Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

01.09.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

OnePlus Openin kamerakokoonpano ei voi jäädä puhelimen takana huomioimatta, sillä massiivinen pyöreä kamerakyhmy suorastaan dominoi lähes kokonaan puhelimen takakuorta.

Kamerakyhmyssä on selvää yhdennäköisyyttä viimeisimpien OnePlussan lippulaivojen kanssa, vaikkakin kyhmyn kokoa on edelleen kasvatettu, ja se on sijoitettuna vaakasuunnassa enemmänkin puhelimen keskelle. Samankaltaisuus ei jää pelkästään ulkonäköön, sillä kamerakokoonpako on lähes identtinen OnePlus 12 -puhelimen kanssa. Myös OnePlussan lippulaivamalleissa nähty yhteistyö kameravalmistaja Hasselbladin kanssa ylettyy nyt myös Open -sarjaan.

Takakameroita on puhelimen taakse sijoitettuna kolme kappaletta. Pääkamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä, ja se perustuu Sony LYT-T808 -kennoon. Kennon koko on 1/1.43 tuumaa, ja kamera on optisesti vakautettu. Aukkoarvona on f1.7.

Ultralaajakulma on tarkkuudeltaan myös 48 megapikseliä, ja se perustuu Sonyn IMX581 -kennoon. Kennon koko on 1/2 tuumaa. Aukkoarvo on f/2,2. Ultralaajakulman näkökenttä on 114 astetta. Kamerassa on automaattitarkennus, sekä makrokuvien ottaminen onnistuu 3,5 senttimetrin päästä.

Telekamera on tarkkuudeltaan 64 megapikseliä, ja se perustuu OmniVision OV64B -kennoon. Kennon koko on 1/2 tuumaa, ja kamera on optisesti vakautettu. Aukkoarvo on f/2.6. Telekameran optinen polttoväli on kolminkertainen, ja digitaalisesti zoomi ylettyy jopa 120-kertaiseksi.

Etukameroita puhelimessa on kaksin kappalein, jotka sijaitsevat kansinäytöllä ja päänäytöllä. Kansinäytöllä sijaitseva kamera on tarkkuudeltaan 32 megapikseliä, sen kennon koko on 1/3.14 tuumaa ja aukkoarvo f2.4. Päänäytöllä sijaitseva kamera on taas tarkkuudeltaan 20 megapikseliä, kenno on kooltaan 1/4 tuumaa, ja aukkoarvo on f2.2. Kummassakin etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Puhelin ei tallenna takakameroiden kuvia vakiona täydellä resoluutiolla, vaan yhdistelee pikseleitä. Tuloksena puhelin tallentaa pää- ja ultralaajakulmakameran kuvat noin 12 megapikselin tarkkuudella, ja telekameran kuvat noin 16 megapikselin tarkkuudella. Kameraohjelmistosta on mahdollista valita erillinen Hi-Res-tila, joka mahdollistaa kuvien tallentamisen täydellä tarkkuudella kaikilla kolmella takakameralla. Etukameroiden tapauksessa pikseleiden yhdistämistä ei tapahdu, vaan molemmat etukamerat tallentavat kuvat täydellä tarkkuudella.

Kuvanlaadullisesti OnePlus Openin kamerat tuottavat erityisen miellyttäviä kuvia. Kuvissa painottuu luonnollisuus ja tietynlainen rauhallisuus, sillä värejä ei ole lähdetty ylikorostamaan eikä yliterävöitykseen sorruta. Dynamiikka säilyy kuvissa erinomaisena. Ehkä positiivisin yllättäjä kameroista oli telekamera, jonka kuvanlaatu muistuttaa hyvin lähelle pääkameran luonnollista laatua, aivan pienoin heikennyksin. Ultralaajakulman laatu on sekin todella laadukasta, joskin aivan pääkameran ja telekameran tasolle se ei yllä. Kuvissa saattaa olla eniten vaihtelua värilämpötilassa, ja ultralaajakulman kuvat kärsivät eniten pehmenemisestä.

Oikeastaan hämärässä jatkuu sama teema kuin valoisissa kuvissa. Myös hämärässä painottuu luonnollisuus, eikä erityisesti pääkameran kuvia häiritse ylenpalttinen kohina. Valon vähentyessä telekamera tippuu pelistä pois, ja kuvat tallennetaan kroppaamalla pääkamerasta. Ultralaajakulmakin pärjää hämärällä jopa kiitettävän hyvin, vaikkakin pääkameran tasolle se ei yllä.

Videokuvauksen maksimitarkkuus OnePlus Openilla on 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa kaikilla takakameroilla. Tällä kuvanlaadulla kameroiden vaihtaminen kesken videokuvaksen ei kuitenkaan onnistu, vaan käytännössä koko videoklippi kuvataan sillä kameralla, jolla videokuvaus on aloitettu. Tiputtamalla laadun 4K-laatuun 30 kuvaa sekunnissa mahdollistaa kameroiden vaihtamisen kesken kuvauksen. Pääkameralla on mahdollista kuvata myös Dolby Vision -laajasävyvideota 4K -laadulla 30 kuvaa sekunnissa. Molemmat etukamerat kykenevät parhaimmillaan 4K -laatuun 30 kuvaa sekunnissa.

Videokuvauksesta vielä enemmän irti haluavalle kamerasovelluksesta löytyy hämäävästi toinenkin Video -tila, joka mahdollistaa entistä laajemmat manuaalisäädöt sekä histogrammin käytön. Videota on mahdollista tallentaa LOG -formaatissa. Myös valokuvaukseen on tarjolla erillinen Mestari -tila, joka tarjoaa perustilaa laajemmat säätöominaisuudet, ja mahdollisuuden tallentaa kuvat RAW-muodossa. Vanhemmissa ohjelmistoversioissa Mestari -tila oli vielä nimellä Pro -tila.

Kamerasovellus on varmasti monelle OnePlus -käyttäjälle hyvinkin tuttu, sillä perusilme on pidetty hyvin paljon samana. Sovellus osaa kuitenkin hyödyntää erinomaisesti suuremman ruudun sekä etunäytön tuomat hyödyt kuvauksessa. Tarjolla on ominaisuus, joka tuo juuri otetun kuvan tai videon samantien esikatseluun joko viereen tai alemmalle puolikkaalle näyttöä, riippuen siitä miten puhelinta pidetään. Puhelin mahdollistaa myös kaksoisesikatselun, jolloin esimerkiksi kuvattava kohde voi katsoa itseään etunäytöstä.

Kamerasovellus on myös mahdollista siirtää kokonaan etunäyttöön puhelimen ollessa auki taitettuna, jolloin selfieiden ottaminen onnistuu kaikilla kolmella takakameralla. Kamerasovellus tottelee myös hyvin osittaista kansien taittamista, jolloin sovellus jakautuu esikatselukuvaan näytön yläkulmaan, ja säätönäppäimet jäävät näytön alakulmaan.

Itse galleriasovellus pitää sisällään pienen ripauksen tekoälyä. Kuvien muokkaamisominaisuuksista löytyy AI-pyyhekumi -ominaisuus, joka nimensä mukaisesti mahdollistaa haluttujen objektien poiston tallennetuista kuvista. Käytännössä ominaisuudella voi yrittää poistaa kuvan taustalta olevia ihmisiä tai muita häiriötekijöitä. Nopealla testaamisella ominaisuus toimii parhaiten objekteihin, joiden tausta on mahdollisimman levollinen.

Niin perinteinen OnePlus Open kuin erikoisversio Apex Edition luottavat suorituskyvynsä puolesta viime vuoden huippujärjestelmäpiiriin, Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2:n. Se koostuu yhdestä 3,19 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X3 -ytimestä, kahdesta 2,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A715 -ytimestä, kahdesta 2,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A710 -ytimestä ja kolmesta 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A510 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 740.

Perinteinen OnePlus Open ja Apex Edition eroavat muistivariaatioissaan. Kummassakin on 16 gigatavua LPDDR5X-käyttömuistia, sen sijaan OnePlus Openissa UFS 4.0 -tallennustilaa on 512 gigatavua, kun taas Apex Editionissa tallennustilan määrä tuplaantuu jopa yhteen teratavuun. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Vaikka puhelimen ikä näkyykin erityisesti järjestelmäpiirissä ja siten myös suorituskyvyssä, ei OnePlus Openin suorituskyvyssä ole mitään hävettävää. Puhelin toimi testaamisen ajan täydellisesti, eikä nikoittelua tai töksähtelyjä havaittu normaalikäytössä. Mitään suurta lämpenemistäkään ei rasituksessa havaittu.

Suorituskykymittauksissa OnePlus Open kamppailee niin tämän vuoden kuin edellisvuoden lippulaivapuhelimien kanssa. (Testeissä Suorituskyky-tilassa ajetut tulokset merkinnällä SK). Mukana edellisvuoden puhelimista ovat taittuvat mallit Honor Magic V2 ja Samsung Galaxy Z Fold5, jotka olivat pitkään Openin todelliset kilpakumppanit. Kaikki nämä kolme puhelinta käyttävät samaa Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriä. Erona Samsungissa on aavistuksen korkeampi kellotaajuus tehokkaimmassa ytimessä. Tämän vuoden malleista mukana on joukon tuorein taittuva puhelin Samsung Galaxy Z Fold6, jonka lisäksi mukana on myös perinteisempi lippulaivapuhelin OnePlus 12. Tämä kaksikko käyttää uudempaa Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä, mutta tässäkin tapauksessa Samsung käyttää tehokkaampaa versiota järjestelmäpiiristä.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä uudemmalla järjestelmäpiirillä olevat puhelimet näyttävät tahdin. Aivan mahdottoman suurta kaulaa uutuudet eivät ota yhden ytimen mittauksessa, mutta usealla ytimellä mitattuna johto on selvä. Kärkipaikan ottaa OnePlus 12, jonka perässä tulee Samsung Galaxy Z Fold6. Ero OnePlus Openin suorituskyvyssä on huima riippuen siitä, käytetäänkö suorituskykytilaa vai ei. Ilman suorituskykytilaa puhelin jää lähes joukon hännille, mutta suorituskykytila kytkettynä päälle Open nappaa kolmossijan.

AnTuTu -testin tulokset puhuvat samaa tarinaa GeekBench -testin kanssa, sillä kärjen nappaavat OnePlus 12 sekä Samsungin Z Fold6. Suorituskykytilan kanssa Open on kolmannella sijalla, kun taas ilman kyseistä tilaa Open jää mielenkiintoisesti joukon viimeiseksi.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä OnePlus 12 -malli jatkaa dominointiaan, mutta jostain syystä uudempi Z Fold6 kompuroi pahasti kyseisessä testissä, ja jääkin tällä kertaa viimeiselle sijalle. Tämän takia toisesta sijasta kilpailevat Honor Magic V2 sekä OnePlus Open, joista jälkimmäinen saa aavistuksen paremmat tulokset.

PCMark -testissä järjestys muuttuu taas täysin, kun Z Fold6 pongahtaa selvästi joukon kärkeen. Hopeasijalla keikkuu Honor Magic V2 niin suorituskykytila päällä kuin ilmankin. Jostain syystä OnePlus Openin tulos jää selvästi muista jälkeen, ja onkin joukon viimeinen. Edes suorituskykytila ei pelasta puhelinta, koska piste-ero muihin on sen verran merkittävä.

Openin kuorien sisään on saatu ahdettua kaksi akkua, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on jopa 4805 milliampeeritunnia. Se on taittuvalle puhelimelle todella hyvä saavutus. Ja yksi Openin vahvuuksista onkin sen kiitettävä akunkesto. Lähes poikkeuksetta akkua riitti touhukkaankin päivän jälkeen vielä seuraavan vuorokauden puolelle. Akun kesto riippuu kuitenkin paljon myös siitä, kuinka käyttö jakautuu päänäytön ja kansinäytön välillä. Aivan parhaimmille peruspuhelinten akunkestolle Open ei pärjää, mutta loistaa taittuvien puhelinten joukossa.

Geekbenchin akkutesti puhuu myös hyvän akunkeston puolesta, sillä OnePlus Open kellottaa lähes 16 tunnin lukeman. Aika on lähes 1,5-kertaisesti parempi viime vuoden taittuviin puhelimiin verrattuna. Virrankäytön optimoinnin onnistumisesta kertoo myös se, että tulos on jopa OnePlus 12 -lippulaivamallia parempi.

Tyypilliseen tapaansa OnePlus on myös panostanut taittuvan puhelimensa lataukseen, sillä puhelin tukee jopa 67 watin lataustehoa. Tämä kuitenkin tarvitsee kaverikseen OnePlussan oman Supervooc-laturin, joka onneksi tulee myyntipaketin mukana. Tällä laturilla puhelin latautui tyhjästä täyteen noin 47 minuutissa. Vartissa virtaa tuli tyhjään akkuun noin 45 prosenttia, ja puolen tunnin kohdalla virtaa oli jo lähes 80 prosenttia. OnePlus lupaa itse 1-100 prosentin latausnopeudeksi noin 42 minuuttia, joten kauas ei luvatusta jääty.

Valitettavasti puhelin on laitettava aina piuhan päähän latautuakseen, sillä puhelin ei tue langatonta latausta. Tässä tapauksessa esimerkiksi Samsungin Galaxy Z Fold -mallit vetävät pidemmän korren.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat