Uusimmat

Televisio pakkautuu kännykkään

20.05.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Tietokoneiden tavoin myös matkapuhelimet ovat ottaneet tavaksi kerätä yhteen erilaisia käyttötarkoituksia aina kalenterista pelaamisesta ja radion kuuntelemiseen. Television pakkaaminen mobiililaitteisiin tuntuu olevan seuraava suuri askel, johon ollaan siirtymässä ja televisiolähetyksiä vastaanottavia laitteita onkin olemassa jo pari kappaletta, joista mainittakoon VHF/UHF-taajuuksilla lähetyksiä vastaanottava Samsungin SCH-X820 sekä lisäpalikalla digitaalista DVB-H-lähetyksiä tukeva Nokian 7700.

Seuraavassa pieni kokoelma viime aikoina tapahtuneesta edistyksestä TV:n ja matkapuhelien yhteiseltä rintamalta. Kuten yleisesti, myös television rantautuminen kuluttajien puhelimiin näyttää alkavan pitkälti Aasian puolesta ja Eurooppaan vastaavien palveluiden saapumiseen saattaa kestää vielä jonkin aikaa, ainakin 3G:n tulemiseen asti.

Satelliitti-TV-lähetykset Samsungin tulevaan malliin

Samsung on ZDNet-uutissivuston mukaan julkaisemassa tämän vuoden kolmannella neljänneksellä matkapuhelimen joka pystyy vastaanottamaan satelliitin kautta lähetettyjä TV-lähetyksiä. Uusi Digital Multimedia Broadcasting (DMB) -verkkoa tukeva puhelin tullaan lanseeraamaan yhdessä 40-kanavaa sisältävän palvelupaketin kanssa.

TV-lähetykset eivät Etelä-Koreassa ole todellakaan uutta matkapuhelimissa, koska useat operaattorit ovat tarjonneet jo vuodesta 2002 lähtien lähetyksiä puhelimiin. Esteenä on kuitenkin ollut hinnoittelu ja esimerkiksi 90 minuutin jalkapallo-ottelu on saattanut tulla maksamaan katsojalleen 260 dollaria. Samsungin ratkaisu on hinnaltaan selkeästi huokeampi.

NTT DoCoMo koelähettää TV-ohjelmia 3G:n yli

Japanilainen operaattori NTT DoCoMo on yhteistyössä SKY Perfect Communications:n kanssa aloittanut Japanissa koelähetykset 3G-verkon ylitse 3000 koekäyttäjälle. Valituilla koekäyttäjillä tulee olla DoCoMo FOMA 900i -sarjan matkapuhelin ja koelähetykset jatkuvat loppuvuoteen ja virallisesti palvelu on starttaamassa näillä näkymin vuoden 2005 aikana.

KDDI kehittää omaa prototyyppiään

Myös KDDI yhdessä KDDI R&D Laboratories Inc and NHK Science & Technical Research Laboratories kehittämässä Hitachin W11H CDMA2000 1x ED-DO puhelimen ympärille digitaalisia TV-lähetyksiä vastaanottavaa moduulia. Alkuperäisen W11H-mallin paino on kasvanut 15g ja yhdessä puhelimen taakse asennettavan vastaanotinmoduulin kanssa se painaa 140 grammaa. Ensi vuonna markkinoille saapuva malli pystyy pyörittämään TV:tä ruudullaan kahden tunnin ajan.