Uusimmat

Uusien maksujen pelätään vievän sovelluskehittäjiä konkurssiin – Apple etsii ratkaisua

Kuva: © Muropaketti.com / Ilari Hauhia

22.03.2024 10:47 Markku Leppilampi

Applen uusi maksurakenne yltää myös muiden yritysten tai tahojen sovelluskaupoista ostettuihin sovelluksiin tai peleihin. Summat voivat nousta suuriksi.

Euroopan Unioni vaati digimarkkinasäädöksen puitteissa Applea sallimaan sovellusten lataamisen myös muualta kuin Applen omasta sovelluskaupasta App Storesta. EU katsoo kilpailun muiden  sovelluskauppojen kanssa sallivan reilummat kuluttajahinnat. Sovelluksia saattaakin saada jatkossa edullisemmin muualta kuin Applen kaupasta, sillä kehittäjät ovat joutuneet maksamaan Applen kaupassa 30 prosentin osuuden myynnistä tietotekniikkajätille.

Apple on luonut EU:n vaatimusten jälkeen uuden maksurakenteen App Storeen, joka sisältää 50 sentin suuruisen Core Technology Fee (CTF) -maksun. Kehittäjien on maksettava jokaista heidän sovellustaan tai peliään käyttävää tiliä kohden 50 senttiä.

Maksu peritään kehittäjän myymän sovelluksen tai pelin lataavan tilin ensimmäisestä asennuksesta, jos latauksia on ollut aiemmin yli miljoona kappaletta. Maksu koskisi App Storea, mutta Apple pystyisi veloittamaan kehittäjältä maksun myös kolmansien osapuolien kuten Epic Gamesin sovelluskaupasta ostetuista sovelluksista tai peleistä. Apple kertoo sivuillaan näin:

”Maksulla pyritään vastaamaan sekä käyttäjien että kehittäjien tarpeisiin. Koska ensimmäinen vuosittainen asennus lasketaan vain kerran tiliä kohti, kehittäjät voivat toimittaa käyttäjille rajattomasti ominaisuuspäivityksiä, virheenkorjauksia ja tietoturvakorjauksia 12 kuukauden ajan ilman lisämaksua riippumatta siitä, kuinka monta laitetta käyttäjällä on. Ja kun käyttäjät päivittävät tai vaihtavat laitteensa, kehittäjiä ei veloiteta, kun käyttäjät asentavat sovelluksensa uudelleen iCloud-siirron kautta.”

Suunnitelmat herättävät närää sovelluksia ja pelejä myyvissä tahoissa, ja Applen aikeisiin sisältyy myös mahdollinen sudenkuoppa. Sovelluskehittäjä Riley Testut kertoi potentiaalisesta ongelmasta CTF-maksussa, jos kyseessä on ilmainen tai hyvin edullinen sovellus.

Testut laittoi aikoinaan 18-vuotiaana Game Boy Advance -emulaattorin GBA4iOS:n App Storeen, ja sitä ladattiin 10 miljoonaa kertaa. Applen CTF-mallilla hän olisi joutunut maksamaan Applelle 5 miljoonaa euroa, ja se olisi vienyt hänet vararikkoon.

Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari Margrethe Vestager varoitti vastikään Applea uusista maksuista ja sanoi, että Applen hanke ”voi estää käyttäjiä” nauttimasta digitaalimarkkinoita koskevan lain eduista. Vestager lisäsi, että he ovat ”erittäin kiinnostuneita” asiasta, ja EU aikookin tutkia Applen uuden maksurakenteen.

Kritiikkiä on herännyt myös Fortniten luojassa Epic Gamesissa, joka on kiistellyt Applen kanssa jo vuosia App Storen toimintaperiaatteista. Myös Spotify on kritisoinut Applen myyntikomissioiden suuruutta.

Applen lakiasioista vastaava Kyle Andrees sanoi vastineena Testutin kuvailemaan viiden miljoonan euron ongelmaan, että Apple ”työskentelee ratkaisun eteen”, mutta sellaista ei ole vielä löytynyt. Apple ei kuitenkaan halua Andreesin mukaan tukahduttaa innovaatioita ja aiheuttaa pelkoa sovellusten julkaisijoille.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat