Uusimmat

Vuoden vilkkaimmat datapäivät keskittyvät syksyyn – DNA:n vuositilasto paljastaa datankäytön huippupäivät

Kuva: @ Muropaketti

19.12.2023 09:45 Kai Taipale

Tieto Matthew Perryn poismenosta vilkastutti uutiset ja sosiaalisen median 29. lokakuuta, mikä nosti kyseisen sunnuntain vuoden kovimmaksi mobiilidatan käyttöpäiväksi. Kiinteän datan kulutus huipentui puolestaan itärajan tilanne kiristyttyä.

DNA on julkaissut tietoja käyttäjiensä päiväkohtaisesta datankäytöstä. Sen myötä selviää kuluvan vuoden päivät, jolloin DNA:n kuluttaja-asiakkaiden keskiarvoinen datankulutus mobiili- ja dataverkossa kipusi korkeimmilleen. Erityisesti datankäyttö on ollut hyvässä vedossa syksyn puolella.

Tiedoista käy ilmi, että DNA:n kuluttaja-asiakkaat käyttivät keskiarvoisesti eniten mobiilidataa 29. lokakuuta, 19. marraskuuta sekä marraskuun ensimmäisen viikon viimeisinä päivinä. Kiinteän datan suurimmat käyttöpiikit osuvat samoihin jaksoihin, joskin hieman eri järjestyksessä: kiinteässä verkossa vilkkain yksittäinen päivä oli 19. marraskuuta.

Päivädatat on suhteutettu tilaajamääriin, eli tilaajamäärän kasvu ei selitä datamäärän kasvua. Syyt lienevät sidoksissa puhuttaviin tapahtumiin, jotka saivat suomalaiset paitsi seuraamaan eri tiedonlähteitä, mutta myös reagoimaan tapahtumiin.

Esimerkiksi mobiilidatan käytön piikkipäivä on sama, jolloin levisi tieto rakastetun Frendit-näyttelijän Matthew Perryn poismenosta. Samoin itärajan tilanteen kiristyminen 18.–19. marraskuuta näkyi datankulutuksen kasvuna. Datankulutuksen huippupäivät osuvat lähes aina viikonlopuille, eritoten sunnuntaipäiville. Huomionarvoista on myös se, että datankäytön huippupäivät ajoittuvat otantajakson loppupäähän, pois lukien 19. maaliskuuta, jolloin oli F1-kauden toinen, eli Saudi-Arabian, osakilpailu.

Alla vielä DNA:n julkaisemat datankäytön piikkipäivät:

Mobiilidata: Siirretty mobiiliverkkojen downlink-data (verkosta käyttäjälle) per päivä koko vuorokauden aikana. Yllä kymmenen päivää, joina datamäärä oli suurin tammi–marraskuussa 2023, kun siirretyn datan määrä suhteutettiin kunkin kuukauden asiakasmäärään.

Kiinteä data: Siirretty kiinteän verkon downlink-data (verkosta käyttäjälle) per päivä koko vuorokauden aikana. Listattuna kymmenen päivää, joina datamäärä oli suurin tammi–marraskuussa 2023, kun siirretyn datan määrä suhteutettiin kunkin kuukauden asiakasmäärään.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat