Uusimmat

Kuuden gigahertsin taajuusalueen valloitus alkamassa – Telia and Nokia pilotoivat onnistuneesti tulevaisuuden 5G- ja 6G-taajuuksia

Kuva: Telia

05.06.2024 15:11 Muropaketin toimitus

Telia and Nokia ovat kokeilleet kenttätesteissä mobiiliverkon ylempää 6 gigahertsin taajuusaluetta. Tämän etuna on mahdollisuus saada lisää kapasiteettia ja peittoa nykyiseen tukiasemaverkostoon.

Verkkoliikenteen ja mobiililaajakaistan kysynnän jatkuvasti kasvaessa operaattorit tarvitsevat tehokkaita tapoja verkkokapasiteetin ja -peiton rakentamiseen. 5G:n seuraavien versioiden ja 6G-verkkojen käyttöönotto kasvattavat tätä tarvetta entisestään.

Telian ja Nokian yhteisessä pilottiprojektissa osoitettiin, että 6 GHz:n taajuusalueella voidaan parantaa suorituskykyä käyttäjältä verkon suuntaan. Tämä lisäksi on mahdollista rakentaa laajoille alueille lisäkapasiteettia 5G- ja 6G-verkkoihin.

”Pilotti osoitti, että käytetyllä korkeammalla taajuudella voidaan saavuttaa kattava peittoalue 5G:n 3,5 GHz:n verkon tukiasematiheydellä, jolloin vältytään uusien tukiasemapaikkojen rakentamiselta.  Pystymme rakentamaan kumppanimme Nokian teknologialla taajama-alueille lisää kapasiteettia ja parantamaan verkon nopeutta haja-asutusalueilla”, arvioi Telian mobiiliverkoista Suomessa vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Operaattorit tarvitsevat vuosikymmenen loppuun mennessä lisää taajuuksia keskitaajuuksilla liikenteen kasvuun vastatakseen. Nyt pilotoidun ylemmän 6 GHz:n taajuusalueen jakamisesta matkaviestinnän käyttöön päätettiin Maailman Radioviestintäkonferenssissa 2023.