Uusimmat

Fujitsu Siemens LOOX 610

18.04.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Mobiili-Muropaketin ensimmäisessä laitetestissä tutustumme Fujitsu Siemensin LOOX 610 BT/WLAN -kämmenmikroon. Laite edustaa kämmenmikrojen kärkikastia ja se on tullut markkinoille viime vuoden lopulla. Ominaisuudet täyttävät vaativammankin käyttäjän tarpeet ja käyttöjärjestelmänä on Windows Mobile 2003.

Kurkistus rautapuoleen

LOOX 610:n ytimenä toimii Intelin valmistama PXA225-mobiiliprosessori, joka pyörittää kämmenmikron ohjelmia 400 MHz:n kellotaajuudella. ROM-muistia laitteessa on 64 megatavua ja RAM-muistia BT/WLAN-mallissa on 128 megatavua, jonka luulisi riittävän hyvin pitkälle.

LOOX 610 BT/WLAN sisältää nimensä mukaisesti myös Bluetooth-tekniikan ja 802.11b-standardia noudattavan WLAN-yhteyden, joiden avulla internet-yhteyden pitäisi toimia puhelimen kanssa niin tien päällä kuin toimistossakin, kunhan varustukseen kuuluu WLAN-verkko ja Bluetooth-puhelin.

Laajennettavuus on varmistettu SD/MMC- sekä Compact Flash -muistipaikoilla. Niiden avulla voidaan katsella muun muassa kuvia digitaalikameran muistikortilta. Fujitsu Siemens tarjoaa myös GPRS-korttia CF-paikkaan, jolloin kämmenmikro ei tarvitsisi datayhteyteen lainkaan erillistä matkapuhelinta.

Yhdistäminen tietokoneeseen

Myyntipakkauksessa tulee mukana erillinen telakka-asema, johon kämmenmikron voi asettaa latautumaan. Telakkaan saa kiinni myös datakaapelin, jota pitkin laitteen synkronointi tietokoneen kanssa onnistuu.

Käyttökokemukset

Laite on ulkoisesti tyylikkään näköinen ja siro, mutta sopii on hyvin myös käteen. Painoa ei myöskään ole liikaa (205 grammaa) ja ainoa häiritsevä tekijä ulkonäössä on pieni antenni ilmeisesti WLAN:ia varten. Suoraan sen vieressä on Stylys-kynä, jolla kämmenmikron hallinta tapahtuu yhdessä kosketusherkän näytön kanssa, joka pystyy toistamaan 65 tuhatta väriä 240 x 320 pikselin resoluutiolla.

Tuntuma oli hyvä ja kirjoittaminen onnistuu näytölle ilmestyvän näppäimistön lisäksi kirjoitettujen kirjainten tunnistuksella sekä Palm-tuoteista tutuilla Grafitti-merkeillä.

Käyttöjärjestelmänä LOOX 610:ssä on Windows Mobile 2003 ja ohjelmistopakettiin lukeutuu mm. Internet Explorer -selain, Media Player ja Microsoft Word.

Kosketusherkän näytön lisäksi navigointia helpottamaan on laitteeseen asennettu neljä suuntainen navigointinäppäin sekä neljä pikanäppäintä, joilla saa avattua helposti esimerkiksi kalenterin tai yhteysvalikon. Laitteessa on myös sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni, sekä kuulokeliitäntä.

Testiympäristössä oli käytössä WLAN-verkko ja noin kymmenen minuutin ihmettelyn jälkeen laitteessa oli internet-yhteys valmiina, joka kantoi hyvin keskikokoisen omakotitalon päästä päähän. Surffailu onnistui myös hyvin, koska IE tukee sekä alkuperäistä sivujen ulkoasua sekä typistettyä, joka sopii PDA:lle paremmin.

Langattomista yhteyksistä mainittakoon vielä, että Bluetooth-yhteys saatiin muodostettua Sony Ericsson T610 -matkapuhelimen välille ja ainakin kuvien siirtely onnistui ongelmitta. GPRS-yhteyttä ei testijakson aikana kokeiltu.

Fujitsu Siemens lupailee spekseissään akkukestoksi LOOX 610:lle maksimissaan 12 tuntia käytöstä riippuen. Todellisuudessa varsinkin WLAN:n kanssa akkukesto on huomattavasti alhaisempi. Fujitsu Siemens myy laitteelle myös isompaa XL-akkua, jolle luvataan maksimissaan 20 tunnin käyttöaika.

Loppumietteet

Testijakson päätteeksi LOOX 610 BT/WLAN jätti varsin positiivisen kuvan itsestään, varsinkin siihen integroitujen langattomien tekniikoiden puolesta. Kämmenmikro saattaa nimittäin jäädä hieman tarpeettomaksi, jos sen tehtävät jäisivät pelkästään kalenteriin ja muistiinpanoihin, mutta LOOX 610 tarjoaa jotain muutakin, eli langattomuuden.

On kuitenkin valitettava tosiasia, että PDA-laitteet ovat jääneet hieman kehittyneiden älypuhelimien varjoon, mutta voisi hyvin kuvitella, että joku saattaa löytää Fujitsu Siemensin tuotteesta käyttöarvoisen partnerin työelämään. Yksityishenkilöt tuskin ovat laitteesta kiinnostuneita sen huiman hinnan takia (noin 450 euroa). Laitteen saa myös ilman WLAN-ominaisuutta ja hieman pienemmällä muistilla karvan verran alle 400 euron hintaan.