Uusimmat

Nyt se on varmaa: USB-C on mobiililaitteiden yleislaturi EU:ssa vuodesta 2024

04.10.2022 15:15 Muropaketin toimitus

Euroopan parlamentti vahvisti odotetun kantansa, eikä EU:n sisällä käyttäjille myydä vuoden 2024 jälkeen muita kuin USB-C-liitäntäisiä uusia mobiililaitteita. EU:n mukaan uudet velvoitteet tulevat lisäämään latureiden uudelleenkäyttöä, minkä ansiosta kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa tarpeettomista laturiostoista.

Tänään Euroopan parlamentissa vahvistetun lain mukaan vuoden 2024 loppuun mennessä kaikissa EU:ssa myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.  Tiedotteen mukaan päätös on osa EU:n pyrkimystä vähentää elektroniikkaromua ja antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä kestävämpiä valintoja.

Uuden lain mukaan kaikissa uusissa matkapuhelimissa, tableteissa, digitaalikameroissa, kuulokkeissa tai kuulokemikrofoneissa, kädessä pidettävissä videopelikonsoleissa, kannettavissa kaiuttimissa, sähköisissä lukulaitteissa, näppäimistöissä, hiirissä, kannettavissa navigaattoreissa, nappikuulokkeissa ja kannettavissa tietokoneissa, joissa käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla, on valmistajasta riippumatta oltava USB-C latausliitäntä.

Kaikilla nopeaa latausta tukevilla laitteilla tulee olemaan sama latausnopeus, jolloin käyttäjät voivat ladata laitteensa samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla. Kuluttajille myös tiedotetaan erityismerkinnöillä uusien laitteiden latausominaisuuksista, jotta he voivat helpommin nähdä, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia.

Lisäksi nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle.

EU:n mukaan uudet velvoitteet lisäävät latureiden uudelleenkäyttöä. Niiden ansiosta kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa tarpeettomista laturiostoista.