Uusimmat

Tietoturvan suunnannäyttäjä -tunnustuspalkinto myönnettiin huijauspuheluiden ja -viestien estämiseksi tehdystä työstä

Kuva: Traficom

13.03.2024 15:34 Muropaketin toimitus

Traficom myönsi Tietoturvan suunnannäyttäjä tunnustuspalkinnon tahoille, jotka ovat olleet yhdessä laatimassa ja toteuttamassa toimenpiteitä kansainvälisten huijauspuheluiden ja huijausviestien estämiseksi. Yhteistyön ansiosta väärennetyillä suomalaisilla numeroilla soitetut huijauspuhelut ovat käytännössä loppuneet.

Tietoturvan suunnannäyttäjä -tunnustuspalkinto vuonna 2024 myönnettiin operaattoreiden ja viranomaisten yhteistyöstä kansainvälisten huijauspuheluiden ja huijausviestien estämiseksi. Tietoturvan suunnannäyttäjä tunnustuspalkinnon saivat DNA Oyj, Elisa Oyj, Keskusrikospoliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Länsilinkki Oy, Setera Communications Oy, Suomen Numerot NUMPAC Oy, Telia Finland Oyj ja Ålands Telekommunikation Ab. Palkinnot jaettiin Traficomin ja Huoltovarmuuskeskuksen järjestämässä Tietoturva 24 -seminaarissa Helsingissä 13.3.2024

Huijaussoitot suomalaisten matkapuhelimiin ovat viime vuosina olleet yleisiä, ja niistä aiheutuneet taloudelliset menetykset ovat olleet mittavia. Pelkästään vuosina 2020 ja 2021 suomalaiset menettivät yksin teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.

Viranomaiset ja teleoperaattorit ovat yhteistyössä etsineet ratkaisua monitahoisen ongelman taklaamiseksi vuodesta 2021. Kesällä 2022 käyttöön otettujen estojen ansiosta huijauspuheluiden määrät laskivat merkittävästi, ja niihin liittyvä rikoshyöty aleni 600 euroon loppuvuoden 2022 aikana.

Koska ongelma on maailmanlaajuinen, suomalainen osaaminen ja uranuurtava tekeminen herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti. Ratkaisu nojaa kolmeen tukijalkaan: tekniseen ratkaisuun, sääntelyyn ja suodatuksen käyttöönottoon kaikilla operaattoreilla sekä tilanteen aktiiviseen seurantaan ja kehittämiseen.

Teknisesti ratkaisu perustuu operaattorien kykyyn ottaa hallitusti vastaan omien asiakkaidensa ulkomailta tuleva liikenne. Näin muu suomalaisilla numeroilla ulkomailta saapuva liikenne voidaan estää.

Itse suodatustoimenpide on yksinkertainen, mutta keskeinen haaste on, miten ulkomailla vierailevien suomalaisten kotimaahan soittamat puhelut voidaan tunnistaa ja päästää läpi. Tätä varten operaattorien tulee vaihtaa keskenään tietoa siitä, onko tietty liittymä ulkomailla vai ei. Ratkaisuna oli käyttäjien tietosuojaa kunnioittava Numpacin määrittelemä ja tarjoama tarkastuspalvelu. Sen avulla suomalaisten puhelinnumeroiden väärennökset saatiin loppumaan myös mobiilinumeroiden osalta 2.10.2023. Sen avulla on estetty jopa yli 200 000 huijauspuheluyritystä päivässä.

Vastaavat estot otettiin käyttöön myös tekstiviesteissä. Lisäksi Traficom aloitti suojattavien tekstiviestin lähettäjätunnusten (SMS Sender ID) rekisteröinnin. Palvelun avulla tekstiviestejä kansalaisille lähettävä taho voi varmistua siitä, ettei kukaan muu voi käyttää samaa lähettäjätunnusta.