Uusimmat

Samsung Galaxy S II:sta löytyy markkinoiden ensimmäinen MHL-liitäntä

23.02.2011 13:34 Juha Kokkonen

MHL-kaapelin liittimetSamsung Galaxy S II:n julkaisun yhteydessä viime viikolla jäi vähemmälle huomiolle ominaisuuksien joukosta löytynyt maininta MHL-liitännästä. Samsungin tuore huippumalli on ensimmäinen markkinoille saapuva MHL-liitännällä varustettu älypuhelin.

MHL (Mobile High-Definition video Link) on vuonna 2008 julkaistu mobiililaitteille suunnattu liitäntästandardi, jota on ollut kehittämässä Nokian, Samsungin, Toshiban, Sonyn ja Silicon Imagen muodostama yhteenliittymä. MHL-standardi ei ole sidottu mihinkään tiettyyn liitintyyppiin, vaan se käyttää esimerkiksi micro-USB tai HDMI-liitintä. MHL:n tavoitteena on tarjota yksinkertainen yhdestä ohuesta kaapelista ja vähäpinnisestä liittimestä koostuva liitäntätapa mobiililaitteen ja teräväpiirtonäyttölaitteen välille. MHL-liitännällä näyttölaitteeseen kiinnitetty mobiililaite latautuu automaattisesti käytön aikana, joten multimediatoisto ei kuluta sen akkua. MHL-standardi tukee pakkaamatonta 1080p-videokuvaa, kahdeksankanavaista pakkaamatonta ääniraitaa, HDCP-suojausta sekä HDTV:n kaukosäätimen käyttämistä mobiililaitteen ohjaamiseen.

Samsung Galaxy S II:n tapauksessa MHL-yhteys on toteutettu micro-USB-liitännän yhteyteen. Puhelimen sisäinen ohjainpiiri tunnistaa liitäntään kytkettävän liittimen ja kytkee automaattisesti päälle USB-lataus/datasiirtotilan tai MHL-tilan. Galaxy S II on kytketään televisioon viisi johdinta sisältävän micro-USB – HDMI -yhdyskaapelin avulla. Lataustoiminnon mahdollistavia MHL-yhteensopivia televisioita tulee valitettavasti saataville vasta myöhemmin tänä vuonna, joten toistaiseksi lataaminen onnistuu videotoiston aikana laitteiden väliin kytkettävän adapterin ja puhelimen laturin avulla. Puhelimen multimediatoimintoja on mahdollista ohjata television HDMI-CEC-yhteensopivalla (HDMI Consumer Electronic Control) kaukosäätimellä.

Samsung Galaxy S II:n ohella markkinoille on tulossa ensi kesänä noin puolen tusinaa muuta MHL-yhteensopivaa älypuhelinta ja tablettia.

Engadget, Samsung Galaxy S II first with MHL port for dual-purpose USB or HDMI out (video)