyy näytön yläkulmaan, ja säätönäppäimet jäävät alempaan näytönosaan.

Monia voi ensivilkauksella ihmetyttää OnePlus Open Apex Editionin päivityslupaus, joka jäänee vain 3 isoon Android-versiopäivitykseen ja 4 vuoteen tietoturvapäivityksiä.

Syy on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Koska Apex Edition ei ole täysin kokonaan uusi malli vaan perustuu OnePlus Openiin, on mallissa täsmälleen sama päivityslupaus. Ja koska OnePlus Open on jo vuoden vanha malli ja puhelin on päivittynyt Android 13 -versiosta Android 14:n, putoaa OnePlus Openin alkuperäisestä 4+5:n päivityslupauksesta vuosi pois. Päivityslupaus lasketaan aina puhelimen julkaisupäivämäärästä.

Vaikka selitys onkin looginen, on päivityslupaus tänä päivänä todella vaatimaton, erityisesti Apex Editionin lähes toisen tuhannen euron hintalapun kohdalla. Tässä suhteessa valmistajista esimerkiksi Samsung ja Google ovat huomattavasti edellä, tarjoten jopa 7 vuoden päivityslupauksia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto