Uusimmat

Katsaus Android 5.1 Lollipop -päivityksen uudistuksiin

24.03.2015 12:45 Juha Kokkonen

Android 5.1

Google julkaisi maanantaina 9. maaliskuuta Android 5.1 Lollipop -päivityksen, joka sisältää suorituskykyyn ja virrankulutukseen liittyvien parannusten lisäksi myös kourallisen uusia käyttäjälle suoraan näkyvillä olevia ominaisuuksia. Kaikkiaan 5.1-versio sisältää yhteensä 14 000 erilaista muutosta, joista useimmat sijaitsevat pinnan alla käyttäjän huomaamattomissa.

Merkittävimpiä uusia ominaisuuksia ovat:

  • Natiivi Dual-SIM-tuki
  • HD-äänipuheluiden tuki (VoLTE)
  • Laitteen sisällön suojaus Google-tilin salasanalla myös tehdasnollauksen jälkeen (Device Protection)
  • Parannuksia Häiriöt-ominaisuuteen (mm. ”käytössä seuraavaan hälytykseen asti” -vaihtoehto, uudet kuvakkeet)
  • WiFi-verkkojen ja Bluetooth-laitteiden valinta suoraan pika-asetusvalikosta
  • Uusia animointeja pikkukuvakkeissa
  • Herätyksen äänenvoimakkuuden säätö onnistuu nyt kylkipainikkeilla Kello-sovelluksessa
  • Kelluvien ilmoitusten kuittaamisen jälkeen ne säilyvät edelleen ilmoitusvalikossa

Android Official Blog, Android 5.1: Unwrapping a new Lollipop update

Katsastamme tässä uutisessa Nexus 6 -puhelimen avulla Android 5.1:n käyttäjän kannalta merkittävimmät uudet ominaisuudet. Päivitimme katsauksen sisällön myös hiljattain julkaistun Android Lollipop -artikkelin neljännelle sivulle omaan kappaleeseensa.

Klikkaa ”Lue lisää” nähdäksesi uusien ominaisuuksien kuvankaappaukset selityksineen ja kommentteineen.

Häiriöt

Yksi odotetuimmista parannuksista lienee herätyksiin liittyvä poikkeus Häiriöt ominaisuuteen. Android 5.0:ssa ”Ei mitään”-tilassa puhelin ei päästänyt edes herätyshälytyksiä läpi, mutta Android 5.1:n myötä käyttäjä voi määritellä estot päättymään seuraavaan herätykseen. Herätyksen on kuitenkin oltava maksimissaan 12 tunnin päässä, jotta vaihtoehto tulee näkyville. Myös ilmoitusvalon toimintaan on tehty muutoksia, sillä nyt se toimii aina tilasta riippumatta. Lisäksi Häiriöt-pudotusvalikon profiilitekstit on muutettu pienellä kirjoitetuiksi ja niiden yhteyteen on lisätty hahmottamista helpottavat kuvakkeet.

Kommentti: Uudistus parempaan suuntaan, mutta ei silti vieläkään korvaa täysin perinteistä simppeliä äänetön-tilaa. Ilmoitusvalolle olisi hyvä olla oma asetuksensa, josta sen saisi kytkettyä tarvittaessa pois päältä ”tärkeät” ja ”ei mitään” -tiloissa, sillä osaa käyttäjistä vilkkuva valo saattaa häiritä esimerkiksi yöllä.

ilmoituskeskus

Google on tehnyt pientä hienosäätöä ilmoituskeskuksessa, josta tärkein liittyy WiFi-verkkoihin ja Bluetooth-yhteyksiin. Kummankin kuvakkeen oikeasta alanurkasta löytyvän pienen nuolen avulla käyttäjä pääsee suoraan käsiksi verkko-/laitelistaan ilman, että on sukellettava asetusvalikon syövereihin. Pienenä mutta käytännöllisenä uudistuksena Android 5.1 -laite ei myöskään enää yhdistä automaattisesti nettiyhteydettömään WiFi-verkkoon.

Lisäksi pika-asetuskuvakkeiden ja ylänurkan kellonajan kokoa on hieman pienennetty. Osa kuvakkeista on saanut uusia animointeja – esimerkiksi ruudun asennon lukituspainike pyörähtää sitä painettaessa. Uusia animoituja yksityiskohtia löytyy myös useista muista kohdista läpi käyttöliittymän.

Kommentti: Tällaista pientä käytettävyyttä parantavaa hienosäätöä on aina mukava nähdä. Nyt WiFi- ja Bluetooth-yhteyden muodostaminen on entistäkin vaivattomampaa.

Kuvakkeiden piilotus

Käyttäjällä on nyt mahdollisuus poistaa muutama ilmoitusvalikon pika-asetuskuvake näkyvistä, jos tuntee ne omaan käyttöön tarpeettomiksi. Tällaisia kuvakkeita ovat WiFi Hotspot, Käänteiset värit ja Automaattinen kääntö. Kaksi ensiksi mainittua saa käännettyä kuvaketta hetken pohjassa pitämällä, mutta Automaattinen kääntö -kuvakkeen poistaminen on tehtävä Esteettömyys-valikon ”kierrä näyttöä automaattisesti” -kohdasta.

Kommentti: Parempi kuin ei mitään, mutta olisi toki vielä mukavampaa, jos pikapainikkeiden valikoima olisi kauttaaltaan käyttäjän muokattavissa.

Herätysääni

Android 5.1:n myötä herätysäänen voimakkuutta voi säätää puhelimen äänenvoimakkuuspainikkeilla Kello-sovelluksen ollessa auki. Aiemmin sama homma oli tehtävä asetusvalikon kautta. Lisäksi Kello-sovelluksen yläreunan välilehtikuvakkeisiin on tullut uudet animoinnit.

Kommentti: Tämä ominaisuus vaikuttaa niin itsestäänselvältä, että on suorastaan kummallista, ettei herätysääntä ollut mahdollista säätää tällä tavoin edellisessä ohjelmistoversiossa.

Lukitus

Uusi laitevarkauksia (toivottavasti) vähentävä ominaisuus on Device Protection -ominaisuus, joka ei ole suoraan käyttäjälle näkyvillä, mutta joka on automaattisesti käytössä, jos käyttäjä on suojannut puhelimensa lukitusnäkymän kuviolla, salasanalla tai PIN-koodilla. Ominaisuuden ideana on, että vaikka laite tyhjennettäisiin tehdasasetusten palautuksella tai hard resetillä, vaatii se käyttäjän Google-tilin salasanan syöttämistä ennen kuin laitteen voi ottaa käyttöön.

Kommentti: Fiksu ominaisuus, joka pidemmällä tähtaimellä toivottavasti vähentää mobiililaitevarkaiden kiinnostusta varkauksia kohtaan. Tavallaan erikoista, että suojausta laitteen tyhjennyksen jälkeen ei ole aiemmin löytynyt Androidista.

VoLTE

5.1-päivityksen myötä Android tukee VoLTE:tä (Voice over LTE), eli puheluiden välittämistä LTE-verkon kautta. Tekniikka mahdollistaa HD-tasoiset puhelut, eli äänenlaatu on puhtaampi, yksityiskohtaisempi ja kirkkaampi.

Kommentti: Suomessa yksikään operaattori ei toistaiseksi tue VoLTE-puheluita. Toistaiseksi vain muutama operaattori maailmassa tarjoaa VoLTE-tuen (SingTel, KT, China Mobile, KPN, iBasis) ja Yhdysvalloissa AT&T, T-Mobile ja Verizon ovat tuomassa palvelun saataville tämän vuoden aikana. Luonnollisesti myös laitteen on tuettava VoLTE-tekniikkaa sen hyödyntämiseksi.

SmartLock

Laitteen lukituksen avaamista helpottava Smart Lock -ominaisuus saa Android 5.1:n myötä uuden ”Havaitsee kantamisen” -laajennuksen. Ominaisuus pitää lukituksen pois päältä silloin, kun laitetta kannetaan mukana tai pidetään kädessä. Kun laite lasketaan pöydälle tai muulle tasolle, lukitus menee automaattisesti päälle. Toteutuksessa hyödynnetään puhelimen kiihtyvyysantureita.

Kommentti: Kantamisen havaitseminen on fiksun tuntuinen idea, mutta sitä käyttäessä kannattaa huomioida tietoturvariskin pienoinen kasvaminen. Esimerkiksi jos puhelin ojennetaan suoraan toiselle henkilölle tai joku nappaa puhelimen laukusta tai taskusta, ei lukitus ymmärrä mennä itsekseen päälle. Lisäksi testiemme mukaan puhelin tarvitsee vähintään muutamien sekuntien jakson pöydällä, ennen kuin lukitus kytkeytyy päälle. Lukitus ei aina ollut vielä päällä, kun nostimme pöydälle 5-10 sekuntia sitten lasketun laitteen käteen.

Lollipop 5.1

Tällä hetkellä Lollipop 5.1 -päivitys on saatavilla lähinnä Googlen omille Nexus-laitteille (sekä ulkomailla joillekin Android One -puhelinmalleille), joista osa odottaa edelleen OTA-päivitystä portautetusta jakelusta johtuen. Halutessaan useimpien Nexus-laitteiden omistajat voivat kuitenkin ladata päivitystiedoston Googlen kehittäjäsivuilta ja asentaa sen manuaalisesti laitteeseensa. Manuaaliasennus vaatii kuitenkin ADB-työkalun käyttämistä sekä ymmärtämystä komentokehotteen käytöstä, joten sitä ei voi suositella peruskäyttäjille.

Google Developers, Factory Images for Nexus Devices

 

Muropaketin uusimmat