Uusimmat

OnePlus-mediapäivä: Päivityslupaukseen kunnon harppaus ja uuden version kuulumisia

30.11.2022 11:00 Kai Taipale

OnePlus järjesti medialle suunnatun tilaisuuden uuden OxygenOS 13 -käyttöjärjestelmänsä tiimoilta. Seuraava päivitys siihenkin on jo työn alla, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin uutinen oli valmistajan uusi päivityslupaus, joka on jälleen selkeä harppaus eteenpäin.

Tilaisuuden ehdottomasti ilahduttavinta antia oli OnePlussan ilmoitus aiempaa pidemmästä päivitystuesta.

Luvassa on valituille laitteille kiitettävät neljä käyttöjärjestelmän versiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Tietoturvapäivitysten julkaisutahdiksi mainittiin joka toinen kuukausi.

Valitettavasti OnePlus ei kuitenkaan vielä täsmentänyt mitä laitteita uusi lupaus koskee, joten sen voi lähtökohtaisesti olettaa koskevan ainakin tulevia lippulaivamalleja.

Uusi lupaus on selkeä parannus nykyisten huippumallien päivityslupaukseen. Tällä hetkellä esimerkiksi OnePlus 10 Pro ja 10T saavat kolme versiopäivitystä ja neljän vuoden tietoturvapäivitykset.

Pidempi päivitystuki onkin tarpeen, sillä puhelimien päivityssyklin odotetaan venähtävän pidemmäksi. Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa kerrottiinkin Iso-Britanniassa keskimääräisen puhelimen käyttöiän olevan jo peräti 4,2 vuotta. Ei siis ihme, että OnePlus näkee päivityslupauksen olevan selvä vaikuttaja myös ostopäätökseen.

Vaikka OxygenOS 13 -käyttöjärjestelmä on julkaistu jo aiemmin syksyllä. Sen myötä eri markkina-alueilla on jo osa OnePlus-puhelimista jo päivittynytkin uusimpaan versioon. Ensimmäisenä OxygenOS 13 -käyttöjärjestelmä on luvassa OnePlus 10 Pro -mallille, mutta Suomessa senkin virallista OTA-jakelua on saatu toistaiseksi odotella.

Merkittävin syy hitaampaan aikatauluun on eri ohjelmistoversioiden testauttaminen operaattoreilla, mikä ottaa aikansa. Suomessa käytetään eurooppalaista ohjelmistoversioita, joten testattavaa riittää. Päivityksen jakelua voi odotella ”pian”, mutta tarkkaa aikataulua ei kuitenkaan paljastettu.

OnePlus käytti tilaisuudessa mahdollisuutensa kertoa hieman uusimman käyttöjärjestelmän taustoista. Asiasta olivat kertomassa Gary Chen (Head of the unified software team of OxygenOS and ColorOS, pääkuvassa keskellä) ja Crayon Hsieh (Head of OneLab, pääkuvassa oikealla).

Valmistajan näkökulmasta OxygenOS 13 -käyttöjärjestelmän merkittäviä toiminnallisuuteen liittyviä piirteitä ovat esimerkiksi tekoälyyn perustuva järjestelmän optimointi, monipuolinen aina päällä oleva näyttö (AOD) sekä aiempaa tilaäänen tuki (spatial audio).

Näistä tekoälyyn perustuva järjestelmän optimointi pyrkii tehostamaan erityisesti muistin käyttöä. OnePlus mainitsikin yleisen sujuvuus voivan parantuvan jopa kolmanneksella, sillä esimerkiksi sovellukset käynnistyvät kymmenen prosenttia lyhyemmässä ajassa. Käyttöjärjestelmä myös tarkkailee taustalla mitkä sovellukset vaativat muistia, ja varaa sitä tämän mukaan.

Aina päällä olevan näytön (AOD) kohdalla korostuu puolestaan käyttäjälle kriittisen tiedon välittäminen. Tässäkin tapauksessa OnePlus kertoo järjestelmän oppivan mitä pitäisi kullekin käyttäjälle näyttää eli erityisen tärkeät tiedot. Pientä silmäkarkkia on luvassa esimerkiksi dynaamisen lämpötilamuutos animaation kautta.

Spotify-käyttäjille AOD-näytölle on luvassa aiempaakin monipuolisempi musiikin toiston ja toistettavan materiaalin koostava näyttötila, joka alkaa muistuttaa jo pikemminkin erillistä widgettiä.

Tarjolla on myös aiempaa kattavampi tuki sovelluksille, jotka hyödyntävät tilaääntä. Spatial audio -tilaääntä kerrotaan tuettavan niin stereo- kuin monikanavasisällöstä. Parhaimmillaan äänet ovat toki tilaääntä tukevilla kuulokkeilla.

Siinä missä Google on OxygenOS 13:n pohajana olevassa Android 13 -käyttöjärjestelmässään Material-ulkoasuteemaa, rummuttaa OnePlus puolestaan Aquamorphic-tyyliään. Sen tyylittelyn kerrotaan perustuvan kuluttajatutkimuksiin, joiden pohjalta on muokattu käyttäjää rasittamaton ja häiritsemätän kokemus. Pyrkimys on ollut astetta rauhallisempaan, koronasta toipuvaan maailmaan.

Ja vaikka OxygenOS 13 ei vielä ole tietää löytynyt koviin moneen malliin, on jo seuraava OxygenOS 13.1 -versiokin työn alla. Se on luvassa jakeluun ensi vuoden ensimmäisellä puolella. Mitään valtaisia lisämullistuksia ei ole luvassa, mutta kehityksen painopisteet ovat turvallisuudessa ja multimediassa. Tämä versio on luvassa jakeluun ensimmäiseksi vuoden 2022 lippulaivamalleille.

Myös tulevaan Android 14 -käyttöjärjestelmään perustuva OxygenOS 14 on sekin jo kehitteillä. Siinä tullaan käyttämään entistäkin vahvemmin yhteistä koodipohjaa Oppon ColorOS-käyttöjärjestelmän kanssa. Ominaisuuksissa ja painotuksissa on kuitenkin hienosäätöä versioiden välillä. Tämän pitäisi varmistaa erilainen käyttökokemus käyttöjärjestelmien välille.

Jos jo OxygenOS 13 on varmasti monen silmiin varsin samankaltainen, ei nykyvalossa ole luvassa ainakaan selvempiä irtiottoja. Uudesta käyttöjärjestelmästä ei luonnollisestikaan vielä pystytty mitään merkittävää kertomaan. Sen verran tyylistä paljastettiin, että jos OxygenOS 13 pyrkii henkimään rauhallisuutta, on luvassa täyskäännös ja OxygenOS 14 tulee OnePlussan mukaan olemaan silkkaa energiaa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat