Uusimmat

Inteliltä neuromorfinen laskentajärjestelmä – prosessorit jäljittelevät aivojen toimintaa

20.07.2019 20:44 Muropaketin toimitus

Kuva: Intel Labs

Aivojen toimintaa jäljittelevät neuromorfiset prosessorit soveltuvat esimerkiksi esineiden visuaaliseen tunnistamiseen tai tekoraajojen ohjaamiseen.

Neuromorfiset prosessorit eroavat perinteisistä siten, että jonomaisen bittivuon prosessoinnin sijaan järjestelmän keinotekoiset neuronit tavallaan keskustelevat keskenään. Tämä jäljittelee aivojen toimintaa.

Arstechnica kertoo Intelin rakentaneen vuonna 2017 esitellyistä neuromorfisista Loihi-prosessoreista 64 prosessorin laskentaklusterin. Neuromorfista teknologiaa on kehitelty 1980-luvun lopulta lähtien ja se kehittyy tällä hetkellä kvanttiteknologiaa nopeammin. Intel on antanut uudelle laskentaklusterilleen nimen Pohoiki Beach.

Pohoiki Beach -järjestelmän aivokapasiteetti  on 130 000 neuronia, joka vastaa noin puolta banaanikärpäsen aivojen neuroneista. Järjestelmä skaalautuu jopa 8 miljoonaan neuroniin, jota voi verrata Seeprakalan aivoihin.

Neuromorfinen prosessointi ei sovellu kaikkeen, eivätkä ne tule korvaamaan peinteisiä tietokoneita ainakaan vielä pitkään aikaan. Niille on kuitenkin tiettyjä sovellutuksia, joista ne selviävät paremmin – esimerkiksi esineiden tunnistaminen, tekoraajojen ohjaaminen ja vaikkapa kosketuksen tunnistaminen ihmisen tapaan.

Vastaavia järjestelmiä on myös IBM:llä ja Samsungilla. Neuromorfista tietojenkäsittelyä on tutkittu myös Aalto-yliopistossa.