Uusimmat

Samsungin Exynos 2200 -mobiilialusta on julkaistu – AMD-grafiikkapiirin sisältävä alusta nähtäneen tositoimissa jo pian

18.01.2022 10:13 Muropaketin toimitus

Samsungin piti julkaista Exynos 2200 -alusta jo viime viikolla, mutta kaikessa hiljaisuudessa julkaisuhetkeä siirrettiin. Nyt uusin alusta julkaistiin, ja sitä käyttäviä laitteita esitellään näillä näkymin ensi kuun alkupuolella.

Samsung Exynos 2200 on seuraaja Exynos 2100 -alustalle, jota käytettiin esimerkiksi Galaxy S21 -malleissa tietyillä markkina-alueilla, kuten Suomessa. Exynos 2200 valmistetaan neljän nanometrin valmistusprosessilla.

Uudessa versiossa käytetään kahdeksaan Arm V9 -ytimeen. Käytettävissä on yksi suorituskykyyn tähtäävä Cortex X2 -ydin, kolme Cortex-A710 -ydintä ja vielä neljä virtapihiä Cortex-A510 -ydintä. Uuden alustan rakenne on tuttu sen tärkeimmistä kilpailijoista, kuten MediaTek Dimensity 9000 ja Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 1. Kellotaajuuksiin ei valmistaja kuitenkaan ottanut vielä julkistusvaiheessa kantaa.

Grafiikkasuorittimessa nähdään myös AMD:n kädenjälkeä, sillä Exynos 2200 -alustassa käytetty Xclipse 920 GPU perustuu RDNA 2 -arkkitehtuuriin. Sen myötä käytössä on esimerkiksi rautakiihdytys säteenseurannalle. Sen luvataan myös yltävän QHD+-tarkkuuden näytöillä 144 hertsin ruudunpäivitysnopeuteen. Muisteista on RAM-puolella tuettuna LPDDR5 ja tallennustilassa UFS 3.1.

Myös tekoälyominaisuuksiin on tullut kohennusta edellismalliin verrattuna. Kaksiytiminen neuroverkkoyksikön (NPU) kerrotaan nyt yltävän tuplanopeuteen edeltäjään nähden. Kameradatan käsittelyssä mobiilialustan kuvankäsittelypiiri suoriutuu jopa 200 megapikselin kennoista. Se tukee myös kaksoiskameraratkaisua, jossa on käytössä enintään 64 ja 36 megapikselin kamerat. Videotallennus onnistuu 4K-tarkkuudella ja HDR-laajasävyillä. 8K-tarkkuuden tallennus onnistuu 30 ruudun sekuntinopeudella. Piiriin sisältyy lisäksi AV1-dekooderi.

Uusi alustaa tukee luonnollisesti 5G-yhteyksiä. Modeemi tukee sekä alle 6 GHz- että mmWave -taajuuksia. Teoreettinen latausnopeus yltää jopa kymmeneen gigabittiin sekunnissa. Tuettuina ovat myös esimerkiksi WiFi 6E, Bluetooth 5.2 ja NFC.

Samsung Exynos alusta tullaan näkemään piakkoin julkaistavissa Galaxy S22 -malleissa. Tälläkin kertaa sitä odotetaan käytettäväksi vain osalla markkina-aluista.