Uusimmat

Käyttöliittymät: Nokia Series 60

21.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Koska käyttöliittymät ovat nykyään olennainen osa matkapuhelimia, tulemme julkaisemaan Muropaketissa kolmiosaisen artikkelisarjan suosituimmista markkinoilla olevista yläpuhelinten käyttöliittymistä. Ensimmäisenä vuorossa on jo useammassakin mallissa käytetty Nokian Series 60.

Series 60

Series 60, eli lyhyemmin S60, on Nokian kehittämän käyttöliittymä Symbian OS –mobiilikäyttöjärjestelmälle. Se määrittelee käyttäjälle näkyvän osan puhelimen ohjelmistosta ja myös osa puhelimen raudasta muokataan sen mukaan.

S60:n määritysten muokainen näyttö on kooltaan 176 x 208 pikseliä, joka on normaalin matkapuhelimen näyttöä huomattavasti suurempi. Sen ansiosta S60:llä pystytään toteuttamaan käyttäjän tarpeisiin paremmin soveltuva ja suurempi työtila, jolloin multimedian puhelimeen tuominen helpottuu huomattavasti. Älypuhelimissa on myös lähes poikkeuksetta enemmän muistia kuin keskivertomalleissa.

S60-puhelimen hallitseminen on helppoa, koska sitä pystytään kontrolloimaan luontevasti yhdellä kädellä. Nokia onkin pyrkinyt panostamaan S60:ssä juuri helppokäyttöisyyteen, jonka voi huomata selkeissä ikonipohjaisissa valikoissa ja edellä mainittu suuri värinäyttö on omiaan lisäämään käyttömukavuutta.

Ohjelmistopuolen tuki erinäisille standardeille ja palveluille on hyvällä mallilla S60:ssä. Se tukee suoraan Javaa, MMS-multimediaviestejä ja WAP/XHTML-sivujen lukeminen sen suurella näyttöllä on helppoa. Käyttäjät voivat myös luoda omia sovelluksiaan, jos tarvittavia ei löydy valmiina.

Myös myyntiin

Nokia ei kehittänyt S60:stä vain itselleen, koska se on myös muiden matkapuhelinvalmistajien ostettavissa. Tämän takia nyt odotellaankin jo kuumeisesti ainakin Siemensin ja Samsungin S60-malleja, joiden pitäisi ilmestyä kauppoihin lähiaikoina.

Vaikka käytössä onkin sama käyttöliittymä, ei muiden matkapuhelinvalmistajien S60-puhelimet tule näyttämään täsmälleen samoilta kuin Nokian valmistamat. Käyttöliittymän lisenssin ostava valmistaja kun voi itse muokata puhelimen ikoneista ja muusta ulkonäöstä omaan brändiinsä sopivat.

Tulevaisuuden näkymät

Nokian Series 60:n markkina-asema vaikuttaa hyvältä, koska siihen pohjautuvia puhelimia on ilmestynyt monia Nokialta ja muutkin ovat ottaneet sen käyttöönsä. Myös kuluttajat ovat olleet mielissään käyttöliittymässä ja Nokian uusin 6600-malli on saanut erittäin hyviä arvosteluja useissa eri medioissa.

Tulemme Muropaketissa tutustumaan jonkin ajan kuluttua pariinkin eri Series 60 -pohjaiseen puhelimeen, joten mielenkiintoista luettavaa on tiedossa.

Muropaketin uusimmat