Uusimmat

Brittisairaala suoritti ensimmäisen operaation Apple Vision Pro -lasien tuella – suomalainen hoitaja käyttäjänä

Kuva: Pixabay / sasint

17.03.2024 19:31 Markku Leppilampi

Britanniassa kokeiltiin ensimmäistä kertaa tehdä leikkaus Apple Vision Pro -lasien avustuksella.

Apple pyrkii tuomaan lasinsa kuluttajien lisäksi ainakin teollisuuden ja terveydenhuollon käyttöön. Nyt brittisairaala kokeili käyttää niitä leikkauksessa ensimmäistä kertaa Britanniassa.

Laseja kokeiltiin yksityisessä Cromwell Hospital -sairaalassa, kun potilaalle tehtiin selkärangan korjausleikkaus. Kirurgin rinnalla työskentelevä sairaanhoitaja käytti Vision Pro -laseja valmistautumisen, toimenpiteen seurauksen ja työkalujen valinnan aikana.

Lasit eivät soveltuneet tehtävään suoraan tuotepakkauksesta esiin nostettaessa. Laseissa oli käytössä yhdysvaltalaisen eXeX-yhtiön ohjelmisto, joka on tehnyt vastaavia sovelluksia Microsoft HoloLensille.

Laseja käyttänyt johtava leikkaussalihoitaja on kotoisin Suomesta.

– Se eliminoi inhimilliset virheet ja poistaa arvailut, Suvi Verho kommentoi Daily Mailille.

– Se antaa itseluottamusta leikkauksessa.

Neurokirurgi Robert Masson puolestaan sanoi, että ”olemme kirurgian uudella aikakaudella”.

Suomalainen Varjo tarjoaa niin ikään laadukkaita lisätyn todellisuuden laseja. Myös niitä käytetään eri alan ammattilaisten taholta.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat