Uusimmat

iPhonella kuvattu elokuva kilpailee Cannesin filmifestivaaleilla

14.01.2011 15:17 Juha Kokkonen

Park Chan-wookPalkittu eteläkorealainen elokuvaohjaaja Park Chan-wook esittelee maaliskuussa pidettävillä Cannesin filmifestivaaleilla varsin poikkeuksellisen lyhytelokuvan. 30 minuuttinen ”Night Fishing” -elokuva on nimittäin kuvattu käyttäen kymmentä iPhone 4 -puhelinta, joista kolme oli itse ohjaajan käytössä. Elokuva kertoo kalastajasta sekä naispuolisesta shamaanista. 47-vuotias Park on voittanut Cannesin filmifestivaalit vuonna 2004 elokuvallaan ”Oldboy”.

Night Fishingin kuvausolosuhteet poikkesivat merkittävästi ohjaajan aiemmista projekteista. ”Aiemmin ohjaamani elokuvat ovat olleet huolellisesti suunniteltuja ja kuvattu tarkkaan suunnitelmien mukaan. Siihen verrattuna tämän elokuvan kuvaaminen tuntui vapauttavalta ja kaikilla oli yhtä paljon sananvaltaa. Jotkut kohtaukset kuvattiin mielenkiintoisemmista kuvakulmista, kuin etukäteen oli suunniteltu”, kertoo Park Reutersin haastattelussa.

Parkin mukaan pienen kameran aiheuttamat rajoitukset toivat puhdasta luovuutta ja elämää filmiin. Lisäksi elokuvan kuvaaminen puhelimilla oli myös halpaa. Night Fishing on tiettävästi suurin puhelimella kuvattu elokuvaprojekti, mutta kännykkäkamerafilmejä on nähty silti myös aiemmin. Nokia esimerkiksi julkaisi lokakuussa N8:lla kuvatun ”The Commuter” -lyhytelokuvan ja norjalainen elokuvaohjaaja Thomas Hilland puolestaan Dragonfly Love -nimisen lyhytelokuvan, joka on myös taltioitu Nokia N8:lla.

Reuters, Prize-winning Korean director shoots iPhone film