Uusimmat

Telmap Polaris 2.0

30.09.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Muropaketti sai tilaisuuden osallistua Telmap-nimisen yrityksen lehdistötilaisuuteen, jossa esiteltiin uutta Polaris 2.0 -ohjelmistoa. Kyseessä on Java-puhelimille kehitetty navigaatio-ohjelmisto, joka toimii niin GPS-moduulin kanssa kuin ilmankin. Israelilaisen Telmapin edustajat demosivat lisäksi tuotettaan auton kanssa Helsingin keskustan kapeilla kujilla.

Tekniikka tuotteen takana

Polaris 2.0 toimii tällä hetkellä Symbian 60-, UIQ ja Siemensin 65-sarjan puhelimilla. Se on Java-sovellutus, joten siltä voidaan odottaa laajempaa tukea mallien suhteen verrattuna Symbian-sovelluksiin. Polaris 2.0 käyttää ns. off-board-periaatetta, eli kartat ja muut paikkojen tiedot eivät ole puhelimen muistissa, vaan ne ladataan Telmapin servereiltä GPRS:n tai EDGE:n yli. Käyttäjä voi syöttää sovellukseen kadun nimen tai vaikkapa GPS-koordinaatit ja sovellus hakee halutun kartan. Telmap ostaa karttapalvelut lukuisilta tahoilta ja tällä hetkellä tietokanta kattaa paikkatiedot lukuisista maista ympäri maailmaa, mukaan lukien kaikki Euroopan maat ja Yhdysvallat. Lisäksi tiedot sisältävät miljoonia Points-Of-Intrest-kohteita (POI), jotka sisältävät tietoja esimerkiksi ravintoloista ja hotelleista.

In-Car vs. Pedestrian

Polaris 2.0 sisältää kaksi käyttömoodia, eli autokäytön (In-Car) ja jalankulkijan opastuksen (Pedestrian). Näistä ensimmäinen neuvoo vaihe vaiheelta ajajalle mihin suuntaan pitää kääntyä ja käytössä tulee olla myös GPS-laite, joka liitetään puhelimeen esimerkiksi Bluetoothilla. Käyttäjä antaa lähtöpisteen ja päätöspisteen puhelimeen ja tämän jälkeen ohjelma lähettää ne tiedot Telmapin serverille. Takaisinpäin tulee kartta ja siihen laskettu reitti, jota pitkin puhelin käy opastamaan. Ohjelma tunnistaa myös ajovirheet ja pyrkii ohjaamaan käyttäjän takaisin reitille älykkäästi. Telmapin demossa ajo-opastusta testattiin Nokian 6600-mallilla sekä Sony Ericssonin P900:lla. Lisäksi tiedot tulivat GPRS:n ylitse kohtuu nopeasti, joten paljoa aikaa odottelulle ei jäänyt.

Kävellessä tulee käyttöön Pedestrian-moodi, johon syötetään automatkan tapaan matkan alku- ja päätepiste, sekä valitaan halutaanko käyttää lauttoja jne. Kävelymoodi ei myöskään tarvitse GPS-laitetta, koska se vain hakee kartan, jota käyttäjä voi itse selata. Automoodiin verrattuna käytössä ei myöskään ole joitain liikenteen rajoituksia, kuten yksisuuntaisia teitä jne.

Markkinointimalli

Polaris on tuote, jota kaupataan operaattoreille ja laitevalmistajille, joten Telmap ei itse tule myymään tuotettaan loppukäyttäjille. Tällä hetkellä tuotteeseen on osoitettu suurta kiinnostusta ja Iso-Britaniassa jokin suuri operaattori on kohta julkaisemassa omaa Polarikseen pohjautuvaa palveluaan. Suomessa Telmapilla ei ole vielä sopimusta, mutta yrityksen edustaja uskoo tuotteen rantautuvan tännekin ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Palvelu ei ole myöskään operaattorirajoitteinen, joten käyttäjä voi käyttää sovellusta opastukseen missäpäin maailmaa tahansa, kunhan tarjolla on datayhteys puhelimeen.

Käyttäjälle itse ohjelmisto ei maksa mitään, mutta alueiden kartat puolestaan kustantavat hieman. Käyttäjä voi esimerkiksi ostaa kuukauden lisenssin koko Euroopan karttoihin ja tämä maksaa noin 10 – 12 euroa, eli kovin kalliista huvista ei ole kyse.

Loppusanat

Telmapin tuote vaikutti hyvin kiinnostavalta ja toimivalta ratkaisulta navigaatiosovellukseksi. Lisäksi käytössä ei tarvitse olla PDA:ta tai kannettavaa tietokonetta, vaan käyttö toimii luontevasti älypuhelimella ja jopa ilman GPS-moduulia, joka on kuitenkin erittäin hyödyllinen hankinta sovelluksen rinnalle.