Uusimmat

Pikatesti: Samsung Galaxy Z Flip – Taittuvanäyttöinen puhelinuutuus ei ole mikään floppi

21.02.2020 14:00 Kai Taipale, Näyttömittaukset: Aleksi Herttua

Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat selvästi nouseva trendi, jonka kärjessä Samsung ratsastaa. Jo pitkään markkinoille tahkottu Galaxy Fold osoitti, että taitettavuus voi todellakin toimia.  Juuri myymälöihin ehtinyt Galaxy Z Flip taittuu eri suuntaan kuin Galaxy Fold, mutta taittaa muutoksen edukseen.

Heti alkuun on todettava, että Samsungin uutta Galaxy-mallia ei ole päästy testaamaan normaaliin tapaan. Muropaketti pyrkii kaikissa puhelintesteissään vähintään noin kahden viikon käyttöaikaan. Tällä kertaa valmistajan testilaite luovutettiin testikäyttöön enintään 48 tunnin ajaksi. Pikatestissä kerrommekin ensisijaisesti, miten uuteen taittoratkaisuun tottuu, mutta käymme läpi pääpiirteittäin myös Galazxy Z Flipin perusominaisuudet sekä mitatun suorituskyvyn, näyttömittaukset ja testatun akkukeston.

Samsung Galaxy Z Flip -puhelin julkaistiin virallisesti yhtä aikaa Galaxy S20 -malliston kanssa Lontoossa 11. päivä helmikuuta. Jo julkaisun aikaan selvisi, että uusi puhelin on suunnattu eri käyttäjille kuin valmistajan toinen huippumallisto eli Galaxy S20.

Samsung Galaxy Z Flip -puhelin on kiteytetysti tyylipeli. Sen haluttavuus syntyy erilaisuudesta ja näyttävyydestä, ei teknisistä ratkaisuista – siis tietysti näyttöä lukuun ottamatta.

Jos lippulaivamallit edustavat eräänlaista premium-henkeä, Galaxy Z Flip on vielä piirun verran kohti aitoa luksusta. Siitä kielii jo kova hintakin: 1550 euroa. Malliversioita ei ole kuin yksi, ja sekin on teknisesti edistyneemmistä ja 5G-yhteyksillä varustetuista S20-malleista poiketen 4G-versio.

Samsung Galaxy Z Flip -puhelinten ennakkomyynti alkoi 11.2.2020 ja varsinainen myynti alkaa pikatestin julkaisupäivänä eli 21.2.2020. Värivaihtoehdot ovat Mirror Purple ja Mirror Black.

Täysin suljettuna puhelin on neliönmallinen laatikko, joka muistuttaa miehisemmin pikkusikarirasiaa tai naisellisemmin puuterirasiaa. Muodon kauneus on katsojan silmässä, mutta suljettuna laitteella on paksuutta noin 17 millimetriä. Painoa on kertynyt 183 grammaa.

Puhelimen avattua paljastuu 6,7-tuumainenn AMOLED-näyttö, jota Samsung kutsuu Infinity Flex Displayksi. Tarkkuutta näytöstä löytyy 2636 x 1080 pikselin verran (FHD+).

Galaxy Foldista poiketen Galaxy Z Flipin näyttö edustaa erilaista rakennetta, joka on saanut nimen Ultra Thin Glass (UTG). Käytännössä se koostuu näytön alla olevasta lasikalvosta ja sen päällä sijaitsevasta polymeerikerroksesta. Yhdistelmä tuntuu toimivan käytännössä. Näyttö on mittaustulosten valossa laadukas, ominaisuuksiltaan lähellä muita valmistajan huippumalleja.

Pinta ei tunnu yhtä miellyttävältä käyttää kuin parhaat lasipinnat, muttei tunnu kuitenkaan mitenkään samalta kuin muovinen suojakalvo. Tuntuma on hyvä, muttei täydellinen. Lasinen pohjakerros on mahdollistanut myös näyttöreiän valmistamisen etukameralle.

Saranan sijaintipaikassa on selkeästi eräänlaisena aaltoiluna tuntuva kohta. Sormen liikkuessa sen yli, kohta tuntuu täysin selvästi, mutta mitään todellista käyttöhaittaa siitä ei synny. Tasaisella, tummalla pinnalla saranakohta ei myöskään näy kunnolla, eikä siten häiritse.

Vaalealla taustalla tai valon sopivasti osuessa saumakohtaan, sen erottaminen on helpompaa, mutta häiritseväksi sitä olisi vähän liioiteltua kutsua. Enemmän häiritsevät näytön nykymittapuulla paksut reunat.

Aukinaiseksi käännettynä pitkulaisen näytön kuvasuhde on poikkeuksellinen eli 21,9:9. Tämä aiheuttaa lievää kurottelua ylä- ja alareunaan, mutta muuten muodon puolesta puhelinta käyttää hyvinkin mielellään. Pitkulaisena puhelin istuu erinomaisesti käteen. Paino jakautuu tasaisesti, joten Z Flip ei kädessä keiku.

Kokonaisuutena laatu on kohdallaan. Kriittisenä kohtana voi luonnollisesti pitää saranaa. Sen mekanismi tuntuu ainakin uutena riittävän jämäkältä ja kestävältä. Sarana on viritetty niin, että se pysyy noin 130 asteen kulmaan saakka juuri siinä asennossa, mihin se on taivutettu. Pidemmälle taivutettuna se aukeaa automaattisesti. Saranarakenteeseen on piilotettu minikokoiset harjakset, jotka pyrkivät pitämään kaikki roskat pois saranan sisältä. Sarana on käytännössä äänetön.

Napsautettaessa puhelin takaisin kiinniasentoon, pitävät magneetit huolen siitä, että laite myös pysyy suljettuna. Mitenkään järisyttävät voimakkaita magneetit eivät ole. Puhelimen saa auki yhdelläkin kädellä peukalolla avittamalla. Se kuitenkin vaatii sorminäppäryyttä, sillä mitään varsinaisia apuja ei ole tarjolla – käytännössä puhelimen avaaminen on syytä hoitaa kahdella kädellä. Puheluun ei harmi kyllä vastata oletuksena vain kannen avaamalla. Tämänkin saa kyllä päälle valikoiden kautta.

Mikäli on joskus käyttänyt jotain simpukkamallista puhelinta, sulkeminen tulee kuin selkäytimestä. Sitä voi siis pitää suorastaan kätevänä. Sulkiessa näytönpuolikkaiden väliin ei sovi jättää mitään, mikä toki lienee kaikille sanomattakin selvää.

Jottei puhelinta tarvitse aivan jatkuvasti aukoa, on ulkokuorelle asennettu pienikokoinen näyttö. Sen koko on minimaaliset 1,1 tuumaa. Tästä huolimatta se tarjoaa käyttäjälle välttämättömimmät asiat kuten ilmoituskuvakkeet, kellonajan tai akun varaus- tai lataustason. Pikkunäytön saa herätettyä tuplanapautuksella.

Sormenjälkilukija on asennettuna virtanäppäimeen, joka sijaitsee suljetun puhelimen oikeassa kulmassa. Lukija toimii nopeasti ja luotettavasti, eli selvästi paremmin kuin suurin osa trendikkäästi lasin alle sijoitetuista lukijoista. Käyttöön voi valita myös kasvojentunnistuksen, joka toimii sekin nopeasti.

Simpukkarakenne tuo käyttöön peruspuhelimesta poikkeavia tapoja käyttää laitetta.

Ensimmäinen ja selkeästi toimiva lisä on mahdollisuus avata ja jättää puhelin noin 90 asteen kulmaan, jolloin esimerkiksi kamerasovellus osaa hyödyntää ylä- sekä alaosaa erikseen. Samalla puhelin toimii omana jalustanaan. Tästä on paljon iloa vaikkapa yökuvaustilassa tai kuvattaessa videota. Erityisen paljon iloa tästä on, mikäli puhuu paljon videopuheluita. Niihin Samsung Galaxy Z Flip on kuin tehty. Tästä syystä myös Google Duo on nyt integroituna puhelintoimintoihin.

Mahdollisimman loivaan kulmaan avattuna puhelimen saa myös pysymään pöydällä pystyssä, jolloin sitä voi sujuvasti käyttää satunnaiseen mediatoistoon. Valitettavasti jostain on huippumallissakin jouduttu tinkimään, kaiuttimia on nimittäin vain yksi.

Kameravarustus on lainaa valmistajan Galaxy Note 10 -mallista, mutta karsittuna eli käytettävissä on kolmen asemesta kaksi 12 megapikselin kameraa. Järkevästi valikoimasta on pudotettu pois telekamera.

Pääkamera on varustettu f1.8 aukolla sekä optisella kuvanvakaajalla. Sen kaverina on ultralaajakulmakamera, jonka aukko on f2.2. Avatun puhelimen kymmenen megapikselin etukamera on sijoitettuna näytön keskelle, yläreunaan näyttöreikään.

Lyhyestä testiajasta johtuen ei kameraa tällä kertaa ehditty kokeilla erityisen monipuolisissa kuvausoloissa. Vähät testikuvat eivät kuitenkaan olennaisesti poikkea siitä, mitä Samsungin lippulaivamallien kameroilta on totuttu näkemään: erityisesti pääkamera tekee laadukasta jälkeä. Hyvässä valossa kuvat ovat yksityiskohtaisia ja värikkäitä, mutta eivät vielä ylisaturoituneita.

Valon vähetessä kamera ei enää edusta huippumallien parhaimmistoa, mutta kuvat ovat edelleen aivan erittäin käyttökelpoisia some-jakoihin ja muistoiksi.

Yhdessä asiassa Galaxy Z Flip ilahduttaa kuitenkin pimeässä kuvaajaa.

Siinä missä käsivaralta yökuvaustilan otokset saa helposti tärähtämään, laitteen rakenne mahdollista helpon tukemisen. Kamerakäytössä rakennetta hyödynnetään myös toisella tavalla: kansinäyttöä voi käyttää kameran etsimenä, jolloin esimerkiksi selfiekuvat onnistuvat puhelimen kannen ollessa kiinni. Kuva on tosin niin pieni, että saa olla hyvä näkö erottaakseen sen kunnolla.

Kamerakäyttöliittymä on Samsungin malleista tutuksi tullut. Uutena ominaisuutena on kuitenkin Galaxy S20 -mallien myötä esitelty Yksi otos -kuvaustila. Sen myötä kerralla saa samasta kuvattavasta tilanteesta valokuvia kahdella eri kuvasuhteella sekä videotallenteita (enintään kymmenen kuvaa, neljä videota). Tälle voisi hyvinkin löytyä ajoittaista käyttöä, mutta pikatestin puitteissa se ei vielä tuonut mitään todellista hyötyä.

Käyttöjärjestelmä on nyky-Samsungeista tuttu Android 10 kuorrutettuna OneUI 2.1 -käyttöliittymällä. Graafinen ilme on perus-Androidia hieman koristeellisempi, muttei häiritsevästi. Toistaiseksi poikkeuksellista rakennetta ei kovin moni sovellus osaa hyödyntää. Valmistaja kertoo kuitenkin käytössä olevan avoimen rajapinnan, joten taittumista voisi hyödyntää kaikissa sovelluksissa. Mikäli rakenne yleistyy, kiinnostus sovellusten muokkaamiseen voi uskoa kasvavan.

Suorituskyvyn osalta Samsung luottaa Z Flipissä Qualcommin suorittimiin, kuten myös Foldissakin. Tällä kertaa sisällä jyllää Snapdragon 855+, joka nähtiin viime vuonna esimerkiksi OnePlus 7T ja 7T Pro -malleissa. RAM-käyttömuistia puhelimessa on kahdeksan gigatavua. Tallennustilaa on mukavat 256 gigatavua, mutta sitä ei pysty laajentamaan, sillä muistikorttipaikkaa ei ole.

Suorituskykyteistä ajettiin Antatu ja Geekbench. Kummassakin tulokset ovat täysin linjassa niin Galaxy Foldin, Galaxy Note 10+:n kuin OnePlus 7T Pro -mallin kanssa. Kummassakaan Galaxy Z Flip ei kiri kärkeen, mutta on käytännössä täysin samalla viivalla samaa Snapdragon 855+ -mobiilialustaa käyttävän OnePlus-mallin kanssa.

Samsung Z Flip -puhelimen Amoled-näytön suorituskyky on Luonnollinen-kuvatilassa erinomainen: sRGB-kuvilla pää- ja välivärit sekä kuvan eri kirkkaustasot toistuvat normin mukaisesti.

Automaattisella näytön kirkkaudensäädöllä Z Flip kykenee kompensoimaan ympäristön valoa 1008 cd/m2 maksimikirkkaudella 7% valkoisella osakuvalla, ja 760 cd/m2 täydellä kuvalla. Amoled-näyttötekniikan rajoitteet tuntien lukemat ovat erittäin hyvät.

Ainoastaan kuvan värilämpötila vaihtelee hieman 6500 kelvinin tavoitearvosta sinertävään päin, muttei häiritsevästi.

HDR-kuvan värien toisto on paremmin kohdallaan kuin monissa huipputelevisiossa. Eri kirkkaustasot toistuvat HDR10-normiin nähden hieman liian suurina, mutta varsinainen kompastuskivi on HDR-kuvan värilämpötila eli yleissävy: 6000 kelvinin tuntuman keskimääräinen arvo on aivan liian lämminsävyinen. Sama ongelma havaittiin aikanaan myös Galaxy Foldin kanssa.

Akku jakautuu puhelimen molemmille osille, ja yhteiskapasiteetti on 3300 milliampeerituntia. Hieman pieneltä kuulostava akku osoittautui kuitenkin Geekbench-akkutestissä jopa yllättävän hyväksi. Lähes kymmenen tunnin tulos (9 h 32 min) edustaa erittäin hyvää tasoa. Se ei aivan pärjää OnePlus 7T -mallille, mutta saavuttaa lähes tunnin paremman tuloksen kuin isoakkuisempi Samsung Galaxy S10+.

Puhelimen mukana tulee 15 watin tehoinen pikalaturi, ja se tukee langatonta latausta sekä langatonta virranjakoa takakannen puolelta. Akun lataaminen tyhjästä täydeksi onnistuu tunnissa ja 45 minuutissa. Tuttuun tapaan aluksi täyttyy vauhdikkaammin ja puolilleen typötyhjä akku täyttyy jo noin 40 minuutissa.

Millaisen vaikutelman taittuvanäyttöinen Samsung Galaxy Z Flip itsestään reilussa 40 tunnissa sitten jätti?

Jopa yllättävän hyvän.

Puhelin on mielenkiintoinen ja tervetullut avaus valmistajalta myös näin päin avattavien puhelimien tuoteryhmään. Vaikkei Galaxy Fold -mallin jälkeen voi enää puhua mistään todellisesta innovaatiosta, selvää kehitystä on tapahtunut. Ja Galaxy Z Flip antaa viitteitä siitä, mitä voidaan odottaa jatkossa. Tässä mallissa on varaa kasvattaa vielä hieman leveyttä ja pituutta, ja silti se on mitä taskukelpoisin laite. Perinteisten mallien rajat alkavat tosissaan tulla vastaan.

Muutama pikkujuttu jäi käytössä kuitenkin häiritsemään. Ensinnäkin pikkunäyttö, josta ei voi pikavilkaista ilmoituksia. On vaikea kuvitella että tämän kanssa oppisi nopeasti elämään.

Toinen asia liittyy puhelimen rakenteeseen.

Ostajaa toki varoitetaan ennen laitteen käyttöönottoa rakenteen olevan tavallista puhelinta herkempi. Tämä on järkevä muistutus, sillä Z Flip ei avattuna ole ollenkaan niin tukeva kuin vaikkapa S20-mallit ovat. Lisäsuojaa tuovat pakkauksesta löytyvät muovikuoret, joista toki on pientä iloa, muttei mitään ratkaisevaa suojaa.

Ostaisinko itse Samsung Galaxy Z Flipin pikatestin perusteella?

En.

Ymmärränkö niitä, jotka sen ostavat?

Erittäin hyvin.

Uutuusmalliksi se toimii jopa yllättävän hyvin ihan tavallisena puhelimena, vieläpä hyvänä sellaisena. Siinä ei ole mitään suurempia ongelmia, mutta hinta vain on liian kova. Valmistajan uusia Galaxy S20 -malleja saa kohta kaupasta tätä pienemmillä rahasummilla. Ja käytännössä vastaava raudan saa Galaxy S10 -malleissa alle puoleen hintaan. Ne jotka tämän ostavat, saavat kuitenkin osansa uutuudenviehätyksestä ja näyttävyydestä – ehkäpä jopa palan puhelimien kehitystarinaa.

Hyvää

  • Taskukokoisuus
  • Näyttävyys
  • Kelpo suorituskyky
  • Mainiot kamerat

Huonoa

  • Kova hinta
  • Edelleen hieman herkkä rakenne
  • Monoääni

Samsung Galaxy Z Flip tärkeimmät tekniset tiedot:

  • Hinta: 1550 €
  • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 855+
  • Muisti, tallennustila: 8 Gt + 256 Gt (UFS 3.0, laajennettavissa microSD-muistikortilla)
  • Päänäyttö: 6,7″ (Dynamic AMOLED, Infinity Flex, Full HD+, 21,9:9-kuvasuhde)
  • Apunäyttö: 1,09″ (300 x 116 pikseliä, Super AMOLED)
  • Pääkamera, etukamera: 12 MP (f1.8, OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f2.2), 10 MP (f2.4)
  • Akku: 3300 mAh (15W lataus, langaton lataus)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10 + OneUI 2.1
  • Mitat (auki/kiinni), massa: 167,9 x 73,6 x 7,2 mm / 167,9 x 73,6 x 17,3 mm, 183 g
  • Muuta: USB-C, kaksois-SIM, sormenjälkilukija kyljessä
  • Värivaihtoehdot: Musta ja violetti

Muokattu 21.2.2020 klo 14.18: Lisätty kommentti mahdollisuudesta vastata puheluun kannen avaamisella.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat