Uusimmat

Datamömmöä täynnä olevat modernit nettisivut ovat resurssisyöppöjä – halvat ja vanhemmat laitteet eivät enää riitä

Kuva: Unsplash / Vitolda Klein

24.03.2024 19:35 Muropaketin toimitus

Modernit nettisivut vaativat joskus liikaa suorituskykyä laitteelta. Sivusto myös saattaa avattaessa ladata jopa yli 20 megatavua dataa.

Danluu.comin Dan Luu teki 23-sivuisen analyysin huonosti optimoiduista nettisivuista ja nettisovelluksista. Luu havaitsi, että pelkän sivun avaaminen voi saada lähtötason puhelimen tahmaamaan tai epäonnistumaan latauksessa, vaikka samalla laitteella voisi pelata esimerkiksi PUBG-peliä ruudunpäivityksellä 40 ruutua sekunnissa.

Luun mukaan nettisivujen rakentamiseen tarkoitettu Wix-sivusto lataa laitteelle 21 megatavua dataa per sivu. Patreon ja Threads puolestaan lataavat 13 megatavua per sivu. Dahluan testeissä sivun lataaminen kokonaan saattoi viedä esimerkiksi 33 sekuntia, ja joskus lataaminen jopa epäonnistui. Kankeita ladattavia olivat myös muun muassa Reddit, Medium, Shopify, Quora ja X.

Luu käytti mittauksissaan niin sanottua Largest Contentful Paint (LCP) -aikaa sivujen arvioimiseen. LCP on aika, joka kuluu sillä välillä, kun käyttäjä avaa sivun ja laite renderöi sivun ensisijaisen sisällön.

Testeissä oli mukana halvimman hintaluokan Itel P32- ja perustason Tecno S8C -älypuhelimet ja tehokkaampia Applen laitteita M-sarjan järjestelmäpiireillä. Tecno S8C pystyi ajamaan aiemmin mainittua PUBG:tä ongelmitta, mutta Quora oli sille liikaa. Alla Luun taulukko.

Muropaketin uusimmat