Uusimmat

Lapsesi voi menettää yhdet yöunet viikossa – syynä älypuhelinsovellukset ja niiden aiheuttama ahdistus

25.09.2022 20:17 Muropaketin toimitus

Leicesterin De Montfortin yliopisto tutki, miten älypuhelimien ja sosiaalisen median käyttö vaikuttaa lasten nukkumiseen. Vajaiden unien lisäksi ahdistuskin voi olla jatkuvasti läsnä.

Tutkimuksen mukaan lapset heräilevät yöllä tarkistaakseen sovellusten ilmoitukset. Tämä puolestaan vähentää unen pituutta ja heikentää sen laatua.

Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista lapsista vietti vähintään neljä tuntia sosiaalisessa mediassa päivittäin, ja 12,5 prosenttia kyselyyn vastanneista lapsista heräsi yöllä tarkistaakseen ilmoitukset.

– Sosiaalisen median aiheuttama menettämisen pelko vaikuttaa suoraan heidän uneensa. He haluavat tietää, mitä heidän ystävänsä tekevät, ja jos et ole verkossa kun jotain tapahtuu, se tarkoittaa ettet ole osallisena siihen, Shaw kuvaili.

Shawn mukaan tästä voi seurata kierre. Jos on ahdistunut, on todennäköisempää mennä sosiaaliseen mediaan, ja siellä olemisen johdosta puolestaan on jälleen ahdistuneempi.

Tutkimuksen mukaan alle 12-vuotiaat lapset saattavat menettää yhden yön unien verran unta viikossa liiallisen sosiaalisen median käytön vuoksi.

Tutkimusta johtanut psykologian tohtori John Shaw sanoi, että lasten pitäisi nukkua 9-11 tuntia yössä. Kyselyyn osallistuneilla määrä jäi keskimäärin 8,7 tuntiin, sillä älypuhelimen käyttö ennen unta viivästyttää höyhensaarille pääsyä. Kaksi kolmasosaa sanoi käyttäneensä sosiaalisen median sovelluksia kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Eniten lapset olivat kiinni TikTokissa, ja 90 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi käyttäneensä sovellusta. Snapchatia käytti 84 prosenttia, kun taas hieman yli puolet vastaajista ilmoitti käyttävänsä Instagramia.

Muropaketin uusimmat