Uusimmat

Tutkimustulos: Valtaosa ihmisistä turhautuneita kännyköiden käytettävyyteen

22.01.2009 01:27 Juha Kokkonen

Matkapuhelimiin sullotaan entistä enemmän toimintoja, jolloin käyttö luonnollisesti hankaloituu. Erityisesti vanhemmat käyttäjät, jotka kaipaavat kännykältään lähinnä perus viestintäominaisuuksia, joutuvat jonkin asteisiksi uhreiksi tässä ominaisuuskilvassa. Tuore tutkimustulos kertookin, kuinka käyttäjät ovat kasvavissa määrin ymmällään puhelimiensa ominaisuustulvan kanssa.

Mformationin USA:ssa ja Isossa Britanniassa tekemään tutkimukseen osallistui 4000 henkilöä, joista huima 85% siivu kertoi olevansa turhautuneita matkapuhelimiensa monimutkaisuuteen. Lisäksi 61% vastanneista kertoi matkapuhelimensa asettamisen käyttökuntoon olleen yhtä hankalaa kuin pankkitilien siirtäminen ja 95% kertoi olevansa valmiita koittamaan uusia palveluita jos ne ovat helppokäyttöisempiä. ”Tarjolla on valtava valikoima toimintoja joita modernit puhelimet kykenevät tekemään, mutta paradoksi on, että monet ihmiset eivät käytä näitä ominaisuuksia”, kertoo Mformationin edustaja Matthew Bancroft. Huonot kokemukset saavat peruskäyttäjät hylkäämään erikoisominaisuuksiin tutustumisen – 61% vastanneista kertoi lopettaneensa sovelluksen käytön, jos sitä ei saatu toimimaan ensi yrittämällä.

Analyytikko Geoff Blaber CSS Insightilta kertoo, että operaattorit ovat tehneet töitä puhelinten käyttöönoton helpottamiseksi tallentamalla puhelimiin valmiiksi toimivia asetuksia ja tarjoamalla opastusta liikkeissä. Myös Applen iPhone saa kehuja käyttöliittymästään – puhelimesta löytyvien toimintojen kuvakkeiden on hyvä olla näkyvillä, sen sijaan, että ne pitäisi kaivaa esiin valikoista, mainitsee Blaber.

BBC, New phone features ’baffle users’