Uusimmat

Samsungin Exynos 9820 -järjestelmäpiirille odotettavissa melkoinen teholoikka

12.06.2018 13:05 Muropaketin toimitus

Samsungin tulevan Exynos 9820 -järjestelmäpiirin odotetaan olevan nykytietojen perusteella jopa tehokkaampi kuin vastikään esitelty, ja tehokkaana pidetty, ARM Cortex-A76 -mobiilisuoritin.

Samsungin Exynos-järjestelmäpiirit perustuvat pitkälti ARM-arkkitehtuuriin. Samsungin tulossa olevan Exynos 9820 -järjestelmäpiirin prosessorikin tulee perustumaan samaisiin prosessoriytimiin kuin ARM Cortex-A76. Samsungin suunnitelmissa on kuitenkin luoda näistä muokattu, Mongoose M4 -nimellä kulkeva versio.

Myös edellinen Exynos sisälsi muokatut ja tehokkaat prosessoriytimet, mutta sen virrankulutus ei ollut erityisen hyvin optimoitu. Nyt myös tähän odotetaan parannusta. Samsungin oma suunnittelun odotetaan mahdollistavan prosessoriytimille korkeammat kellotaajuudet ja tehokkuutta lisääviä optimointeja. ARM:n tehokkaammat ytimet kellotetaan todennäköisesti enintään noin kolmeen gigahertsiin, jonka Samsung voisi mahdollisesti ylittää.

Väitettä pidetään kovana, sillä Cortex-A76 oli ARM:n mukaan merkittävä edistysaskel mobiiliprosessoreissa jo itsessään. Arkkitehtuuria muokattiin reilusti, ja tehoa pitäisi olla tullut pienemmän, seitsemän nanometrin viivaleveyden lisäksi myös erityisesti välimuistin paremmalla optimoinnilla.

ARM kertoi julkistuksessaan 35 prosenttia paremmasta suorituskyvystä ja 40 prosenttia paremmasta virtatehokkuudesta edellisen sukupolven A75:een verrattuna. Lisäksi esiteliin uusi Mali-G76-grafiikkaprosessori, joka todennäköisesti tulee löytymään myös uudesta Exynoksesta, joka nähdään todennäköisesti Samsungin ensi kevään lippulaivapuhelimissa.