Uusimmat

Windows CE 6.0 esillä

12.06.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Microsoft on esitellyt Mobile & Embedded Developers Conference -tapahtumassa Windows CE 6.0 -käyttöjärjestelmän uusia ominaisuuksia. CE 6.0 nostaa suorituskyvyn nykyaikaisten mobiililaitteiden vaatimalle tasolle tarjoten tuen 35 000 yhtäaikaiselle prosessille ja 32 gigatavulle käyttömuistia. Aiempi CE:n versio on monilta osin rajoittunut ja tukee esimerkiksi vain 32 yhtäaikaista prosessia ja 32 megatavua keskusmuistia. Moniajon ja muistiohjainpäivityksen lisäksi CE:n uusia ominaisuuksia ovat natiivi tuki muun muassa GPS-paikannukselle ja digitaalikameroille.

CE:n uusi versio soveltuu entistä paremmin moderneihin sulautettuihin järjestelmiin teollisuudessa ja viihde-elektroniikkapuolella. CE:n nykyinen versio on sekin käytössä mitä erilaisimmissa kohteissa, kuten pankkiautomaateissa ja digitelevisiovirittimissä. Viimeisten kymmenen vuoden aikaan CE on sulautettu yli tuhanteen eri laitteeseen.

CE 6.0 on kolmas CE:n versio ja tulee olemaan pitkälle yhteensopiva aiempien versioiden kanssa. Erityisesti .NET-rajapinnalle tehdyt vanhemmat ohjelmat toimivat uudessa CE:ssä ongelmitta. Laitevalmistajat eivät kuitenkaan selviä näin helpolla, vaan laitetason ajurit on tehtävä 6.0-versiolle erikseen.

Sovelluskehityspuolella CE 6.0 helpottaa kehittäjien työtä merkittävästi. Ohjelmat voidaan suunnitella, toteuttaa, testata ja ladata laitteeseen Visual Studio 2005 -ohjelmiston avulla.

Innokkaimmin CE 6.0 otettaneen vastaan viihde-elektroniikkapuolella, jossa vanhan CE:n rajoitukset ovat olleet suurin ongelma. Paremmat verkkoyhteydet ja moninkertainen suorituskyky tulevat tarpeeseen erilaisissa mediasoittimissa, jotka hakevat mediatiedostot suoraan kodin lähiverkosta tai etäpalvelimelta. Langattomat yhteydet ovat tulossa lähes kaikkiin laitteisiin ja Windows Embedded -yksikön päällikkö Mike Hall povasikin MEDC-tapahtumassa jopa juoma-automaattien viestivän tilastaan verkon välityksellä tulevaisuudessa.