Uusimmat

Testi DualSense Edge on kyllä muuten upea, mutta yksi iso ongelma 250 euron PS5-ohjaimesta löytyy – hinnan lisäksi siis

15.02.2023 21:43 Ilari Hauhia

Sony on lähtenyt mukaan premium-tason peliohjainten kilpailuun omalla DualSense Edgellään, joka maksaa hurjat 249,99 euroa. Peliohjain tarjoaa loistavat ominaisuudet sekä erityisesti onnistuneen integraation PlayStation 5:een, mutta akkukeston saralla DualSense Edge tuottaa pettymyksen.

DualSense Edge on paranneltu versio PlayStation 5:n kanssa ilmestyneestä DualSensestä. Tämä käy selväksi jo kun ohjaimen avaa ensimmäistä kertaa valkoisesta säilytyskotelostaan, sillä ensivilkaisulla DualSense Edge muistuttaa ulkomuotonsa puolesta suurelta osin tavallista DualSenseä, joskin sen musta muovi on kiiltävämpää ja kosketusalueella on uusi kuviointi.

Mitoiltaan DualSense Edge vastaa hyvin pitkälti tavallista DualSenseä, ja on siksi tuttu kaikille PS5:n ohjainta käyttäneille alusta lähtien.

Kun ohjaimen ottaa käteen, ohjainten erot alkavat valjeta. Peukalotattien alle on lisätty kaksi funktionäppäintä, joiden avulla voi vaihtaa ohjainprofiilia lennosta vaikka kesken pelin. Molemmat napeista tekevät saman asian. Ohjaimen kääntöpuolelta löytyvät rajoittimet, joiden avulla voi halutessaan lyhentää R2/L2-nappien liikerataa, sekä pienet kolot ohjaimen taakse asetettavia lisäpainikkeita varten.

DualSense Edgen mukana tulee kaksi paria erilaisia lisäpainikkeita. Toiset vaihtoehdot ovat perinteisemmät lapamaiset painikkeet, jotka mukailevat ohjaimen muotoja. Puolikaaren muotoiset napit ovat pienemmät, mutta kenties hieman jämäkämmät. On makuasioista kiinni, kummat painikkeet ohjaimeen haluaa yhdistää. Myös peukalotatteihin voi vaihtaa vaihtoehtoisen päällysteen.

DualSense Edgen rauta eroaa tavallisesta DualSensestä myös siten, että peukalotattien moduulit on tarvittaessa irrotettavissa ja vaihdettavissa uusiin. Näin peukalotattien drift-ilmiöstä kärsivän ohjaimen voi korjata, eikä koko ohjain muutu kerralla paperipainoksi.

Sonyn peliohjaimen rautaan liittyvät erityisominaisuudet ovat varsin tavanomaisia kaikissa premium-peliohjaimissa. Se missä DualSense Edge erottuu edukseen, on ohjaimen kustomoitavuus, käyttäjäprofiilit, ja näiden säätämiseen liittyvä integraatio suoraan PlayStation 5:een. Sonyn kehittämä, suoraan PlayStation 5:stä löytyvä kustomointiohjelmisto mahdollistaa DualSense Edgen toimintojen yksilöinnin omaan makuun erittäin pitkälle, ja vieläpä hyvin helposti.

Pelaaja voi säätää esimerkiksi peukalotattien ja liipaisimien herkkyyttä ja herkkyysprofiilia, sitä mitä kukin nappi tekee – ja oikeastaan kaikkia vähänkään kuviteltavissa olevia ohjaimen ominaisuuksia. Ohjaimen asetuksien muokkaukseen käytetty käyttöliittymä on hyvin selkeä ja yksinkertainen, ja sen käyttäminen onnistuu hyvin myös ilman aiempaa kokemusta ohjainten kustomoinnista.

Kuten mainittua, DualSense Edgeen voi tallentaa useita eri ohjausprofiileita. Näin esimerkiksi FPS-peleille voi olla oma profiilinsa, ja strategiapeleille toinen. Profiileja voi toki tehdä myös erikseen vaikka yksittäisiä pelejä varten, jos niin haluaa.

Omassa käytössä ”ongelmaksi” osoittautui mahdollisten valintojen paljous.

Tuntuuko herkempi vai kenties hieman vähemmän herkkä peukalotatti paremmalta? Lineaarinen vai eksponentaalinen herkkyyskäyrä? Onko parempi vaihtaa X:n ja kolmion paikkaa, vai ovatko alkuperäiset asetukset paremmat? Jos profiilin muuttamista jatkaa jatkuvasti, ei lihasmuisti ehdi tottua mihinkään vaihtoehtoon.

Erityisesti taakse asetettavien lisänäppäinten edut ovat kuitenkin olemassa, erityisesti tiettyjen pelien kohdalla. Nopeatempoisissa kilpailullisissa peleissä – kuten NHL:ssä, FIFA:ssa ja monissa räiskinnöissä – on etua siitä, ettei peukaloita tarvitse nostaa pois peukalotateilta näppäinten painamista varten. Lisänäppäinten oppimiseen ja niihin totutteluun menee oma aikansa, mutta kun niitä oppii hyötykäyttämään, on takaisin vanhaan vaihtaminen vaikeaa.

Näppäinten kustomoitavuudesta on iloa myös silloin, kun peli itsessään ei tue muokattavia kontrolleja.

Vaikka DualSense Edge on hyvin edistynyt ja hyvin kustomoitava ohjain, on siinä yksi selkeä puute:

Jo tavalliset DualSenset ovat saaneet hieman kritiikkiä keskinkertaisesta akkukestostaan, ja DualSense Edge laskee akkukestoa vieläkin alemmas.

Käytännön testeissä DualSense Edge kesti noin neljästä viiteen tuntia pelaamista yhdellä latauksella, siinä missä tavalliset DualSenset kestävät omassa käytössä yleensä noin viidestä kahdeksaan tuntia. Tarkat lukemat toki vaihtelevat käyttötilanteen ja -tavan mukaan, mutta on selvää, että Edge-mallin akkukesto on heikompi.

Sony on helpottanut DualSense Edgen latausta sisällyttämällä pakkaukseen pienen muoviklipsin, joka lukitsee virtajohton ladatessa ohjaimeen. Lisäksi säilytyskotelossa on reikä latausjohtoa varten, joten ohjainta voi halutessaan ladata sen maatessa omassa kotelossaan.

Kokonaisuudessaan DualSense Edge on yksi parhaista saatavilla olevista peliohjaimista, vaikka akkukesto harmittaakin. Erityisesti ohjaimen kustomointi suoraan PlayStation 5:n intuitiivisen ohjelman kautta on helpompaa kuin kolmansien osapuolten ohjainten säätäminen.

Toisaalta 249,99 euroa on kaikilla mittareilla suorastaan älytön hinta maksettavaksi yhdestä peliohjaimesta. Samalla summalla kun voi saada alennusmyynnistä kokonaisen Xbox Series S:n tai Nintendo Switchin. Niinpä DualSense Edge -ohjainta voi suositella vain PS5-pelaamisen erittäin tosissaan ottavalle pelaajalle, jolle kustomoitavuus ja lisänapit ovat välttämättömiä, ja joka ei halua ostaa kolmannen osapuolen ohjainta.

DUALSENSE EDGE

Hyvää

  • Integraatio sekä helppo ja laaja kustomoitavuus suoraan PlayStation 5:n kautta
  • Vaihtoehtoiset takanapit

Huonoa

  • Hinta
  • Akkukesto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat